Europos Sąjungos (ES) statistikos agentūra "Eurostat" atliko tyrimą, kiek metų gali gyventi žmonės skirtingose ES šalyse, neturėdami jokių rimtų sveikatos sutrikimų.

Skaičiuojant nuo gimimo, 2011 m. duomenimis, tiek moterys, tiek vyrai 27 ES valstybėse narėse galėjo tikėtis gyventi 62 metus, jei jų sveikatos būklė buvo gera. 50 metų amžiaus jie galėjo tikėtis, kad dar 18 metų gyvens be sveikatos sutrikimų, o 65 metų amžiaus jie galėjo tikėtis 9 papildomų sveiko gyvenimo metų.
Ir vyrai, ir moterys Švedijoje bei Maltoje, būdami geros sveikatos, gali tikėtis gyventi daugiau nei 70 metų.
Tarp valstybių narių didžiausią skaičių sveikų gyvenimo metų, skaičiuojant nuo gimimo, 2011 metais galėjo gyventi Maltos gyventojai (71 metai moterims ir 70 metų vyrams), taip pat žmonės Švedijoje (70 ir 71 metus), Liuksemburge, Graikijoje ir Airijoje (po 67 ir 66 metus), o mažiausiai būtų gyvenę žmonės Slovakijoje (po 52 metus) ir Slovėnijoje (po 54 metus). Daugumoje valstybių narių labai mažai skyrėsi moterų ir vyrų amžiaus skirtumas, kurį jie gali tikėtis nugyventi be sveikatos sutrikimų. 2011 metais didžiausi skirtumai buvo rasti Lietuvoje (5 sveiko gyvenimo metais ilgiau čia gyveno moterys) ir Nyderlanduose (5 papildomi sveiko gyvenimo metai vyrus skyrė nuo moterų).
Skaičiuojant nuo 50 metų amžiaus, buvo tikimasi, kad moterų ir vyrų papildomų sveiko gyvenimo metų rodiklis buvo daugiau nei 20. Švedijoje 26 papildomi metai teko moterims ir 25 vyrams, Maltoje - po 23 metus, Danijoje - po 22 metus, Liuksemburge, Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje paskaičiuota po 22 papildomus metus moterims ir 21 metus vyrams. Žemiausias papildomų sveiko gyvenimo metų rodiklis - Slovakijos moterų ir vyrų (po 10 metų).
Skaičiuojant nuo 65 metų amžiaus, didžiausias papildomų sveiko gyvenimo metų skaičius buvo prognozuojamas Švedijoje (15 papildomų metų moterims ir 14 - vyrams), o mažiausias Slovakijoje (3 metai moterims ir 4 metai vyrams).

ELTA

Į viršų