Nuolatinis tobulėjimas yra neatsiejamas nuo sėkmingai besiklostančios karjeros. Nesvarbu, ar siekiate pagilinti žinias profesinėje srityje, ar skiriate papildomo laiko geriau pažinti savo pomėgį – reikšminga atkreipti dėmesį į aspektus, kurie padės lengviau įgyvendinti tikslus. Aptarsime 5 priemones, kurių pagalba galėsite pasiekti greitesnių mokymosi rezultatų.

Kruopštus laiko planavimas

Iš pradžių gali pasirodyti, kad papildomam mokymuisi nėra laiko. Prieš užsibrėždami mokymosi tikslus, pabandykite atlikti eksperimentą. Pasekite savo kelių įprastų darbo dienų skiriamą laiką skirtingoms veikloms. Būkite sąžiningi prieš save: galbūt išsiaiškinsite, kad nejučia kelias valandas per dieną skiriate betiksliam naršymui socialiniuose tinkluose. Tokia savianalizė padės objektyviau įvertinti turimus laiko resursus ir užsibrėžti pasiekiamus tikslus.

Tinkamai planuodami dienotvarkę, galėsite lengviau išlaikyti balansą tarp skirtingų atsakomybių. Dirbdami įprastu grafiku, racionaliai įvertinkite Jums labiausiai priimtiną mokymosi planą. Jei pastebėjote, kad produktyvesnis esate pirmoje dienos pusėje, apsvarstykite atsikelti kiek anksčiau ir skirkite laiką tobulėjimui ryte. Tačiau jei savo produktyvumo piką pasiekiate vakare, planuokite mokymosi sesijas po darbo valandų.

Lygiagrečiai pasirinkite individualų mokymosi tempą ir pasižymėkite terminus, iki kada planuojate įsisavinti numatytas temas. Tikslo suskaidymas į smulkesnes užduotis ir terminų užsibrėžimas padės neprarasti motyvacijos bei efektyviau pasiekti norimų rezultatų. Planuodami terminus atsižvelkite į tai, kad gali pasitaikyti nenumatytų situacijų, todėl laiką planuokite kritiškai, su laiko rezervu. 

Tinkama erdvė

Produktyviam mokymuisi didelę reikšmę turi supanti aplinka. Jei planuojate gilintis į pateikiamą informaciją namuose, vertėtų pasirūpinti ramiu kambariu. Pasirinkite erdvę, kur galėtumėte neblaškomas studijuoti medžiagą. Dėl to supažindinkite namiškius su nauja rutina ir paprašykite, kad tuo metu Jūsų netrukdytų.

Jei nėra pakankamai gerų sąlygų mokytis namuose, apsvarstykite galimybę mokytis viešojoje erdvėje. Galbūt strategiškai patogią ir mokymuisi tinkamą aplinką rasite kavinėje ar bibliotekoje. Dažnai šiose vietose renkasi bendraminčiai, kurie siekia mokytis ar dirbti, dėl to kiekvieną kartą gali būti lengviau imtis studijuoti medžiagą.

Visgi nepriklausomai nuo to, ar Jums tinkama erdvė yra namuose, ar už jų ribų, derėtų atsižvelgti į keletą aspektų. Pašalinkite išorinius dirgiklius: telefone įjunkite skrydžio režimą, o jei mokymuisi yra reikalingas kompiuteris, naudokite tik reikalingus informacijos šaltinius. Taip pat atsižvelkite į ergonomikos principus, kadangi jie turi įtakos produktyvumo išlaikymui. Naudokite optimalų apšvietimą ir patogius baldus (kėdę bei stalą), kad išvengtumėte greito pavargimo, o ilgalaikėje perspektyvoje ir sveikatos problemų.

Kokybiškas miegas

Miegas turi didelę reikšmę savijautai ir kasdieniams rezultatams. Mokslinėje literatūroje rekomenduojama, kad suaugęs asmuo turėtų miegoti nuo 7 val. iki 9 val. per naktį. Nurodoma, kad kokybiškas miegas gerina nuotaiką, padeda sumažinti stresą bei išlaikyti dėmesio koncentraciją. Geresnis dėmesio išlaikymas lemia didesnį produktyvumą, todėl gebėsite efektyviau atlikti numatytas užduotis.

Kai kurie asmenys, norėdami būti maksimaliai produktyvūs, miego poreikį bando kompensuoti kofeinu. Kofeinas iš tiesų gali padėti neužmigti ir ribotam laikui pakelti energijos lygį. Tačiau užduočių atlikimo metu gali padidėti klaidų tikimybė, kristi koncentracijos kokybė. Dėl to patartina prioritetą verčiau teikti kokybiškam poilsiui.

Subalansuota mityba

Ar jūsų savijauta pakinta pavalgius? Jei atkreipėte dėmesį, suvalgę maistingus ir visaverčius pietus, jaučiatės energingesni bei produktyvesni. Dėl to svarbu pasirinkti tinkamą maistą pagal tai, kaip norėtumėte jaustis pasisotinęs. 

Kartais gali pasirodyti, kad visavertei mitybai reikia daug laiko ir pastangų. Tačiau planuodami valgius į priekį, galėsite išvengti šių problemų. Pavyzdžiui, tik grįžęs iš darbo laiką skiriate intensyviam mokymuisi programavimo kursuose ir apie maisto gaminimą nenorite turėti net menkiausios minties. Todėl jei iš anksto susiplanuotumėte ateinančių dienų meniu ir pasiruoštumėte maistą iš anksto, galėtumėte visą vakarą skirti kursams.

Poilsio laikas

Planuodami dienotvarkę, numatykite laiką poilsiui. Visai nepriklausomai nuo to, kokias veiklas propaguojate, minčių nukreipimas nuo kasdienybės yra būtinas. Poilsis yra labai naudingas: padeda palaikyti stabilią psichologinę sveikatą, emocinę būklę bei mažina stresą.

Poilsio metu rinkitės veiklas, kurių metu jaučiatės visiškai atsipalaidavęs. Galbūt tai pasivaikščiojimas miške, sportas, laikas su artimaisiais, meditacija ar tiesiog jauki mėgstamiausio serialo peržiūra. Pasistenkite atsiriboti nuo kasdienių minčių apie rutiną ir leiskite sau pailsėti.

Papildomas mokymasis greta darbo ir kitų atsakomybių gali būti sudėtinga bei daug pastangų reikalaujanti užduotis. Pasitelkę laiko planavimą ir tinkamą erdvę, galėsite įgyvendinti išsikeltus tikslus greičiau. Greitesniems rezultatams taip pat didelę įtaką turi kokybiškas miegas, subalansuota mityba ir poilsis, kurie padeda užtikrinti gerą savijautą ir sveikatą.

Į viršų