Fizinę ir psichinę negalią sukelianti išsėtinė sklerozė ištinka labai jaunus žmones, neretai – vėlyvoje paauglystėje ar jaunystėje iki 25 metų. Jau antrus metus Lietuvos medikai naudoja gydymo metodus, leidžiančius pristabdyti itin agresyvios ligos progresą. Naujausi tyrimai rodo, jog, taikant tinkamą gydymą, agresyvi išsėtinės ligos forma yra sustabdoma 75 proc. atvejų, ir liga neprogresuoja 5 metus nuo gydymo pradžios.

Geriama tabletė pakeičia varginančias injekcijas
Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytojo neurologo Andriaus Kazlausko teigimu, išsėtinę sklerozę galima apibūdinti kaip klaidingą imuninės sistemos aktyvumą, kurios priežastys dar nežinomos. Vienas iš šiuolaikiškų ligos gydymų būdų slopina pernelyg aktyvią imuninę sistemą ir taip neleidžia susidaryti naujiems ligos židiniams. Jei anksčiau toks gydymas buvo įmanomas tik injekcijomis, dabar gydytojai neurologai pacientams gali pasiūlyti alternatyvą – geriamas tabletes.

„Sergantiesiems tabletės yra labai patogus sprendimas, yra keli geriamųjų vaistų vartojimo būdai. Vieno iš jų vartojimas yra itin trumpas – ne daugiau nei dešimt dienų pirmaisiais metais ir tiek pat dienų antraisiais metais. Toliau dvejus metus medicininė terapija dažnu atveju yra nereikalinga“, –  geriamo vaisto privalumus vardija gydytojas neurologas.
Jis priduria, kad išsėtinę sklerozę besigydantiems žmonėms toks gydymas dažniausiai nesukelia šalutinio poveikio, nėra būtinybės reguliariai kontroliuoti savo būklę ir dažnai lankytis pas gydytoją.

„Žmogui trumpalaikė geriama terapija leidžia neprisirišti prie gydytojo ir ligoninės. Visgi svarbiausia, kad sergančiajam recidyvuojančia išsėtinės sklerozės forma nereikia leistis injekcijų 365 ar 56 kartus per metus. Toks dažnas vaistų švirkštimas sukelia odos infekcijas, kelia psichologinį diskomfortą, vargina ir taip sudėtingą ligą besigydantį žmogų“, – sako A. Kazlauskas.

Būtina bendradarbiauti su gydytoju
Gydytojo patirtis rodo, jog dažnas susigundo gydytis laikydamasis internete rastų patarimų. Šie gali suformuoti klaidingus žmogaus įsitikinimus, dėl kurių pagaliau atėjus pas gydytoją būna sunku bendradarbiauti ir drauge rasti tinkamiausią gydymą.

„Skirdami tinkamą išsėtinės sklerozės gydymą vertiname daugybę kriterijų. Sprendimas dėl gydymo tėra ledkalnio viršūnė, po kuria slepiasi didžiulis gydytojo žinių bagažas. Įvairiausius ligos faktus mes renkame ieškodami geriausio gydymo varianto konkrečiam ligoniui ir tik jam būdingai ligos eigai“, – apie gydytojo neurologo darbo principus pasakoja A. Kazlauskas.

Ypač šios ligos atveju pacientas ir gydytojas turi dirbti išvien, kaip viena komanda.

„Vartodami geriamąjį vaistą, žmonės nepatiria aiškiai išreikšto šalutinio poveikio, todėl jaučiasi saugūs. Visgi geriamojo vaisto veiklioji medžiaga trumpuoju laikotarpiu veikia žmogaus imunitetą kaip ir kiti išsėtinę sklerozę gydantys vaistai. Todėl šie pacientai turi būti ypatingai atidūs, ypač šuo laikotarpiu, būtinai tartis su gydytojais ir įsiklausyti į jų rekomendacijas“, – dalijasi A. Kazlauskas.

Svarbu sustabdyti ligos progresą jauname amžiuje
Kadangi išsėtinė sklerozė kyla dėl sutrikusios imuninės sistemos veiklos, labai svarbu ligą stabdyti kuo anksčiau, kol ji nėra stipriai pažeidusi žmogaus organizmo. Gydytojas neurologas sako, kad geriamojo vaisto terapija pristabdo agresyvios ligos progresą ir gerokai prailgina sergančiojo kelią iki galimų neįgalumo požymių.

Juo labiau, kad dabar išsėtinė sklerozė žmogui nebėra nuosprendis visam likusiam gyvenimui. Medicinai tobulėjant, beveik kasmet sukuriami nauji retų ligų gydymo metodai. Sergantysis, pradėjęs gydytis geriamuoju vaistu, dažnu atveju gali būti užtikrintas dėl ligos sustabdymo ketveriems – penkeriems metams. Beveik nekyla abejonių, kad po penkerių metų jau bus sukurtas naujas gydymo metodas, kuris leis kovoti su tolesniu ligos etapu.

Naujausių klinikinių tyrimų duomenimis, beveik du trečdaliai tabletes vartojusių pacientų (64 proc.) nepatyrė ligos progreso penkerius metus nuo gydymo pradžios, o daugiau nei pusė (57 proc.) per penkerius metus neturėjo ligos atkryčio.  

Apie išsėtinę sklerozę
Išsėtinė sklerozė yra autoimuninė demielinizuojanti centrinės nervų sistemos liga, kuri sergantįjį lydį visą gyvenimą. Pirmieji ligą kontroliuojantys vaistai buvo sukurti vos prieš tris dešimtmečius, tačiau kasmet atsiranda naujų gydymo metodų, kurie pasiekia ir Lietuvą.

Trumpalaikis išsėtinės sklerozės gydymas geriamomis tabletėmis yra patvirtintas daugiau nei 69 šalyse visame pasaulyje, nuo praėjusių metų pavasario vaistai yra prieinami ir Lietuvoje, visuose išsėtinės sklerozės centruose.

Į viršų