Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Renata Jadlauskienė teigia, kad rūkymas išlieka tikrai rimta problema, į kurią būtina reaguoti. Specialistai nori atkreipti visuomenės dėmesį į patarimus ir pagrindinius žingsnius, padedančius atsisakyti šios priklausomybės. Tačiau būtina įsidėmėti, kad tai nėra lengva, tai yra labai sudėtingas ir reikalaujantis daug vidinių pastangų procesas.

Priklausomybės nuo tabako tyrimo rezultatai
Biuro specialistė Renata Jadlauskienė teigia, kad Lietuvos priklausomybės ligų instituto užsakymu 2021 m. rugsėjo mėnesį buvo atliktas tyrimas, kurio metu buvo apklausti tiek tradicinių tabako gaminių – cigarečių, cigarilių, cigarų, sukamojo ir pypkių tabako – vartotojai, tiek tabako alternatyvų – elektroninių cigarečių, kaitinamojo tabako, benikotininių gaminių – vartotojai. Tyrimas atskleidė, kad daugiau nei pusė (51,4 proc.) suaugusių, rūkančių ar vartojančių bedūmius gaminius, nenori atsisakyti šio įpročio. Rūkymas specialistų yra vertinamas kaip stipri priklausomybė nuo nikotino, todėl nestebina tyrimo atskleista didelė dalis neketinančių mesti rūkyti ir atisakyti žalos sveikatai. Specialistų vertinimu, vyrauja klaidingas visuomenės įsitikinimas, kad vartojimas priklauso tik nuo valios – tuo tiki bent 4 iš 10 apklaustųjų (45,9 proc.). Kaip rodo tyrimas, apskritai atsisakyti tabako gaminių – tiek tradicinių, tiek alternatyvų – 42,4 proc. vartotojų paskatintų sveikatos problemos, beveik penktadalis (17,7 proc.) svarstytų mesti tabakui brangstant, o ketvirtadalis (25,7 proc.) net nežino, kas juos paskatintų mesti.Penktadaliui vartojančių tradicinius ar naujus tabako gaminius atrodo nepakankama pagalba metant juos vartoti. Taip pat tyrimas rodo, kad norinčių mesti rūkyti yra arti trečdalio (28,5 proc.).

Metimo rūkyti privalumai
Metantys rūkyti iki 30 metų amžiaus gali tikėtis panašios gyvenimo trukmės kaip ir niekad nerūkę asmenys. Jei metama rūkyti 35-erių metų ir vėliau, vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė pailgėja po 2-3 mėnesius kiekvienais metais, kuriais nebuvo rūkoma, arba 4-6 valandomis kiekvieną dieną. Pasak Biuro specialistės Renatos Jadlauskienės, net ir rūkantiesiems, vyresniems nei 80 metų, nustojus rūkyti sumažėja mirtingumas, tad bet kuriame amžiuje stebima reikšminga nauda sveikatai. Rūkantiems asmenims naudinga žinoti, kokie pokyčiai vyksta organizme metus rūkyti. Žinios apie rūkymo žalą ir metimo rūkyti naudą pasiekia vis didesnę visuomenės dalį. Prie to prisideda ne tik sveikatos priežiūros specialistai, bet ir valstybės taikoma politika apribojant rūkymo vietas, didinant tabako gaminių kainas ir taikant kitas prevencines priemones. Dėl to dauguma rūkančiųjų nori ir bando mesti rūkyti, tačiau didžioji dalis tai daro savarankiškai staigiai nustodami rūkyti arba palaipsniui mažindami surūkomų cigarečių kiekį.

Ar elektroninės cigaretės tinkama priemonė mesti rūkyti?
Per pastarąjį dešimtmetį labai išpopuliarėjusios elektroninės cigaretėsyra suvokiamos kaip viena iš priemonių, galinčių padėti mesti rūkyti. Ši įprastų cigarečių alternatyva skiriasi tuo, kad el. cigarečių garuose nėra dervų i rmažiau kitų kenksmingų medžiagų, būdingų įprastų cigarečių dūmams. Biuro specialistė Renata Jadlauskienė pabrėžia, kad visgi ilgalaikis el. cigarečių poveikis sveikatai nėra pakankamai ištirtas. Taip pat trūksta tyrimų, kurie patvirtintų el. cigarečių kaip priemonės, padedančios mesti rūkyti, veiksmingumą. Nesant pakankamai tyrimų, vertinančių ilgalaikį el.cigarečių poveikį sveikatai, ypač el. cigarečių naudos ir žalos santykį širdies ir kraujagyslių sistemai, el. cigaretės neturėtų būti ženklinamos kaip širdies ir kraujagyslių sistemai saugus produktas.

