Saulėtomis vasaros dienomis vis dažniau keliaujame į gamtą: turistinės kelionės, išvykos, ekskursijos su šeimomis ir draugais. Šiltą dieną palankiausias metas tvarkytis soduose, daržuose, stovyklauti, bet retas kuris susimąsto, kokie pavojai gali tykoti ten, kur galvotume, jų neturėtų būti. Kai kurie Lietuvoje augalai saulėtą dieną gali sukelti nemažai pavojų mūsų sveiktai.
 
Sosnovskio barštis – pavojingas sveikatai
 
Sosnovskio barštis nuo XX a. 6-ojo dešimtmečio Lietuvoje pradėtas auginti kaip pašarinis augalas. Vėliau jį išplatino gėlininkai ir bitininkai, o po kurio laiko išplito savaime. Nei maistui, nei pašarui Sosnovskio barščiai netinka. Bitės, prisirinkusios jų žiedų nektaro, suserga. Vilniaus visuomenės sveikatos biuras praneša, kad šis augalas yra pavojingas žmogaus sveikatai – sultys sukelia odos nudegimus.
 
Pastaraisiais dešimtmečiais išplitęs iš Kaukazo kilęs Sosnovskio barštis pirmiausia išsiskiria savo dydžiu: palankiomis sąlygomis ši žolė gali išaugti iki 3-5 metrų aukščio. Augalo lapai ir kamienas šiurkštūs ir plaukuoti. Labai panašūs į rabarbaro lapus. Žydi liepos-rugsėjo mėnesiais, daug ypač stipraus alergeno – furanokumarino, kurio labiausiai suaktyvėja veikiant saulės spinduliams. Žmogui prisiartinus prie augalo, pjaunant žolę, einant per barščių sąžalynus, juos skinant ar šienaujant, šis augalas gali sukelti stiprią odos alerginę reakciją bei sudirginti akis.
 
Poveikis žmogaus sveikatai
 
Sosnovskio barščio sultyse yra medžiagų, kurios įjautrina odą ir gali sukelti I-III laipsnio odos nudegimus: oda parausta, iššoka vandeningos pūslės, kurioms plyšus, atsiveria ilgai negyjančios žaizdos arba gali atsirasti ilgai išsilaikančios pigmentinės dėmės.
 
Jų ypač turi saugotis jautrūs žmonės, kuriems jau diagnozuota alergija. Pastariesiems dažnas augalas gali sukelti alerginę reakciją.
 
Kaip elgtis?
 
Jeigu augalo sulčių pateko ant odos, rekomenduojama tuoj pat nuplauti vandeniu su muilu. Po to reikėtų pasitarti su gydytoju et ir tuo atveju, jeigu ant odos ir nepastebite pažeidimų. Nudegimas gali išryškėti ne iš karto, o po 2-3 dienų.
 
Pažeistą vietą patariama patepti priemone nuo nudegimų.
 
Sultys, paveikus tiesioginiams saulės spinduliams, sukelia stiprų uždegimą, todėl ypač reikia būti atsargiems saulėtomis dienomis. Tačiau odos pažeidimas galimas ne tir nesant saulei.
 
Išsiruošus į gamtą reikia vilkėti visą kūną dengiančius drabužius.
 
Naikinant Sosnovskio barščius, būtina vilkėti neperšlampamus drabužius, dėvėti pirštines, akinius.
 
Dalgio imtis reikėtų vėsią, apniukusią dieną, ir, žinoma, nealergiškam žmogui.
 
Būdamas svetimžemis augalas ir dėl minėtų neigiamų savybių Sosnovskio barštis Lietuvoje kol kas laikomas vieninteliu naikinamu visais teisėtais būdais augalu. Jau nuo 2001 metų pradžios Sosnovskio barštis įtrauktas į Kenksmingų ir naikintinų laukinių augalų ir grybų rūšių sąrašą.
 
Negalima pamiršti pavojų, kuriuose karštą vasaros dieną kelia darže augantys augalai. Žmonės dažniausiai nukenčia ravėdami rūtas, skindami petražoles, krapus, pastarnokus, pupules, salierus, pomidorus, morkų lapus ir juoduosius serbentus. Panašiai veikia ir jonažolės bei pakalnutės.
 
Nuo seno Lietuvos darželiuose auginama rūta niekada Lietuvoje savaime neaugo ir jos tėvynė yra Viduržemio jūros regionas. Į Lietuvą šį augalą atvežė krikščionių vienuoliai ir jis paplito, net tapo nekaltybės simboliu. Nors kai kas šį augalą augina ir vaistams nuo skausmo, tačiau jis nėra jau toks nekaltas, atvirkščiai, gali būti net labai pavojingas. Birželio-rugsėjo mėnesiais žalioji rūta žydi geltonais žiedais. Vien prisilietus prie rūtos, ypač po lietaus, galima nudegti odą. Atsiranda pūslės, pakinta odos pigmentacija – išryškėja rudos dėmės, išliekančios net keletą metų.
 
Ypač reikia saugotis kontakto su pomidorais, augančiais darže arba šiltnamyje. Saulėtą dieną prisilietus prie pomidoro stiebo, taip pat galima nudegti. Nudegus oda parausta, niežti, degina, atsiranda didelės arba mažos pūslelės. Rudos dėmės prisilietimo vietoje gali atsirasti tik po savaitės. Kai žmogus jautresnis arba nudeginamas didesnis odos plotas, gali varginti galvos skausmas, karščiavimas arba kiti negalavimai.
 
Parengė Liudvikas RULINSKAS

Į viršų