Šiaulietei Daliai P. – dar tik 60. Iš lovos keliasi sunkiai, sutinusiomis kojomis lėtai, sunkiai šnopuodama nueina iki virtuvės. „Ypač naktimis dusina, – skundžiasi. – Jau seniai ėmiau storėti, šeimos gydytoja barė, mažiau valgyti liepė. O susivaldyti oi, kaip sunku, – nuslysta veidu nelinksma šypsena. – Prieš dešimt  metų daktarai nustatė diabetą, prirašė krūvas vaistų, tebeturiu stalčiuke, gal jau paseno...“

Alfonsu prisistatęs Dalios vyras – šiek tiek vyresnis. Ir jam šeimos gydytoja nustatė per aukštą kraujospūdį, per didelį cukraus kiekį, išrašė vaistų. „Nepirkau. Aš gerai jaučiuosi. Auga svoris? Manoji va kokia dručkė, o gyva dar. Valgysim abu mažiau – ne po keturis cepelinus, o po du, – juokiasi vyras. – Troškina? Gersiu daugiau vandens. Nesąmones išsigalvoja, iš kur man tas diabetas… Niekas mūsiškių nesirgo.“

Diabetas – naujų laikų epidemija
Neretai tenka išgirsti panašių kalbų, nes rūpintis savo sveikata dar nesame įpratę, o pripažinti, kad susirgai nepagydoma liga, psichologiškai sunku. Cukrinis diabetas yra itin rimta ir gyvybei pavojinga lėtinė liga, kuria kasmet suserga vis daugiau žmonių.

Lietuvos diabeto asociacijos duomenimis, pasaulyje kas 10 min. diagnozuojamas naujas diabeto atvejis.  Nuo diabeto per metus miršta apie 6,3 proc. sergančiųjų, o išsivysčiusiose šalyse ši liga yra ketvirta mirtingumo priežastis.

Apie šią negailestingą ligą skaitytojams pasakoja Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos biuro Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Alma Mikalauskienė.
Cukrinis diabetas arba cukraligė – liga, kurią sukelia angliavandenių apykaitos sutrikimai, lemiantys gliukozės kiekio kraujyje padidėjimą (hiperglikemija) arba sumažėjimą (hipoglikemija).

Skiriamos trys diabeto  grupės: pirminis cukrinis diabetas, antrinis cukrinis diabetas, tolerancijos gliukozei sutrikimas.

Susirgti pirminiu cukriniu diabetu turi įtakos paveldimas polinkis. Manoma, kad I tipo cukrinis diabetas yra autoimuninė liga – autoimuninis kasos uždegimas. Jį gali paskatinti virusinė infekcija. I tipo cukriniu diabetu paprastai suserga vaikai, paaugliai ar jauni žmonės.

II tipo cukriniu diabetu daugiausia serga nutukę, vyresni kaip 40 m. žmonės. Būdinga sutrikusi insulino sekrecija, dėl persivalgymo padidėjusi insulino koncentracija mažina insulino receptorių kiekį, o kartu ir insulino veikimą. Taip pat būdingas susilpnėjęs insulino poveikis dėl insulino receptorių defekto, sukeliančio atsparumą insulinui. Šio tipo diabetas dažnai nustatomas tyrimo metu radus padidėjusią gliukozės koncentraciją kraujyje.

Antrinį cukrinį diabetą sukelia ligos, kurios pažeidžia kasos audinį, kasos pašalinimas, endokrininės ligos, kurioms būdinga padidėjusi hormonų, pasižyminčių insulinui priešingu poveikiu, gamyba. Diabetas gali atsirasti dėl kai kurių vaistų vartojimo.

Pasitaiko gestacinis cukrinis diabetas – tai angliavandenių apykaitos sutrikimas nėštumo metu. Jis labai padidina nėštumo komplikacijų riziką.

Cukrinio diabeto požymiai ir komplikacijos
Pasak specialistės, sunerimti turėtume, jei dažnai kamuoja troškulys, sparčiai mažėja arba didėja kūno masė, vargina niežulys, blogai gyja žaizdos, dažnos pūlingos infekcijos. Jaučiamės nuolat pavargę, alkani, tenka dažnai šlapintis, atsiranda regėjimo sutrikimų.

Cukraligė diagnozuojama ištyrus gliukozės kiekį kraujyje (iš venos) ir nustačius glikuoto hemoglobino koncentraciją. Simptomai reiškiasi priklausomai nuo cukrinio diabeto tipo. I tipo cukrinis diabetas yra palyginti ūmus, jam būdinga silpnumas, nuovargis, kūno masės mažėjimas, pagausėjęs šlapinimasis, troškulys, pykinimas, iš burnos sklindantis acetono kvapas. Ligai progresuojant ligonis netenka sąmonės – prasideda diabetinė koma. Negydomas ligonis gali mirti.

II tipo cukrinio diabeto pradžia neryški, ilgą laiką nebūna jokių negalavimų, ligos simptomai (troškulys, dažnas šlapinimasis, odos niežulys) pasireiškia vėliau. Tinkamai negydant gali atsirasti ūminių ir lėtinių, vėlyvųjų komplikacijų. Viena sunkiausių ūminių komplikacijų –  diabetinė koma, kuri ištinka, kai organizmui trūksta insulino, kai ligonis laiku nesusileidžia insulino, riebiai pavalgo, suserga kita sunkia liga ir dėl to sutrikus riebalų apykaitai kaupiasi nuodingi tarpiniai produktai – ketoninės medžiagos.

