Man 25-eri metai. Gyvenu su drauge ir abu dirbame Anglijoje. Mūsų santykiai labai geri ir ruošiamės tuoktis. Kartą po darbo grįžtu į vagonėlį, kuriame persirengiame bei pasidedame daiktus, ir patenku į keistą situaciją - bendradarbiai žemino ir užgauliojo mano draugę. Aš pradėjau ją ginti, vos išvengėme muštynių. Grįžus į savo nuomojamą butą vakare pasimylėti nepavyko - erekcija buvo labai trumpa. Ir tai tęsiasi jau pusę metų - kuo toliau, tuo blogiau. Atėjus vakarui man pradeda daužytis širdis, apima nerimas, pila prakaitas. Kiekvieną kartą labai baiminuosi, kad man nieko nepavyks. Taip ir nutikdavo. Ar gali būti, kad dėl per didelio streso sutriko lytinis gyvenimas. Ar įmanoma šią bėdą įveikti?


Į klausimą atsako psichiatrė Odeta BULVINAITĖ:

Vyrų erekcijos sutrikimai gali būti dvejopi - organinės ir psichogeninės kilmės.

Organinės kilmės priežastimis gali būti kraujagysliniai pažeidimai, endokrininės sistemos sutrikimai bei nervų sistemos sutrikimai. Prie šių priežasčių priskiriamas ir antihipertenzinių, antidepresantinių bei psichotropinių medikamentų vartojimas, rūkymas, alkoholis.

Psichogeninės kilmės erekcijos sutrikimai įvyksta po tam tikrų psichologinių stresų, didelių išgyvenimų arba slegiant psichologinėms problemoms.

Medikui labai svarbu teisingai nustatyti, dėl kokių priežasčių sutriko lytinė funkcija, todėl labai svarbu, kad į pokalbį su mediku ateitų ne vienas vyras, kaip dažniausiai ir nutinka, bet abu.

Labai daug pasako tai, ar vyrui yra naktinė erekcija. Jei erekcijos nėra, galima galvoti apie organinės kilmės sutrikimą, kurį įveikti gali padėti urologas, seksopatologas. Tačiau tuo atveju, jei naktinė erekcija yra, greičiausiai bus diagnozuotas psichologinės kilmės sutrikimas, kurį padės įveikti psichoterapija.

Gydydama ligonius dėl erekcijos sutrikimo, taikau autogenines treniruotes, per kurias pacientas mokomas įsijausti į savo kūną. Transo būsenoje žmogus skatinamas pajausti kūno dalių apsunkimą, šilumos pojūtį, kraujotakos suaktyvėjimą.

Ypač efektyvūs relaksacijos pratimai, mokantys žmogų atsipalaiduoti. Galima taikyti ir hipnozės technikas, per kurias stiprinamas pasitikėjimas savimi, vidinis „aš”. Tam naudojamos įvairios metaforos, pasitelkusi pasakų personažus stengiuosi žmogui sugrąžinti supratimą, kad gyvenime yra vienas pastovus dalykas - pasikeitimas. Mediciniškai vadinama desensibiliacijos technika  pasitarnauja tam, kad žmogus pamirštų konfliktą, dėl kurio sutriko jo sveikata. Tam ligonio, esančio transo būsenoje, prašoma įsivaizduoti tą konfliktinę situaciją, po kurios sutriko lytinis gyvenimas. Tada, kai žmogui pasidaro baisu, medikas mintimis jį perkelia į malonius prisiminimus palikusį praeities įvykį, kas žmogui padeda nuraminti. Kai žmogus nurimsta, vėl jis grąžinamas į tą vietą, kur jam buvo baisu, ir vėl sugrąžinamas į malonią aplinką. Taip žmogaus atmintyje nujautrinama konfliktinė situacija.

Taikomas ir savitaigos metodas. Aš siūlau Emilio Kiul savitaigos formulę „Kiekvieną dieną man darosi vis geriau ir geriau”. Šiuos žodžius būtina ištarti kiekvieną dieną, lenkiant pirštus 20 kartų. Tai padeda į galvą sudėlioti teigiamas mintis - paties žmogaus ideomotorines galimybes. Savitaigos metodas padeda suvokti, kad mintys ar idėjos, kuriomis mes tikime, pačios save realizuoja ir pavirsta tam tikrais mūsų veiksmais.

Reikalui esant gali būti skiriami ir medikamentai, kurie gerina lytinę funkciją.

Tiesa, viso gydymo metu psichiatras iškelia vieną sąlygą - nesimylėti. Todėl labai svarbu, kad gydymo procese dalyvautų abu partneriai. Jiems gydymo laikotarpiu skiriami „namų darbai”, per kuriuos abu turi suvokti, kad lova yra skirta ne vien miegui. Ir pirmiausia ne vien lytiniams santykiams. Manau, jog ir jums ši užduotis labai padės, nes jūs, kiekvieną vakarą prieš guldamas į lovą, galvojate apie lytinius santykius ir baiminatės galimos nesėkmės.

Būnant lovoje su mylimu žmogumi galima mėgautis buvimu šalia, galima bendrauti, kai niekas netrukdo. Galima drauge žiūrėti televizorių, gliaudyti saulėgrąžas... Psichiatras skiria porai užduotį: ieškoti vienas kito erogeninių zonų.

Pirmiausia, tiesa, prašoma surašyti visas partnerio erogenines zonas. Dažniausiai abu žmonės parašo vyrišką ir moterišką lytinį organą. Psichiatras erogeninių zonų prašo ieškoti liežuvio galiuku. Ir pradėti nuo plaukų iki pėdų. Dažnai paaiškėja, jog labai jautrios yra visai kitos kūno vietos, nei buvo manyta ir jų daug daugiau, nei tikėtasi. Daugiau žmogus turi ir organų, kuriuos gali naudoti lytinio akto metu. Žmonės dažnai nustemba, kai pasakau, kad moterį galima patenkinti dešimčia pirštų, nosimi ir liežuviu. Ir tik tryliktas lyties organas yra varpa, kuriam žmonės be reikalo skiria pagrindinį vaidmenį.

Ypač apmaudu, kai į kabinetą „atvedamas” vyras ir griežtu tonu pasakoma, kad „toks jis man nereikalingas”. Yra buvę ir taip, kai vyrą gydytojai palikusi moteris deklaravo, kad yra labai tikinti, kad ji negalinti svetimauti. Tačiau kaip jai gyventi su tokiu, kuris nieko nebegali?.. Deja, šiam žmogui padėti nepavyko, nes jis į kabinetą ateidavo užguitas bei nelaimingas ir nesulaukdavo jokio palaikymo namuose. Akivaizdu, jog moteriai reikia ne žmogaus ir ne draugo, o, atleiskite, vibratoriaus. Būtų daug mažiau nusivylimų ir problemų, sulaukus vyresnio amžiaus, jei jaunystėje poros mokytųsi labiau pažinti vienas kitą ne tik varge ir bėdoje, bet ir lovoje. 

Gydytojo kabineto durys praveriamos dėl įvairių sveikatos sutrikimų. Tačiau labai dažnai lieka klausimas, kurio taip ir neišdrįstame paklausti mediko ir nesužinome profesionalaus atsakymo. Jei jus jaudina koks sveikatos sutrikimas ir nedrįstate to paklausti gydytojo, skambinkite į „Šiaulių naujienų” redakciją telefonu 52 38 40 arba rašykite Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.  „Sveikatos kodas” kreipsis į medikus, kurie pateiks atsakymus į visus „nepatogius” klausimus.

 

Į viršų