Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, remdamasis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro medžiaga, informuoja apie Wuhane (Kinijoje) registruojamą pneumonijos, kurią galimai sukėlė naujas koronavirusas, protrūkį. Šiuo metu yra užregistruoti 59 ligos atvejai.

Pavojingas virusas
Koronavirusai – tai didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairius susirgimus, pvz., sunkų ūmų respiracinį sindromą (SŪRS) ar peršalimo simptomus.

Vykdant laboratorinius tyrimus Kinijos sveikatos priežiūros institucijos atmetė sunkaus ūmaus respiracinio sindromo koronavirusą (SŪRS-CoV, angl. SARS-CoV) ir Artimųjų Rytų respiracinio sindromo koronavirusą (ARRS-CoV, angl. MERS-CoV), sezoninio ir paukščių gripo, adenovirusus ir kitus dažniausiai pasitaikančias kvėpavimo takų patogenus kaip šios pneumonijos sukėlėjus.

Protrūkis yra siejamas su jūros gėrybių prekyviete Wuhane. Šiuo metu prekyvietė uždaryta, vykdoma dezinfekcija, tačiau tikslus infekcijos šaltinis nenustatytas.

Neplinta nuo žmogaus žmogui
Vadovaujantis turima informacija, panašu, kad liga neplinta nuo žmogaus žmogui, todėl rizika keliautojams laikoma maža.

Pasaulio sveikatos organizacija nerekomenduoja apriboti kelionių ir prekybos į Kiniją. Keliautojams, vykstantiems į Wuhaną, rekomenduojama:

vengti lankytis maisto turguose (angl. wet market) ar kitose prekyvietėse, kuriose prekiaujama gyvais ar mirusiais paukščiais, kitais gyvūnais; laikytis tinkamos rankų higienos; vartoti saugų maistą; vengti sąlyčio su gyvūnais, ypač su paukščiais ir jų ekskretais, mėšlu;

grįžus iš Wuhano ir pajutus kvėpavimo takų infekcijos simptomus,  kreiptis į gydytoją ir pasakyti apie buvusią kelionę.

Dėl šiuo metu Kinijoje registruojamo sezoninio gripo sergamumo pakilimo, keliautojams, vykstantiems į Wuhaną, rekomenduojama pasiskiepyti ir sezonine gripo vakcina, siekiant išvengti sunkios ligos rizikos.

Parengta pagal ULAC

Į viršų