Kai sunkiai fiziškai dirbant, ilgai vemiant, perdozavus insulino arba susileidus jo normalų kiekį, bet laiku nepavalgius kraujyje labai sumažėja cukraus, gali prasidėti hipoglikeminė koma –  atsiranda silpnumas, krečia šaltis, ligonis pasidaro irzlus, vėliau netenka sąmonės, gali prasidėti traukuliai. Dažniau pasitaiko vėlyvųjų cukrinio diabeto komplikacijų, kurių priežastis yra kraujagyslių pažeidimas. Dėl didžiųjų kraujagyslių pakenkimo atsiranda koronarinė širdies liga (miokardo infarktas), smegenų arterijų stenozė (insultas), galūnių gangrena. Pažeidus smulkiąsias kraujagysles vystosi inkstų nepakankamumas, tinklainės pakenkimas (apakimas), neuropatija (jutimų sutrikimas galūnėse, neskausmingos opos pėdose dėl nepakankamai prižiūrimų kojų).

Sureguliuoti mitybą
Sergantiems cukriniu diabetu yra labai svarbu laikytis taisyklingos mitybos. Didžiąją mūsų maisto dalį sudaro angliavandeniai. Angliavandeniai yra kelių rūšių: paprastieji ir sudėtiniai. Iš jų organizme gaminama gliukozė. Paprasti angliavandeniai – tai gliukozė, fruktozė, laktozė. Sudėtiniai angliavandeniai yra chemiškai didesni paprastųjų angliavandenių junginiai. Jie įeina į grūdinių, ankštinių augalų, riešutų, šakniavaisių ir daržovių sudėtį.

A. Mikalauskienės teigimu, sudėtiniai angliavandeniai yra naudingesni, nes organizmas juos skaldo ir pasisavina lėčiau, todėl gliukozės kiekis kraujyje po jų vartojimo didėja ne taip staigiai. Be to, į šių augalų ir daržovių sudėtį įeina ir organizmui naudingos skaidulos. Angliavandeniai, lyginant su kitomis maisto sudėtinėmis dalimis, riebalais ir baltymais, labiausiai paveikia gliukozės koncentraciją. Todėl labai svarbu, kad maiste būtų tinkamas angliavandenių, baltymų ir riebalų santykis.

Pasak specialistės, yra keletas sveikos mitybos taisyklių, kurių visai paprasta laikytis. Jos padeda sumažinti glikemiją, pagerina sveikatą bei bendrą savijautą, padeda  išvengti cukrinio diabeto komplikacijų. Dienos maistas turi būti paskirstytas į 3 pagrindinius valgius ir 2–3 užkandėles. Dažnesnis negausus valgymas nuslopina alkio jausmą, o cukrus didėja mažiau nei gausiai pavalgius. Daržovių kiekis neribojamas (pomidorų, agurkų, morkų, žaliųjų kopūstų, salotų ir pan.). Daržovės turi daug vitaminų, celiuliozės, nedidina cukraus koncentracijos kraujyje, lėtina kito cukraus pasisavinimą.

Labai svarbu išgerti pakankamą kiekį vandens.

Fizinis aktyvumas
Fizinė veikla yra svarbi diabeto gydymo sudedamoji dalis. Fizinę veiklą tinkamai derinant su dieta ir medikamentais, galima pasiekti gerų rezultatų.  

„Reguliari fizinė veikla turi daug teigiamų savybių ir padeda deginti kalorijas ir tokiu būdu mažinti kūno masę, didinti organizmo jautrumą insulino poveikiui, mažinti kraujospūdį, didinti raumenų ir kaulų masę bei stiprumą, gerinti gliukozės ir riebalų apykaitą, gerinti širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, organizmui geriau adaptuotis prie besikeičiančių sąlygų, mažina stresą, – sako A. Mikalauskienė. – Fizinės veiklos metu yra naudojami gliukozės rezervai, todėl gliukozės koncentracija kraujyje gali mažėti.“

Gyventi sveikai ir saikingai
Diabetu susergama dėl nepakankamos insulino gamybos kasoje arba sutrikusio jo veikimo audiniuose,  dėl to ilgainiui pažeidžiamos organizmo kraujagyslės, audiniai ir organai. Blogai valdomo cukrinio diabeto pasekmė – įvairios komplikacijos.

Sveikatos specialistė pataria pirmiausia atsisakyti žalingų įpročių: būtina atsisakyti alkoholinių gėrimų, mesti rūkyti. Cholesterolio kiekį kraujyje reikia sureguliuoti dieta bei vaistais. Reikia periodiškai atlikti akių dugno tyrimą diabetinei retinopatijai laiku aptikti. Viena skaudžiausių diabeto komplikacijų – diabetinė pėda ir kojų amputacija. Svarbu dėvėti tik patogią avalynę, atidžiai prižiūrėti pėdas.

Negalima vartoti produktų, turinčių daug cukraus, pvz.: saldžių gazuotų gėrimų, natūralių vaisių sulčių, gaminių su šokoladu, saldumynų, sausainių, medaus. Nevertėtų piktnaudžiauti  ir maisto produktais, skirtais sergantiesiems diabetu. Jie turi cukraus analogų – fruktozės ar sorbitolio. Šie gaminiai dažnai taip pat turi riebalų.

Skiriant daug dėmesio maistui, judėjimui, stropiai laikantis gydytojų rekomendacijų, su liga galima susigyventi ir komplikacijų išvengti.

Į viršų