Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad vyresni nei 25 metų asmenys gali valstybės lėšomis revakcinuotis nuo difterijos ir stabligės. Skiepus nuo difterijos ir stabligės reikia kartoti kas 10 metų tam, kad būtų išlaikyta patikima apsauga. Nesiskiepijant periodiškai palaikomosiomis difterijos ir  stabligės vakcinos dozėmis, suaugę tampa itin imlūs šioms infekcijoms. Difterija ir stabligė yra bakterijų sukeliamos infekcinės ligos, kuriomis užsikrėtus galimos sunkios komplikacijos ar netgi mirtis.

„Nors Lietuvoje stabligė ir difterija yra gana retos ligos, tačiau šios infekcijos vis dar egzistuoja kitose šalyse, kuriose galima užsikrėsti kelionių metu. Pavyzdžiui, Latvijoje sergamumas difterija išlieka didžiausias visame Europos regione“, – pažymėjo ULAC imunoprofilaktikos skyriaus specialistė Eglė Savickienė.

Pasak jos, dėl visuotinės vakcinacijos difterija ir stabligė Lietuvoje, kaip ir daugelyje išsivysčiusių šalių, pasireiškia tik pavieniais ligos atvejais. ULAC duomenimis, paskutiniai difterijos atvejai Lietuvoje registruoti 2008 m. – 2 atv. (iš jų 1 baigėsi mirtimi.) ir 2011 m. – 1 atv. Susirgimų stablige kasmet Lietuvoje užregistruojama 2–3 atvejai, iš jų 1–2 baigiasi mirtimi. Stabligės infekcija pasižymi dideliu mirštamumu – literatūros šaltinių duomenimis iki 30 procentų susirgusiųjų miršta. Siekiant išvengti šių infekcijų būtina šalyje išlaikyti aukštas skiepijimų aprėptis.

Difterija plinta nuo žmogaus žmogui – oro lašeliniu keliu kalbant, kosint, čiaudint. Stabligės sukėlėjas į žmogaus organizmą patenka sporų pavidalu per įvairaus pobūdžio žaizdas – įsibrėžus, įsidūrus, rečiau nušalus ar nudegus. Nuo žmogaus žmogui stabligės užkratas nėra perduodamas. Didesnę riziką susirgti difterija ir stablige turi asmenys neskiepyti nuo šių infekcijų ar nepilnai paskiepyti, ar gavę pilną vakcinacijos kursą, tačiau kuriems laiku neįskiepyta palaikomoji vakcinos dozė.

Skiepai – viena efektyviausių profilaktikos priemonių, siekiant išvengti susirgimų difterija ir stablige. Kiekvienas turėtų gauti pradinį vakcinacijos kursą, kurį sudaro trys vakcinos dozės, kad susiformuotų apsauginis imuniteto lygis.  Pagal LR vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių Lietuvoje nuo difterijos ir stabligės skiepijami 2, 4, 6 mėn. kūdikiai, sustiprinančios vakcinos dozės skiriamos 1,5 metų, 6–7 metų ir 15–16 metų vaikams.

Įgyvendinant Nacionalinės imunoprofilaktikos 2019–2023 metų programos nuostatas, vykdoma suaugusių, vyresnių nei 25 m., asmenų revakcinacija nuo difterijos ir stabligės valstybės biudžeto lėšomis. Norintiems nemokamai pasiskiepyti rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją. Pasitikslinkite pas savo šeimos gydytoją ar esate pilnai paskiepytas, o gal reikalinga įskiepyti  palaikomąją vakcinos dozę ir būtinai pasirūpinkite skiepais.

 Parengta pagal ULAC

Į viršų