Pilvo plastika dažnai laikoma išskirtinai moteriška operacija, tačiau net iki penktadalio jų atliekama būtent vyrams. Tiesa, ši procedūra nesuteiks pilvo preso ir nepašalins pūpsančio „alaus pilvo“, tačiau ji gali sugrąžinti kūno formas po svorio metimo, kai estetiniam vaizdui ir gyvenimo komfortui kliudo susidaręs odos perteklius, rašoma  Kristinos Juostaitės-Jurgilės pranešime.

Ne vien dėl estetikos
Karantinas pakeitė daugumos gyvenimo būdą: vieni priaugo svorio, kiti pradėjo sveikai gyventi ir jo prarado. Tiek pirmiesiems, tiek antriesiems anksčiau ar vėliau gali prireikti ir pilvo plastikos, nes galiausiai numestas didelis svoris sukelia odos pertekliaus problemą – ją išspręsti kitų būdų tiesiog nėra. „Pilvo plastinių operacijų negalime priskirti tik moterims, nes jos atliekamos tiek vyrams, tiek moterims, tačiau jų priežastys yra skirtingos. Tiesa, moterims apie jas kalbėti tarsi natūralu – jos dažniausiai kreipiasi po gimdymo, kai yra ne tik odos perteklius, bet ir pilvo raumenų prasiskyrimas. Vyrai dažniausiai yra konservatyvesni, tačiau jiems operacijos gali prireikti numetus 10, 20 ar daugiau kilogramų,“ – pasakoja Andrius Pajėda, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Pasak A. Pajėdos, žmogaus oda nėra tokia elastinga, todėl drastiškai sumažėjus kūno svoriui, ji negrįžta į pirminę būseną. Tuomet susiformuoja raukšlė, o šis odos perteklius nėra vien tik estetinė problema – ji sukelia didžiulį diskomfortą, nes trukdo judėti, oda trinasi, sunku palaikyti elementarią higieną, atsiranda bėrimų, iššutimų ar net žaizdų, kurios sukelia skausmą, sudėtinga užduotimi tampa ir drabužių pasirinkimas. Be to, odos perteklius atsiranda ne tik pilvo, bet ir juosmens, kojų, žastų srityse, todėl dažniausiai prireikia kompleksinio gydymo.

Pilvo presą kurti teks pačiam
Operacija yra didelis žingsnis gražesnio ir sveikesnio kūno link, tačiau ji negali išspręsti visų problemų ar įgyvendinti visų svajonių. Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas patikslina, kad pilvo plastikos operacija nepakeičia sporto ir tradicinės medicinos, tačiau veiksmingai papildo šiuos sveikatinimosi būdus.

„Pilvo plastika negali būti taikoma svorio mažinimui, tačiau panaikindami odos perteklių, papildomai nuo probleminių vietų nusiurbdami poodžio riebalų, koreguojame kūno kontūrus. Nei vyrai, nei moterys netampa iš principo lieknesni ar lengvesni, tačiau vaizdas veidrodyje pasikeičia reikšmingai,“ – paaiškina A. Pajėda.

Net ir pasirinkus atlikti pilvo plastiką, ją teks derinti su sveiko gyvenimo principais. A. Pajėda pasakoja, kad operacijos metu išsvajoto pilvo preso suformuoti nepavyks, todėl galutinis rezultatas priklausys ir nuo paties paciento įdedamų pastangų sporto salėje. Tačiau plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo praktikoje pasitaikė ne vienas atvejis, kai pacientai, kardinaliai pakeitę gyvenimo būdą, numetę daug svorio, pilvo presą jau buvo suformavę, tačiau jis „slėpėsi“ po didžiule odos kloste. A. Pajėda pabrėžia, kad operacija negali išspręsti ir dažnos tarp vyrų „alaus pilvo“ problemos – standų ir išsipūtusį pilvą lemia riebalai aplink vidaus organus, o šią problemą galima spręsti tik keičiant gyvenimo stilių, laikantis sveikos mitybos principų ir sportuojant.

Vyrams operacija paprastesnė
Į plastikos chirurgą reikėtų kreiptis kilus bet kokiam diskomfortui dėl odos pertekliaus. Pasak A. Pajėdos, kadangi kiekvieno paciento atvejis individualus, pasiruošimas operacijai taip pat skirtingas. Pavyzdžiui, pasitaiko, kad pirma rekomenduojama numesti daugiau svorio arba kad atlikus vieną operaciją, po kurio laiko reikia ją pakartoti.

Vis dėlto vyrams pilvo plastinės operacijos yra paprastesnės nei moterims, nes po gimdymo dažniausiai reikalingas ir prasiskyrusių raumenų siuvimas. Tuo metu vyrams pooperacinis laikotarpis yra lengvesnis ir vidutiniškai 3 kartus trumpesnis – į įprastą gyvenimą su lengvu fiziniu krūviu jie grįžta maždaug po mėnesio. Tiek vyrams, tiek ir moterims pjūvis atliekamas nuo vieno iki kito klubo, jį stengiamasi pozicionuoti kiek galima žemiau, kad randą galima būti paslėpti po apatiniu trikotažu, taip pat randas lieka aplink bambą.

„Be abejonės, visada reikia pasverti operacijos naudas ir rizikas. Šios operacijos tikrai nesirenka tie, kurie turi estetiškai atrodantį pilvą – ji atliekama tada, kai iš tikrųjų reikia tiek dėl išvaizdos, tiek dėl sveikatos. Tačiau į specialistus pacientai kreipiasi dažniausiai gerai nusiteikę – juk jau nueitas ilgas kelias, o operacija reikalinga tik dar labiau išryškinti pasiektą rezultatą,“ – sako A. Pajėda.

Pasak plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo, vyrams atliekamų pilvo plastikos operacijų daugėja, nes gerėja visuomenės švietimas, didėja suvokimas apie sveiką gyvenseną, nebijoma kūno pokyčių ne tik iš estetinių, bet ir funkcionalumo, praktiškumo paskatų.

Į viršų