Vilnius, vasario 17 d. (ELTA).
Antkainių ribojimo nustatymas ir vaistų gamintojų kainų deklaravimas leis gyventojams per metus sutaupyti apie 50 mln. litų, o nekompensuojamieji vaistai atpigs apie 15 - 20 procentų, prognozuoja Sveikatos apsaugos ministerijos ekspertai.

Dviejų Vyriausybės nutarimų projektai dėl didmeninių ir mažmeninių antkainių dydžių nustatymo vaistams bei dėl referentinių valstybių sąrašo papildymo vaistų gamintojų kainų deklaravimui trečiadienį pateikti atsakingoms ministerijos bei Seimo Sveikatos reikalų komitetui derinti.

"Norint pasiekti akivaizdų vaistų kainų mažėjimą, būtina priimti mūsų siūlomus Vyriausybės nutarimų projektus. Siūlome imtis priemonių vaistų kainas reguliuoti visose jų patekimo į rinką - vaistų gamintojų, didmeninės ir mažmeninės prekybos - grandyse, todėl vaistai neabejotinai pigs", - pranešime spaudai cituojamas sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas.

Pirmajame Vyriausybės nutarimo projekte siūlomi mažmeniniai antkainiai yra vidutiniškai 7 proc. didesni už šiuo metu realiai taikomus tinklams nepriklausančiose vaistinėse. Tai reiškia, kad mažųjų vaistinių situacija, nustačius tokius antkainius, nepablogės, tačiau pelnus susimažinti bus priverstos didmeninės vaistų prekybos įmonės ir vaistų gamintojai, teigia ministerijos specialistai.

Antrajame parengtame Vyriausybės nutarimo projekte numatoma, kad vaistų gamintojai negalės tiekti į Lietuvos rinką vaistų brangiau nei aštuonių referentinių Europos Sąjungos (ES) šalių vidurkis. Referentinių šalių sąrašą tvirtina Vyriausybė. Į šį sąrašą atrinktos aštuonios ES šalys, kuriose vaistų kainos yra žemiausios.

Sveikatos apsaugos ministerija siūlo Vyriausybei patvirtinti nekompensuojamųjų vaistų didmeninius ir mažmeninius maksimalius antkainius, atsižvelgiant į Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) atliktą analizę, ES šalių patirtį ir Lietuvos patirtį iki 2002 m., kai mūsų šalyje vaistų antkainiai buvo reguliuojami.

VVKT atlikus analizę paaiškėjo, kad tinklams priklausančiose vaistinėse vaistų antkainiai yra beveik 30 procentų didesni nei tinklams nepriklausančiose vaistinėse. Taip pat paaiškėjo, kad didmeninės vaistų platinimo įmonės Lietuvoje taiko gerokai didesnius antkainius nei kitose ES šalyse.
Į viršų