Žalieji pipirai
Pipirų  sultyse gausu naudingųjų medžiagų. Jie skatina vaikų  augimą ir jų kaulinio skeleto formavimąsi, stiprina nagus ir dantis.

Pipirų  sultys sumaišytos su morkų sultimis santykiu 3:1 puikiai padeda šalinti nuo odos paviršiaus įvairiausios prigimties pigmentines dėmes.

Kenčiant nuo dujų kaupimosi žarnyne, skrandžio ir žarnyno spazmų, rekomenduotina kasdien išgerti po 50 ml žaliųjų pipirų sulčių.

Žalieji pipirai turtingi vitaminų, įvairių makro ir mikroelementų.

Poruose gausu vitamino C

Daržinis poras (Allium porzum). Daržinio poro gimtinė - Viduržemio jūros pakrančių  rytinė dalis. Porai maistui ir prieskoniams buvo vartojami Mažojoje Azijoje, Egipte, Graikijoje. Buvo žinomas senovės graikams, romėnams, augino juos ir egiptiečiai. Europoje porą išplatino romėnai. Dabar porai „kultivuojami“ Azijoje, Amerikoje ir Šiaurės Afrikoje.

Poras –  daugiametis augalas, dauginamas sėklomis, sėjant į šiltnamį  arba dėžutes. Gegužės viduryje daigai sodinami į dirvą. Mėgsta trąšią, derlingą dirvą.

Poruose gausu žmogaus organizmui reikalingų  mineralinių medžiagų, baltymų, angliavandenių, vitaminų bei eterinių aliejų. Baltojoje poro dalyje sausųjų medžiagų yra dagiau negu lapuose, tačiau lapuose beveik du kartus daugiau mineralinių  medžiagų, baltymų ir riebalų. Vitamino C yra tiek pat poro lapuose ir baltojoje dalyje. Svarbu žinoti tai, kad pavasarį tinkamai išlaikytuose per žiemą poruose vitamino C yra pusantro du kartus daugiau negu rudenį.

Porai yra atsparūs  šalčiui, todėl kasami vėlai rudenį.

Poruose yra mineralinių medžiagų: natrio, magnio, kalcio, geležies, vitaminų  C, A, B1, B2, PP, E.

Porų  gydomosios savybės:

- poruose esantys eteriniai aliejai žadina apetitą, aktyvina kepenų, tulžies pūslės veiklą ir žarnyno peristaltiką;

- poruose yra daug mineralinių druskų ir kalio, kuris stimuliuoja inkstų veiklą. Porai skatina šlapimo skyrimąsi, todėl juos rekomenduotina vartoti sergant reumatu, inkstų akmenlige, podagra, ateroskleroze, turint antsvorio. Dažnai jie padeda ir sergant virškinamojo trakto ligomis.

Panaudojimas prieskoniams

Skoniu porai primena svogūną, bet yra švelnesnio ir malonesnio aromato, saldesnio skonio. Porai ypač vertingi žiemą ir pavasarį. Iš  porų gaminamos salotos, padažai, o virtais aromatizuojamos mėsos ir daržovių sriubos, tinka mėsos ir žuvų garnyrams.

Parengė  Liudvikas RULINSKAS
Į viršų