Alyvmedis (Olca) – alyvmedinių šeimos medžių ir krūmų gentis, 60 rūšių. Alyvmedis paplitęs tropinio ir subtropinio klimato juostose. Tai daugiau kaip 1000 metų gyvuojantis, iki 12 m aukščio medis. Vaisiai – melsvai juodi kaulavaisiai, valgomi. Juose yra riebalų, mažai baltymų, cukrų, vitaminų. Vartojami maistui: sūdyti, marinuoti, rečiau žali. Iš jų spaudžiamas alyvų aliejus, naudojamas maisto ir farmacijos pramonėje. Manoma, kad europinis alyvmedis kilęs iš laukinio alyvmedžio arba kad laukinis alyvmedis yra sulaukėjęs europinis alyvmedis.
 
Alyvmedis daugiausia auginamas Viduržemio jūros šalyse, Afrikos vakaruose, Kaukaze, Vidurinės Azijos pietuose, Indijoje, Japonijoje, JAV. Alyvmedžio šakelė nuo seno yra taikos ir gerovės simbolis.
 
Alyvuogių aliejus nuo seno graikų ir romėnų laikomas elitiniu produktu. Būtent dėl alyvuogių aliejaus gausaus vartojimo Viduržemio jūros šalių virtuvė yra laikoma viena sveikiausių pasaulyje. Viduržemio jūros regiono gyventojai neįsivaizduoja kasdienių savo patiekalų, pavyzdžiui, spagečių be kokybiško šalto spaudimo alyvuogių aliejaus. Jų manymu, ir pomidorų skonį geriausiai išryškina keletas alyvuogių aliejaus lašų. Ispanų ir italų virtuvėje visada rasime keletą buteliukų su skirtingų rūšių alyvuogių aliejumi.
 
Alyvuogės – vienintelis aliejinis vaisius, iš kurio aliejus gaunamas tiesiog spaudžiant.
 
Norint pagaminti labiausiai vertinamų rūšių alyvuogių aliejaus būtina alyvuoges spausti šaltai, mechaniniu spaudimo būdu. Šis aliejus ypač gerai vertinamas dėl malonaus kvapo, švelnaus ir sodraus skonio, subtilaus rūgštingumo. Todėl jo nerekomenduotina vartoti kepimui – geriau skaninti salotas ar vartoti kaip prieskonį.
 
Šalto spaudimo alyvuogių aliejus labiausiai tinka aštrioms salotoms, padažams, žuvų ir mėsos patiekalų užpilams gaminti. Tinka jis ir kepimui, tačiau šio aliejaus nereikėtų kaitinti labai aukštoje temperatūroje, nes jis labai greitai pradeda degti. Kalbant apie alyvuogių aliejaus teigiamą naudą, jam būdingos sveikatą stiprinančios savybės, pikantiškas skonis, puikus kvapas. Jau senovės graikams buvo žinomos gydomosios alyvų aliejaus savybės. Iš šio aliejaus jie gamino balzamus ir vaistus, šių dienų mokslininkai alyvuogių aliejų rekomenduoja vartoti nuo aterosklerozės, profilaktiškai nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Alyvuogių aliejus padeda sureguliuoti tulžies skyrimąsi. Užkietėjus viduriams pravartu ryte nevalgius išgerti vieną du arbatinius šaukštelius šio aliejaus. Dėl jame esančio vitamino E ir kitų antioksidantų alyvuogių aliejus efektyviai stabdo organizmo senėjimo procesus, gydo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opas, gerina skrandžio, žarnyno, kasos ir kepenų veiklą.
 
Norint būti sveikam, sunku apsieiti be alyvuogių aliejaus – jame gausu įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų. Be to, nuolat vartojamas alyvuogių aliejus teigiamai veikia odą, plaukus, mažina kaulų retėjimą, jame esantys natūralūs antioksidantai stabdo organizme senėjimo procesus.
 
Dabar alyvmedžiai auginami daugelyje šalių visuose žemynuose. Liaudies medicinoje alyvų aliejus vartojamas kaip tepalų pagrindas, taip pat emulsijoms ir losjonams gaminti.
 
Parengė Liudvikas RULINSKAS
Į viršų