Dešimt žingsnių, norintiems mesti rūkyti
1 žingsnis. Jei tvirtai nusprendėte mesti rūkyti, neatidėliokite savo sprendimo. Pradėkite tai daryti tuoj pat. Nesakykite sau „nuo pirmadienio“, „rytoj“, „kai baigsiu pakelį“. Kita vertus, metant rūkyti, pravartu pakeisti įprastinę aplinką. Pirmoji nerūkymo diena galėtų sutapti su Jūsų atostogų ar kelionės pradžia, o gal tai būtų Pasaulio diena be tabako?
2 žingsnis. Išmeskite visas savo cigarečių atsargas. Iš kišenių, automobilio, rankinės, darbo stalo. Pažiūrėkite, ar kur nors neliko atsargų, skirtų svečiams. Paslėpkite visas pelenines, degtukus, žiebtuvėlius – visa, kas galėtų priminti rūkymą.

3 žingsnis. Venkite tų situacijų, kai dažniausiai norėdavote užsirūkyti. Surašykite ant popieriaus visus ritualus, kuriuos siedavote su rūkymu. Šį didesnės rizikos situacijų sąrašą visuomet turėkite su savimi. Jei užsirūkydavote tik atsikėlę iš lovos, pamėginkite vietoj to išsimaudyti po dušu, jei rūkydavote gerdami kavą ar „prie taurelės“ , geriau kurį laiką venkite ir taurelės, ir kavos.

4 žingsnis. Visuomet turėkite kramtomosios gumos, ledinukų, vaisių ar bent galimybę išgerti stiklinę vandens, kad, kilus norui užsirūkyti, galėtumėte jais pasinaudoti. Kartais norą rūkyti susilpnina keli gilūs įkvėpimai.

5 žingsnis. Visiems giminėms, pažįstamiems, draugams, bendradarbiams pasisakykite, kad metėte rūkyti. Gal kas nors iš jų taip pat yra metęs – jų pritarimas ir parama Jums bus labai svarbūs.

6 žingsnis. Stenkitės kuo smulkiau planuoti savo dieną, numatykite kuo daugiau ir kuo įvairesnės veiklos. Išbandykite naujas veiklos rūšis – puiku, jei turite galimybę pradėti mokytis, lankyti parodas, spektaklius, koncertus.

7 žingsnis. Pamėginkite pradėti mankštintis ar sportuoti. Fizinė veikla gerina nuotaiką, teikia žvalumo ir energijos, mažina įtampą. Susiraskite pačią maloniausią fizinio aktyvumo rūšį.

8 žingsnis. Eiti miegoti ir keltis stenkitės kas dieną tuo pačiu metu. Jei buvote įpratę rūkyti prieš miegą,  vietoj to pamėginkite lėtai skaičiuoti nuo 100 iki 1.

9 žingsnis. Susikurkite savęs skatinimo sistemą. Atšvęskite dieną, savaitę ar mėnesį be cigaretės, kuo nors save apdovanokite. Paskaičiuokite, kiek pinigų jau sutaupėte, nepirkdami cigarečių. Mesti rūkyti nelengva, todėl nenusiminkite, jei kartą nepavyks. Tiesiog pradėkite viską iš naujo.

10 žingsnis. Venkite rūkyti pasyviai – nebūkite prirūkytose patalpose, rūkančių žmonių būryje. Neleiskite niekam rūkyti šalia Jūsų.

„Sėkmingas metimas rūkyti gali būti tik tada, kai žmogus save motyvuoja ir pasiryžta mesti ne rytoj, bet šiandien ir dabar. Rekomenduojama, kiekvienam norinčiam mesti rūkyti, pasidaryti sau tinkamų ir svarbių priežasčių sąrašą, kodėl metus rūkyti žmogui bus nauda. Taip pat susirašyti ir būdus, kurie padės neprarasti motyvacijos ir suteiks stiprybės nepasiduoti bet kokiai pagundai“, – teigia Biuro specialistė Renata Jadlauskienė.

Raginame įsidėmėti, kad mesti rūkyti – tai pakeisti savo gyvenimo būdą. O pakeisti savo gyvenimo būdą reikia ne rytoj, o šiandien, čia ir dabar.

Į viršų