14

Avietės gerina apetitą, skrandžio ir žarnyno veiklą.
Redakcijos archyvo nuotr.


Avietės – švelnios, sultingos, skanios ir kvapnios uogos. Kaip vaistinis augalas jos buvo vartojamos nuo gilios senovės, tačiau ir dabar yra populiariausias liaudies vaistas. Džiovinti vaisiai pasižymi antisklerozinėmis, uždegimą slopinančiomis, karščiavimą mažinančiomis savybėmis. Be to, avietės yra geras dietinis maistas, tinkamas tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. O iš jų gaminamas kompotas, uogienė, sultys, sirupas, kisielius, džemas pavergia ne vieno širdį.

Avietės turi įvairių naudingų medžiagų
Avietėse yra angliavandenių (fruktozės, gliukozės, pentozės ir t. t.), organinių rūgščių (citrinos, obuolių, skruzdžių, salicilo), mineralinių druskų (kalio, natrio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, jodo, vario), tanidų, vitaminų C, B1, B2, P, PP, karotino, folio rūgšties, 1,6 proc. pektino, purinų, eterinio aliejaus, fitosterino, veikiančio sklerozę. Sėklose yra riebalų, o lapuose kaupiasi daug vitamino C, karotino, organinių rūgščių, tanidų, gleivių, flavonų, eterinio aliejaus, pektinų, mineralinių medžiagų ir kt.

Sveika ir naudinga valgyti
Uogos. Pirmieji avietes ištyrė graikai ir romėnai, kurie jas valgė ir jomis gydėsi. Uogose yra daug biologiškai veiklių medžiagų, reikalingų normaliai organizmo veiklai. Aviečių mineralinės druskos reguliuoja osmosinį organizmo slėgį, palaiko šarmų ir rūgščių pusiausvyrą, atitolina aterosklerozę ir padidėjusį kraujo spaudimą, nes jose yra riebalų rūgščių ir sitosterino. Taip pat tinka nuo mažakraujystės, sutrikus širdies ritmui. Šviežios, virtos ir džiovintos uogos vartojamos peršalimo ligoms gydyti, prakaitavimui skatinti, temperatūrai mažinti, atsikosėjimui lengvinti. Todėl iš aviečių uogų galite pasiruošti paprastą ir nesudėtingą, tačiau veiksmingą arbatą, vos pajutę pirmuosius peršalimo simptomus ar sukilus temperatūrai. Tereikia 2 šaukštus džiovintų aviečių užplikyti 1 stikline vandens, užvirinti, po to nukelti nuo ugnies ir leisti nusistovėti 10–15 minučių. Rekomenduojama įsidėti šaukštą medaus (kai kas dar įpila pusę stiklinės alaus) ir gerti šiltą. Po to reikia šiltai apsikloti. Ši arbata skatina prakaitavimą ir mažina aukštą kūno temperatūrą.


Lapai. Liaudies medicina aviečių lapus vartoja nuo viršutinių kvėpavimo takų ligų, skrandžio ir žarnyno gleivinės uždegimų. Tam keturi arbatiniai šaukšteliai susmulkintų aviečių lapų užpilami dviem stiklinėmis verdančio vandens. Užpilas geriamas po pusę stiklinės keturis kartus per dieną. Aviečių lapų užpilu (viena dalis žaliavos užpilama dešimt dalių vandens) skalaujama gerklė sergant angina, gerklų ir kvėpavimo takų uždegimais.


Avietės rekomenduojamos profilaktikai ir gydymo tikslais sutrikus medžiagų apykaitai, esant avitaminozei (vitaminų trūkumui). Jos gerina apetitą, skrandžio ir žarnyno veiklą, šlapimo rūgšties išsiskyrimą iš organizmo. Todėl plačiai vartojama ir vitamininė arbata: imama lygiomis dalimis erškėčio vaisių, aviečių, serbento ir bruknės lapų. 2 valgomieji šaukštai mišinio užplikomi stikline verdančio vandens, paliekama atšalti sandariai uždarytame inde, po to iškošiama ir pridedama cukraus arba medaus pagal skonį. Geriama po 0,5 stiklinės 2 kartus per dieną.
Tačiau nereikėtų užmiršti, kad avietės uogų negalima vartoti sergant inkstų ligomis (nefritais) ir podagra, nes jose yra daug purino bazių. Todėl, jei planuojate vartoti daug šių uogų, geriau pasitarkite su gydytoju.

