Rytą  Juozas vos išsirita  iš lovos, dūsaudamas, stenėdamas sunkiai krypuoja vonios link. Galva lyg smėlio pripilta, sprandas nutirpęs, rodos, girgžda. Pasikrapštęs virtuvės spintelėje, griebiasi nuskausminamųjų tablečių, užsikaičia kavos ir sudrimba krėsle. Skausmas kiek atlėgsta, bet kol nulipa laiptais iš penkto aukšto, tenka kelis kartus pastovėti, atsirėmus į turėklus. Pjauna ties juosmeniu, nors tu ką…

Atima gyvenimo džiaugsmą
Pasak Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus specialistės A. Ivoškienės, visame pasaulyje milijonai žmonių patiria stuburo veiklos sutrikimų ir kenčia nuo nugaros skausmo.

Iš visų kaulų ir raumenų sistemos susirgimų bei būklių nugaros skausmai pasitaiko dažniausiai. Pavyzdžiui, apatinės nugaros srities skausmas yra penkta pagal dažnumą priežastis, dėl kurios žmonės kreipiasi į gydytojus, ir viena dažniausių neįgalumo priežasčių. Kaklo ir krūtinės dalies skausmai pasitaiko gerokai rečiau nei juosmens.

Manoma, kad per vienerius metus 15–20 proc. suaugusiųjų patiria juosmens skausmą ir 60–80 proc. patiria bent vieną juosmens skausmo epizodą per gyvenimą. Dažnai besikartojantis ar ilgai trunkantis nugaros skausmas ir vėliau išsivystanti negalia gali turėti didelį poveikį bendrai žmogaus sveikatai, kartais reikšmingai apriboja jo galimybę dirbti ar net atlikti įprastas kasdienes veiklas. Todėl stuburo ligų prevencija yra labai svarbi.

Per ilgas sėdėjimas – žalingas
Nugaros skausmų ir stuburo sutrikimų priežasčių yra labai daug ir įvairių. Todėl mokslininkai ir praktikai vis dar diskutuoja, kurios iš jų pačios svarbiausios.

Moksliniai tyrimai parodė, kad ilgalaikė statinė kūno padėtis, netinkamos darbo sąlygos (drėgmė, šaltis ir kt.), dažnos infekcijos, ilgas sėdėjimas ir ergonomikos principų nesilaikymas, nenormali laikysena, rūkymas ar nutukimas, ilgalaikis stresas ir nerimas, paveldimumas, sėdimas gyvenimo būdas ir itin mažas bendrasis fizinis aktyvumas yra svarbūs (tarp daugelio kitų) nugaros skausmo ir kitų stuburo sutrikimų veiksniai.

Sveikatos specialistės teigimu, yra mokslinių tyrimų, įrodančių vaikų ir paauglių nespecifinių stuburo kaklo, krūtinės ir juosmens dalies skausmų ryšį su ilgu sėdėjimu (daugiau nei 3 valandas per parą) prie kompiuterio, su nepatogia ir netaisyklinga kompiuterio ekrano, pelės bei klaviatūros padėtimi, su ilgu televizoriaus žiūrėjimu ir pan.

Geriau negu tabletė
„Reguliariai „įdarbinkite“ savo stuburą, ir nugara jums padėkos, – teigia A. Ivoškienė. – Galite valdyti savo kaklo ar nugaros skausmus reguliariai judėdami bei atlikdami fizinius pratimus.“ Šiaulių miesto visuomenės sveikatos biuro specialistai nuolat kartoja, kad užuot griebęsi vaistų, atmintume, jog tinkamas fizinis aktyvumas  svarbiausia ir pagrindinė profilaktinė nugaros problemų sprendimo priemonė.  

„Įdarbinti savo stuburą galima įvairiomis formomis – nebūtinai turite užsiimti sportine veikla ar treniruotis. Šiuo tikslu galima tiesiog reguliariai daryti pertraukėles darbo metu (atsistoti, padaryti tempimo pratimus, pasivaikščioti), o galima ir lankyti jogos, pilateso, aerobikos ar kitokius užsiėmimus, – pataria A. Ivoškienė. – Visi, nepaisant amžiaus, gali rasti būdų, kaip duoti veiklos savo nugarai, kad išvengtų su nejudrumu susijusių skausmų ir kitų nugaros bei kaklo problemų.“

Judėkime drauge
A. Ivoškienė kviečia  pasirūpinti, kad jūsų nugara būtų aktyvi jums priimtinu ir prieinamu būdu. Ne visiems užtenka valios nuosekliai mankštintis, todėl  Šiaulių miesto visuomenės sveikatos biuro organizuojami nemokami fizinio aktyvumo užsiėmimai – puiki galimybė jums reguliariai pajudėti vadovaujant kvalifikuotam specialistui.

Biuro užsiėmimai pažengusiems (didesnio pajėgumo ir neturintiems rimtų sveikatos sutrikimų) žmonėms vyksta Šiaulių universiteto sporto salėje. Sveikatingumo mankštos senjorams vyksta Pramonės g. 13. Kad būtų smagiau, pasikvieskite draugus. Be to, bendrose veiklose atsiranda puikių pažinčių. Išsivaduoti iš vienatvės liūdesio, pajudėti malonioje kompanijoje – kas gali būti geriau? Padėkos ne tik stuburas, kai su plačia šypsena, žvalūs  grįšite namo arba pasirodysite darbe.

Į viršų