Kasmet žmonėms su negalia pritaikyti bent po vieną bendrojo ugdymo mokyklą ir gydymo įstaigą – tokią siekiamybę šiandien memorandumu įtvirtino Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA), Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei Lietuvos negalios organizacijų forumu. Pritaikymas apimtų tokius dalykus kaip patekimas į objektą, prieinama aplinka patalpose, specialistų paslaugos, specialios ugdymo priemones ir kita.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, visuomenė stipri tiek, kiek gali būti stiprūs pažeidžiamiausi jos nariai, kiek jie sulaukia reikiamos pagalbos ir paramos iš aplinkos.

„Šis memorandumas – labai svarbus įsipareigojimas, kurį esame pajėgūs nuosekliai įgyvendinti. Bendromis jėgomis galime užtikrinti, kad pokyčiai vyktų greičiau ir keistųsi aplinka, kuri būtų draugiškesnė turintiesiems negalią. Ir dabar jau daugelis gydymo įstaigų yra įrengusios specialius įėjimus, pakilimus ar kitus palengvinimus, kurie leidžia paprasčiau judėti. Ateityje jų daugės“, – teigia ministras, pabrėždamas, kad svarbu suprasti, jog negalia būna ne tik fizinė.

„Ji gali būti ir nematoma, pavyzdžiui, protinė negalia, įvairūs raidos sutrikimai, autizmas. Tad svarbu ne tik veiksmai, bet ir suvokimas, kad visi turime būti jautresni ir tolerantiški aplinkiniams. Juk tai yra tikrasis visuomenės sąmoningumas ir stiprybė“, – užtikrintas ministras A. Veryga.

LSA prezidento Mindaugo Sinkevičiaus teigimu, suprasdamos, kad visi gyventojai turi teisę gauti kokybiškas viešąsias paslaugas, savivaldybės jau dabar deda daug pastangų, kad šių paslaugų prieinamumas negalią turintiems žmonėms būtų kuo didesnis.

Matyti kiekvieną vaiką
„Organizuojami pavėžėjimai į mokyklas, tvarkomi privažiavimai, pritaikomos vidaus patalpos. Tačiau yra dalykų, kuriuos išspręs tik bendras su ministerijomis darbas, tai – ugdymo specialistų ruošimas, specialios mokymo priemonės, medicininė įranga ir kita“, – sako asociacijos prezidentas M. Sinkevičius.  

Pasak švietimo, mokslo ir sporto ministro Algirdo Monkevičiaus, jau dabar bendrojo ugdymo mokyklose kartu su bendraamžiais mokosi daugiau nei 97 proc. individualių ugdymosi poreikių turinčių mokinių.

„Mūsų pagrindinis uždavinys yra matyti kiekvieną vaiką ir padėti jam. Šiuo memorandumu dar labiau stiprinsime bendradarbiavimą su savivaldybėmis, neįgaliųjų organizacijomis, o tai leis pasiekti svarbiausią tikslą – suteikti džiaugsmą augti, mokytis, bendrauti visiems mūsų šalies vaikams“, – pabrėžia ministras A. Monkevičius.

Primename, kad Lietuva 2007 metais pasirašė Jungtinių Tautų (JT) Neįgaliųjų teisių konvenciją. Memorandumas parengtas atsižvelgiant į Konvencijoje numatytus įsipareigojimus bei JT Neįgaliųjų teisių komiteto 2016 metų išvadas ir rekomendacijas Lietuvai dėl švietimo įstaigų ir sveikatos priežiūros įstaigų prieinamumo užtikrinimo žmonėms su negalia.

Parengta pagal SAM

Į viršų