Mergaičių ginekologė Asta Damkuvienė pastebi, jog tos būsimosios mamos, kurios ir taip nemažai žino, domisi ir neseniai pasirodžiusia „Nėščiosios atmintine“.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.  
Zita KATKIENĖ
Būsimai mamai, ypač besilaukiančiai pirmojo kūdikio, kyla daug klausimų, į kuriuos gali atsakyti tik patyręs specialistas – akušeris-ginekologas. Bet juk ne kasdien pas jį nueisi. Poliklinikų ginekologus pradžiugino neseniai gydymo įstaigą pasiekusi „Nėščiosios atmintinė“, parengta žymių šalies specialistų. Pirmosios atmintinės jau pasiekė miesto  gydymo įstaigas, tačiau jos jau išdalytos. Mergaičių ginekologė Asta Damkuvienė sako, jog reikia tikėtis, kad sulauks būsimos mamos ir daugiau atmintinių, nes nemokamai dalijamas lankstinukas sulaukė pripažinimo.  
 
Griaunami mitai 
 
Kada kreiptis į sveikatos priežiūros specialistus? Kokį maistą valgyti, kad įsčiose besivystantis vaikelis gautų pakankamai jam reikalingų medžiagų? Kokius tyrimus atitinkamą nėštumo savaitę turėtų atlikti medikai? Ką reikėtų pasiimti važiuojant į gimdymo skyrių? Tokie ir panašūs klausimai kyla ne vienai besilaukiančiai mamytei, tačiau ne visos gauna kompetentingus atsakymus į juos. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinika, Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerija, Lietuvos akušerių ginekologų draugija, Lietuvos akušerių sąjunga, Lietuvos bendrosios praktikos gydytojų kolegija, Lietuvos bendrosios praktikos gydytojų draugija išleido „Nėščiųjų atmintinę“, kurioje profesionaliai ir išsamiai atsakoma į visus besilaukiančioms moterims kylančius klausimus.
 
Pasak neseniai dukrelės susilaukusios jaunos mamytės Modestos Venclauskienės, laukdamasi ji intensyviai domėjosi nėščiosios sveikata, skaitė įvairią literatūrą, konsultavosi su specialistais ir neseniai pagimdžiusiomis draugėmis. „Man naudingiausia buvo iš mokslinių medicininių knygų gauta informacija apie vaikelio raidą, moters sveikatą“, - sakė jauna mama ir pridūrė, jog užsienio specialistų išleistose knygose rado visus reikiamus atsakymus į nėštumo periodu kilusius klausimus, tačiau prireikė nemažai laiko, kol įsigilino į daugelį knygų.
 
Nuo šiol jaunoms mamoms, pasak ginekologės A. Damkuvienės,  nebereikia taip vargti. 
 
Viešųjų ryšių specialistė Inga Lebrikaitė, pateikusi „Šiaulių naujienoms“ informaciją apie atmintinę, pakalbino ir jos sudarytojas. „Atmintinė sumanyta norint sugriauti įvairius Lietuvoje egzistuojančius mitus apie nėščiųjų sveikatą, sukoncentruoti svarbiausią ir reikalingiausią informaciją. Leidinys yra pagrįstas mokslu, su jame pateikiama informacija sutinka visos prie projekto prisidėjusios institucijos“, - sako projekto vadovė  Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos profesorė daktarė Rūta Jolanta Nadišauskienė. „Moterys pasiklysta informacijos liūne ir nebesugeba atsirinkti, ką turėtų daryti, kaip elgtis?“ - antrina viena iš atmintinės bendraautorių LSMU Akušerijos ir ginekologijos klinikos gydytoja rezidentė Justina Kačerauskienė. Gydytoja teigia, kad šiandien dauguma besilaukiančiųjų itin domisi savo ir savo vaikelio sveikata, tačiau susipainioja, kokius tyrimus kokiu nėštumo laikotarpiu turi pasidaryti, kaip turi maitintis ir pan. „Nėščiųjų atmintinėje“ remiantis mokslo įrodymais pagrįstais teiginiais stengtasi paaiškinti ir atsakyti į svarbiausius klausimus. „Tokių atmintinių jau atspausdinta 5000, dar daugiau ruošiamasi atspausdinti, knygelė jau verčiama į anglų kalbą.
Šiuo metu atmintines nėščiosios gali nemokamai gauti pirminės sveikatos priežiūros centruose, kitose gydymo įstaigose, kurios prižiūri nėščiųjų būklę“, - sako ir mergaičių ginekologė Asta Damkuvienė, pastebėjusi, kad nėščiosios džiaugiasi, kad pagaliau gali turėti ypač trumpą aprašymą ir nebereikia knaisiotis po knygas. 
 