Kokios uogos vertingesnės – džiovintos ar šaldytos?
Vertingesnės ir naudingesnės laikomos šaldytos uogos, nes vertingos medžiagos išsilaiko geriau negu džiovintose, be to, šaldytų uogų nepasikeičia skonis ir aromatas. Atšildytas uogas reikia suvalgyti iš karto. Išėmę iš šaldiklio uogas atšildykite kambario temperatūroje arba pora minučių palaikykite šiltame vandenyje, o ne atitirpinkite mikrobangų krosnelėje, nes prarasite taip ilgai saugotus vitaminus.


Be cukraus užšaldytos avietės. Prinokusias, perrinktas ir išrūšiuotas avietes vienu sluoksniu paskleiskite ant padėklo arba sudėkite į formeles ar dėžutes ir kelias valandas palaikykite šaldiklyje. Sušaldytas avietes suberkite į polietileninius maišelius, juos užlydykite ir sudėkite į šaldiklį. Laikyti reikia -12 ºC temperatūroje. Jeigu uogose yra kirminėlių ar jos kitaip pažeistos, tokių uogų geriau nešaldyti, nes paprastai dalis kirminėlių lieka uogų viduje, o šaldant spėja iššliaužti išorėn ir būna aiškiai matomi šaldytų aviečių briketo paviršiuje.
Džiovintos avietės. Avietės prieš džiovinimą turi būti perrenkamos, kad nebūtų pažeistos kirminėlių, supuvusios. Prieš džiovinimą aviečių negalima šlapinti. Jas reikia atsargiai išdėlioti ant popieriaus lapų ir pirmiausia džiovinti saulėje, tada orkaitėje, palaipsniui didinant temperatūrą nuo 30 °C iki 80 °C. Jei spaudžiant uogas jos tarpusavyje nesulimpa, tuomet laikomos išdžiovintos.

Saldu gardu – pamėgink ir tu
Džiovintos ir šviežios avietės uogos vartojamos pyragų įdarui, uogienei, konditerijos gaminiams. Iš šviežių uogų taip pat spaudžiamos sultys, gaminama gira, sirupas, užpilai, trauktinės, actas. Yra gausybė receptų, kaip iš aviečių galima pasigaminti įvairių skanumynų. Štai keletas receptų, kurie padės pasiruošti žiemai ir tiks atsiradus pirmiesiems peršalimo simptomams.
Aviečių uogienė. Jums reikės 1 kg aviečių, 1,2–1,5 kg cukraus. Visiškai prinokusias uogas, skintas sausu oru, perrinkite, nuplaukite. Jei avietės švarios, plauti nereikia. Dažniausiai avietėse būna kirminėlių. Juos galima paprastai pašalinti kelioms minutėms uogas užpylus 1 procento druskos tirpalu. Išplaukusius į paviršių kirminėlius nugriebkite kiaurasamčiu. Po to uogas perplaukite vandeniu. Avietes užpilkite karštu 65 procentų cukraus sirupu (1 litras vandens – 1,86 kg arba 9 stiklinės cukraus) ir laikykite 4–5 valandas, po to nupilkite sirupą. Sirupą užvirinkite, atšaldykite, suberkite uogas ir virkite ant silpnos ugnies.


Aviečių džemas su medumi. Šiam džemui paruošti reikės 1 kg aviečių ir 800 g medaus. Nuplaukite avietes, suberkite į molinį dubenį, užpilkite medumi ir laikykite 3–4 valandas. Sirupą nupilkite, perkoškite ir virkite ant silpnos ugnies 10 minučių nuolat maišant. Galite pridėti braškių ir virkite dar kelias minutes. Kad džemas būtų tirštesnis, į jį galima įpilti raudonųjų serbentų sulčių.
Aviečių ir kitų uogų kompotas. Sirupui paruošti reikės 1 litro vandens, 300–350 gramų cukraus. Aviečių kompotą galima paruošti su įvairiomis uogomis: juodaisiais serbentais, agrastais, žemuogėmis ir vasariniais obuoliais. Uogas ir skiltelėmis supjaustytus obuolius sudėkite į stiklainius iki kaklelio pradžios, užpilkite karštu cukraus sirupu ir pasterizuokite 80 ºC temperatūroje. Jeigu stiklainiai 0,5 l talpos, tai kaitinkite 10, o jei 1 l talpos – 15 minučių.

Naudinga ir įdomu!

  •    Aviečių žiedai, lapai renkami birželio ir liepos mėnesį.
  •    Miške užaugusios avietės yra kvapnesnės ir smulkesnės už sodo avietes. Be to, miško avietės vertingesnės ir turi sukaupusios daugiau biologiškai veiklių medžiagų.
  •    Pusė puodelio aviečių turi 30 kalorijų.

Į viršų