Nuo šiol šalies ugdymo įstaigoms nebereikės derinti valgiaraščių su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), ką iki šiol mokyklos, darželiai privalėjo daryti. Taip bus sumažinta įstaigoms administracinė našta, o kartu tai ir paskata joms naudotis nemokamai receptais, Sveikatos apsaugos ministerijos  iniciatyva parengtais profesionalių šefų ir dietologų.  

Tai numatyta sveikatos apsaugos ministro įsakyme, parengtame įgyvendinant Maisto įstatyme numatytas naujoves.

Galės pasirinkti
Tai reiškia, kad nuo šiol ugdymo įstaigos turės dvi oficialias galimybes pasirinkti, kaip organizuoti maitinimą. Pirmoji – rinktis SAM skelbiamus nemokamus, virtuvės šefų su dietologais parengtus receptus, t. y., technologines korteles, kurias galima rasti SAM interneto svetainėje. Antroji – rengti valgiaraščius patiems, laikantis ir toliau galiosiančių griežtų vaikų ir ligonių maitinimui keliamų reikalavimų.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, SAM inicijuoti pokyčiai ir glaudaus bendradarbiavimo su VMVT rezultatas leis ir toliau užtikrinti, kad vaikai mokyklose, darželiuose ir toliau būtų maitinami jų poreikius atitinkančiu, kokybišku maistu.  

„Kai kalbame apie mažuosius ir jų sveikatą – visi reikalavimai turi būti labai aiškūs, suprantami. Šiuo atveju pakeitimai garantuos, kad maitinimą organizuojantiems nekiltų klausimų, vietos interpretacijoms. Jau anksčiau buvome sutarę, kad mokyklos, darželiai gali naudotis SAM kartu su Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LVVKA) parengtomis patiekalų receptūromis, nederindami jų su VMVT. Tad formalaus derinimo atsisakymas – savalaikis sprendimas, kuriam jau esame visiškai pasirengę“, – sako ministras A. Veryga.

Taig, jau įsigaliojusiame Vaikų maitinimo organizavimo apraše, atsižvelgus į įstatymo pakeitimus, atsisakoma nuostatų dėl privalomo valgiaraščių derinimo su VMVT. Taip mažinama administracinė našta, nebereikalaujant valgiaraščių derinti iš anksto. Tačiau reikalavimai, keliami vaikų maitinimui, išlieka tokie patys, o kaip jų laikomasi – ir toliau atidžiai stebės ir kontroliuos VMVT.

Reglamentuoti valgiaraščiai
Be to, sveikatos apsaugos ministro įsakymu atnaujintame apraše, o ne kituose teisės aktuose, kaip iki šiol, įtvirtinta, kokie reikalavimai taikomi valgiaraščių formai ir turiniui.

Reglamentuota, kad valgiaraščių tituliniame lape turi būti nurodytas ugdymo įstaigos, poilsio stovyklos ar socialinės globos namų, kuriuose organizuojamas maitinimas, pavadinimas, adresas, darbo laikas, maitinamų vaikų amžius. Taip pat apibrėžta, kad valgiaraščiuose turi būti nurodytas kiekvieno vaikų maitinimo laikas. Be to, valgiaraštis turi būti aiškus, jame nurodytos tikslios patiekalų ar maisto produktų maistinės vertės, be braukymų ar taisymų.

Parengta pagal SAM

Į viršų