Didžiosios Britanijos mokslininkai pradėjo didžiausio pasaulyje masto tyrimą dėl mobiliųjų telefonų poveikio žmonių sveikatai, praneša BBC.

Tyrime dalyvaus 250 tūkst. žmonių iš penkių Europos šalių - Didžiosios Britanijos, Danijos, Nyderlandų, Suomijos ir Švedijos. Mokslininkai ketina 20-30 metų stebėti mobiliaisiais telefonais besinaudojančius žmones.

Mokslinio darbo metu specialistai ketina vertinti, kokį poveikį sveikatai daro ilgalaikis naudojimasis mobiliaisiais telefonais. Ypatingas dėmesys bus skiriamas kai kurių smegenų ir odos vėžio formoms, o taip pat tokiems simptomams, kaip galvos skausmas, spengimas ar šnypštimas ausyse, depresija ir miego sutrikimai.

Be mobiliųjų telefonų, mokslininkai ketina ištirti ir belaidžio interneto, radiotelefonų, vaikiškų racijų poveikį, kad galėtų įvertinti elektromagnetines bangas skleidžiančių prietaisų naudojimo riziką.

Ankstesnių panašių tyrimų metu buvo gauta prieštaringų duomenų. Vienas iš naujojo tyrimo organizatorių Loris Čalis (Lawrie Challis) teigimu, daugelis turimų rodo, kad mobilieji telefonai nesukelia vėžio,

Neseniai Kopenhagos vėžio epidemiologijos instituto darbuotojai, ištyrę beveik 60 tūkst. smegenų vėžio atvejų, padarė išvadą, kad Šiaurės Europoje plačiai naudojami mobilieji telefonai neturėjo jokios įtakos vėžio susirgimų dažniui.
ELTA 
Į viršų