Pienligė, bakterinė vaginozė, šlapimo takų infekcijos, menstruacijų sutrikimai yra vienos dažniausių moteris varginančių problemų. Tiek pienligė, tiek šlapimo takų infekcijos gali pasireikšti panašiais simptomais – pavyzdžiui, deginimu ir skausmu šlapinantis. Kaip moterims atskirti šias nemalonias ligas – idea prima pateikia internetinės klinikos „Dimedic“ gydytojos Justės Zeidotaitės paaiškinimą.

Kuo skiriasi pienligė ir šlapimo takų ligos?

Pienligei būdingos gausios, baltos, bekvapės, į varškę panašios išskyros ir niežulys. Ją sukelia baltasisbalkšvagrybis (mieliagrybisCandidaalbicans). Todėl ji gydoma priešgrybeliniais vaistais: žvakutėmis, kremais ar geriamaisiais preparatais.

„Šlapimo takų infekcijas dažniausiai sukelia bakterijos, kurios yra gydomos antibiotikais. Svarbu suprasti, kad grybeliai ir bakterijos yra skirtingi. Todėl vaistai, naudojami gydyti bakteriniams uždegimams, neveiks tokių sukėlėjų, kaip grybelis ar virusai, ir atvirkščiai“, – akcentuoja medikė.

Tiek pienligės, tiek bakterinio uždegimo prevencijai, anot jos, svarbu palaikyti higieną, naudoti intymios higienos priemones, palaikančias tinkamą pH. Gydytoja pataria vilkėti natūralios medžiagos apatinį trikotažą, nenaudoti kvapiųjų kūno priežiūros priemonių, mažinti vartojamų saldumynų kiekį.

„Pienligė dažniausiai atsiranda sutrikus lytinių organų gleivinės mikrofloros balansui. Pavyzdžiui, vartojant antibiotikus sunaikinamos ir gerosios makšties bakterijos, todėl atsiranda tinkama terpė daugintis grybeliui. Šlapimo takų infekcijos dažnesnės moterims, kurios turi anatomiškai trumpą šlaplės kanalą. Per jį bakterijoms lengviau patekti į sterilius šlapimo takus ir sukelti uždegimą“, – pažymi J. Zeidotaitė.

Viena liga maskuoja kitą
Gydytojos teigimu, retais atvejais bakterinė vaginozė arba pienligė gali maskuoti šlapimo takų uždegimą ir atvirkščiai, todėl ypatingai svarbu gydymui nepadėjus kuo skubiau kreiptis į medikus, kad būtų atlikta nuodugni apžiūra ir reikiami tyrimai.

„Dažniausia klaida yra manymas, kad antibiotikai yra vaistas nuo visko. Atvirkščiai – vartojant antibiotikus nuo šlapimo takų infekcijos, gali paūmėti ar atsirasti pienligė, kurios gydymui antibiotikai netinka. Jai gydyti reikalingi priešgrybeliniai vaistai“, – sako J. Zeidotaitė.

Antibiotikai yra skirstomi į kelias grupes pagal jų poveikį. Pasak gydytojos, gali būti, kad antibiotikas, likęs stalčiuje po bakterinio tonzilito gydymo, neveiks bakterijų, sukėlusių šlapimo takų infekciją ar bakterinę vaginozę. Todėl labai svarbu, kad vaistą paskirtų gydytojas.

„Dar viena didžiulė pacientų daroma klaida – savigyda ir delsimas kreiptis pagalbos, nes simptomų ignoravimas gali rimčiau pakenkti sveikatai.Gydytojo patarimo ieškoti būtina simptomams atsiradus jau pirmą kartą. Tiek pienligės, tiek šlapimo takų infekcijos simptomai yra ganėtinai aiškūs, todėl pirmą kartą gali užtekti su gydytoju pasikalbėti, kad ir nuotolinės konsultacijos metu. Gydytojas paskirs tinkamą gydymą“, – pažymėjo gydytoja.

Į viršų