Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad pneumokokine infekcija  daugiausia serga ikimokyklinio amžiaus vaikai bei vyresni nei 65 metų asmenys ir asmenys, sergantys įvairiomis lėtinėmis ligomis. Rizikos grupei priklausantys vaikai ir suaugę pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos gali nemokamai, t.y. valstybės lėšomis.

Valstybės lėšomis (nemokamai) nuo pneumokokinės infekcijos pradėti skiepyti vaikai ir suaugę, priklausantys rizikos grupėms nuo 2015 m. gruodžio, todėl tikėtina, kad dar daug žmonių nežino, jog jiems priklauso nemokami skiepai. ULAC duomenimis, 2019 m. Lietuvoje nuo pneumokokinės infekcijos paskiepyta 64,3 proc. daugiau suaugusiųjų ir 46,5 proc. mažiau 2–18 metų vaikų, priklausančių rizikos grupėms, lyginant su 2018 metais. 2019 m. didžioji dalis suaugusiųjų, paskiepytų nuo pneumokokinės infekcijos, sudarė sergantieji onkologinėmis ligomis, o tarp paskiepytų vaikų – sergantieji kvėpavimo takų ligomis.

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktoriaus, medicinos mokslų daktaro, profesoriaus Sauliaus Čaplinsko, pneumokokinė infekcija yra viena pagrindinių sergamumo ir mirtingumo priežasčių pasaulyje. Ypač didelė rizika susirgti vaikams iki 2 metų ir vyresniems nei 65 metų asmenims. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, dėl pneumokokinės infekcijos kasmet pasaulyje miršta 1,6 mln. žmonių. Pernai Lietuvoje, ULAC duomenimis, užregistruoti 66 pneumokokinės infekcijos atvejai, 5 asmenys – mirė.

Prof. dr. S. Čaplinskas primena, kad pneumokokinė infekcija – tai ūmi bakterinė infekcija, kurią sukelia bakterija Streptococcus pneumoniae, kurios aptinkamos viršutiniuose kvėpavimo takuose. Sukėlėjas plinta oro lašeliniu būdu, o  patekęs į žmogaus apatinius kvėpavimo takus, dauginasi ir sukelia kvėpavimo takų uždegimą. Taip pat pneumokokinės infekcijos sukėlėjas dažnai sukelia vidurinės ausies uždegimą, sinusitą ir plaučių uždegimą.

Ar priklausote pneumokokinės infekcijos rizikos grupei, galima sužinoti Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro interneto svetainėje. Asmenys, priklausantys rizikos grupei ir pageidaujantys paskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.  

Parengta pagal ULAC

Į viršų