Kiekvieno žmogaus fiziologiniai poreikiai yra skirtingi: ko pakanka vienam, kitam gali būti per mažai. Taip yra ir su miegu, kurio stygiumi skundžiasi daugelis. Vaistininkė pasakoja, kaip pasijusti žvaliam apsieinant be didelės kofeino dozės.

Dažniausiai jaunam ir vidutinio amžiaus žmogui rekomenduojama bent jau 7-8 val. poilsio, o vaikams – nuo 9 valandų, priklausomai nuo amžiaus.Jau nuo 30-ies metų ima trumpėti gilaus miego fazė, todėl vyresnio amžiaus žmonėms atsikeltiyra kur kas lengviau nei jaunesniems.

„Mūsų organizmas turi labai gerą atmintį, todėl tinkamai nepailsėjus, nuovargis kaupiasi ir organizmas stengiasi patenkinti miego poreikį. Dažnu atveju daugelis žmonių miego stygių bando kompensuoti stimuliuojančiais produktais, tokiais kaip kava arba greitu energijos šaltiniu – cukrumi. Tai trumpalaikės priemonės, dažniausiai duodančios 30 minučių efektą, bet išbalansuojančios mūsų organizmą“, – sako vaistininkė Raimonda Truncė.

Per daug kofeino slopina
Pasak vaistininkės, kofeinas stimuliuoja centrinę nervų sistemą, taip pakeldamas kraujospūdį bei padidindamas širdies plakimo dažnį, todėl gali sukelti galvos spaudimo pojūtį. Kad ir kaip atrodytų keista, itin didelis kavos kiekis, jos perdozavimas, pradeda veikti priešingai – atsiranda slopinimo jausmas.

 „Jei vis tiek neįsivaizduojate savo rytinės rutinos be kavos puodelio ir jos aromato, rinkitės kavos rūšį su nedideliu kiekiu vandens, pavyzdžiui, espreso. Vyrauja neteisinga nuomonė, kad espreso yra labai stipri kava – ji tik aromatinga dėl didelio eterinių aliejų kiekio, o kofeino joje mažai, nes kofeinas yra beskonė ir bekvapė medžiaga tirpi vandenyje, todėl kuo ilgesnis sąlytis su vandeniu, kuo ilgiau mes kavą geriame, tuo daugiau kofeino suvartojame. Dėl tos pačios priežastiesgeriau rinktis kavą iš aparato, nei plikyti puodelyje. Jei visgi plikote kavą puodelyje, rekomenduočiau jau paruoštą gėrimą persipilti, kad nebebūtų sąlyčio su kavos pupelėmis“, – pataria R. Truncė.

Arbata ir stiklinė vandens
Kavą galima keisti arbatomis – juoda, žalia ar mačia. Tačiau jas taip pat būtina vartoti atsakingai, mat šiose arbatose irgi gausu kofeino, kurio dideli kiekiai veikia širdies, kraujagyslių bei nervų sistemą.

„Rekomenduojama kofeino paros norma – iki 300 mg. Tai maždaug 3 puodeliai kavos. Tačiau reikia neužmiršti, kad kofeino yra įvairiuose saldžiuose gėrimuose, kepiniuose ir šokolade“, – vardija vaistininkė.

Vienas iš jos patarimų – tik pabudus išgerti stiklinę vandens, geriausia kambario ar kūno temperatūros, nes organizmas per naktį ištrokšta ir reikia atstatyti skysčių balansą. Tuo pačiu suaktyvėja ir visos organizmo funkcijos.

Susitvarkykime režimą
 „Jei jaučiatės nuolat pavargę ir neišsimiegoję, pirmiausiai derėtų peržvelgti režimą. Kad ir kaip banaliai tai skambėtų, režimas yra gero ir produktyvaus miego pagrindas. Labai svarbu pažinti savo organizmo ciklus, kada yra aktyvumo, o kada ramybės fazė. Pirmiausia reikėtų atsisakyti televizoriaus ir išmaniųjų įrenginių miegamajame, nes labai dažnai sau padarome meškos paslaugą, praradę laiko nuovoką praleidžiame ramybės fazę ir aktyvuojame organizmą“, – akcentuoja R. Truncė.

Antras patarimas, anot jos, kasdien stengtis eiti miegoti tuo pat metu, įskaitant ir savaitgalius, nes taip įsijungia organizmo cikliškumas – organizmas tarsi užsiprogramuoja. Bandymas savaitgaliais atsigriebti taip pat trikdo miego režimą.

„Bandykite organizmą įvesti į režimą palaipsniui, kad nejaustumėte diskomforto ar staigių pokyčių. Kas keletą dienų ankstinkite atsigulimą pusvalandžiu, kol pasieksite ramybės laiką“, – aiškina vaistininkė.

Šventes gali sugadinti net spuogas
Interneto platybėse sklando pačių netikėčiausių patarimų, kaip įveikti netikėtai išdygusį spuogą.Vaistininkė pataria, iš kokių priemonių susiruošti namų vaistinėlę odos problemoms spręsti beidalijasi natūraliais receptais spuogams gydyti.

„Prieš taikant namines priemones, būtina išsiaiškinti, koks yra jūsų odos tipas, ar nesate alergiškas vienai ar kitai priemonei. Tikriausiai bene kiekvienas esame atsidūrę situacijoje, kuomet išaušus svarbios dienos rytui, iššokęs spuogas sugadina šventinę nuotaiką. Tad artėjant svarbiam renginiui ar šventei, pasistenkite rasti laiko sau ir nepasiduokite stresui“, – sako „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Asta Budreckienė.

Į viršų