Praktiški patarimai
 
„Nėščiosios atmintinėje“ paaiškinta, kada ir į kokį specialistą turėtų kreiptis nėščia moteris, kokie yra gimdymo požymiai ir kokius daiktus reikėtų pasiimti važiuojant į Gimdymo skyrių. Patariama, kad moterys važiuodamos pasiimtų pasą ar asmens tapatybės kortelę, socialinio draudimo pažymėjimą, „Nėščiosios kortelę“, mineralinio vandens, asmens higienos reikmenų, įklotų po gimdymo, naktinius marškinius, chalatą, šlepetes, sauskelnių ir drabužėlių naujagimiui (apatinių marškinėlių, šliaužtinukų, vilnonių kojinių, kepurytę, rūbelių, su kuriais naujagimis bus parsivežtas į namus).
 
Atmintinėje taip pat griaunamas mitas, kad nėščia moteris turi maitintis „už du“. Mitybos racioną tiesiog reikia papildyti 300 kcal daugiau nei iki nėštumo. Tai būtų: 350 g jogurto arba 100 g duonos, arba bananas, kriaušė ir obuolys... Jeigu besivystantis vaisius gauna per mažai maisto medžiagų, sutrinka jo augimas ir raida. Gimę mažo svorio naujagimiai būna silpnesni ne tik pirmaisiais gyvenimo metais, bet ir užaugę dažniau serga širdies ir psichikos ligomis, cukriniu diabetu, vėžiniais susirgimais. Nėštumo metu labai svarbu suteikti savo vaikeliui geras sąlygas augti, apsaugoti jį nuo žalingų aplinkos veiksnių: alkoholio, rūkalų išskiriamų toksinių medžiagų.
 
Leidinyje nurodoma, kad nėščia moteris prieš pradėdama vartoti bet kokį maisto papildą, turi pasitarti su prižiūrinčiu specialistu. Folinės rūgšties maisto papildai skiriami visoms nėščiosioms.  Geriausia, kai folinės rūgšties tabletės geriamos bent 3 mėnesius iki nėštumo, o pastojus - dar 12 savaičių. Taip nėščioji sumažina riziką, kad naujagimis turės nervinio vamzdelio defektą (būklė, kai nesuaugus stuburo slanksteliams lieka tarpas, pro kurį pažeidžiamos nugaros smegenys) bei kai kuriuos apsigimimus. Tam tikrais atvejais reikalinga 10 kartų didesnė dozė. Ypač, kai minėti apsigimimai jau yra šeimoje.
Pateikiami atsakymai ir į subtilius klausimus, kurių nėščiosios neišdrįsta paklausti ginekologo. Pavyzdžiui, ar galimi lytiniai santykiai nėštumo metu. Atmintinės kūrėjai teigia, jog lytiniai santykiai neturi didelės įtakos nėštumui. Nėštumą prižiūrintis specialistas, įvertinęs klinikinę situaciją, gali patarti ir kitaip. 
 
„Motinystės mokykloje“ rengiamasi motinystei
 
Ginekologė Asta Damkuvienė pastebėjo, jog būsimos mamos skirtingos. Medikė jas suskirsto į dvi grupes – vienoje tos, kurios daug žino apie būsimą motinystę ir toliau domisi, o kitoje tos, kurios žino labai mažai ir vargu ar perskaitys net ir veltui duotą „Nėščiosios atmintinę“. A. Damkuvienė prisimena šešiolikmetę pacientę. Kūdikio besilaukianti paauglė, pakviesta į užsiėmimus, paaiškino, kad ji viską žino ir nežada laiko gaišti. 
 
Deja, visko niekas niekada nežino. Galimybių sužinoti daugiau tikrai yra. Kiekvieną ketvirtadienį, 18 valandą jau šešiolika metų veikia „Motinystės mokykla“, į kurią kviečiamos kūdikio besilaukiančios bei mažylį auginančios mamos ir tėveliai ne tik iš Šiaulių miesto, bet ir iš kitų aplinkinių vietovių. Šiaulių centro poliklinikos 316 kabinete vyksta septynių užsiėmimų ciklas, kuris nuolat kartojamas. 
 
Užsiėmimus lankantiems jauniems tėvams yra parengtos septynios paskaitos, kurias skaito skirtingi lektoriai. Anot A. Damkuvienės, mokyklėlės lankytojai turi galimybių sužinoti apie režimą, mitybą, elgesį nėštumo metu, pasiruošimą gimdymui, jo eigą, naujagimio priežiūrą ir maitinimą. Su paskaitų klausytojais bendrauja ne tik ginekologas ir akušeris, bet ir pediatras, psichologas, burnos higienistas, farmacininkas, kurie yra parengę septynias paskaitas skirtingomis temomis.
 
Gydytoja Asta Damkuvienė pastebi, jog drauge su jaunomis žmonomis į paskaitas atvykstantys tėčiai – dažnai ne tik smalsūs, bet ir daugiau už savo antrąją pusę jos nėštumo reikalais besirūpinantys žmonės. „Matai, aš tau taip ir sakiau, o tu – netikėjai“, - paaiškina antrajai pusei išgirdęs specialisto atsakymą į rūpimą klausimą būsimasis tėtis. Ir tai medikę džiugina, nes kai tėčiui rūpi vaikelio atėjimas, tai ir mama saugi, ir vaikas bus laimingas. 



Į viršų