Žmonės, norėdami išlikti sveiki, išbando daugelį gydymosi būdų. Vienas iš jų – tai žaliosios arbatos gėrimas. Tereikia puodelio šios arbatos ir jūsų organizmas gaus daug reikalingų medžiagų.

Anksti ryte kvapios arbatos puodelis pažadina iš miego, iš karto pasijuntame žvalesni, nes arbatoje yra daug kofeino.

Tikriausiai ne visi žino, kad be gaivinančio ir šildančio arbatos poveikio yra ir daugiau teigiamų savybių. Argi nenustebsite sužinoję, kad arbatos pakelyje yra medžiagų, kurios gali apsaugoti mus nuo vėžio ir diabeto?

O dar daugiau naudingų medžiagų gaunama, jeigu vietoj įprastos juodosios arbatos geriame žaliąją arbatą.

Abiejų arbatų sudėtis labai panaši, tačiau žalioji yra džiovinama specialiai neapdirbta, o juodoji – specialiai paruošiama (apdirbama) ir sumažinamos kai kurios jos teigiamos savybės.

Paprastai žalioji arbata yra gana neišvaizdi, o jos skonis nėra labai malonus. Todėl šiandien daugelis arbatos gamintojų į žaliąją arbatą įdeda įvairių prieskonių, pavyzdžiui, citrinos, mėtų, kad pagerintų jos skonį ir kvapą. Be to, žalioji arbata neleis jums greitai susenti. Ji pailgina mūsų amžių.

Arbatos ilgaamžiškumas
Žalioji arbata labiausiai paplitusi Japonijoje. Ten ji geriama visą dieną. Žinoma, kad japonai daug rečiau serga kai kuriomis sunkiomis ligomis, lyginant su gyvenančiais Vakaruose.

Ar tai gali būti susiję su žaliosios arbatos gėrimu?

Žaliosios arbatos prieš  100 metų grįždami po studijų iš garsiųjų ZEN vienuolynų parsigabeno budistų vienuoliai. XIII amžiuje vienuolis, vardu Eisai, parašė knygą apie arbatos teigiamas savybes. Jis rašė: „Žalioji arbata pasižymi nepaprastu sugebėjimu prailginti gyvenimą. Žmonės, geriantys šią arbatą, gyvenę labai ilgai“.

Modernioji medicina bando pagrįsti šias tradicines tiesas.

Kuo naudinga žalioji arbata?
Profesorius Itaro Oguini iš Shizuoka universiteto, esančio Japonijoje, renka informaciją apie daugelį nepaprastų reiškinių. Jis pastebėjo, kad žmonės, gyvenantys regionuose, kuriuose auginama arbata, rečiau serga skrandžio, stemplės ir kepenų vėžiu, negu kiti žmonės, nes šiuose rajonuose gyvenantys žmonės kiekvieną dieną geria ką tik nuskintą nuo krūmo stiprią arbatą.

Japonijos nacionaliniame vėžinių susirgimų tyrimų institute atlikti tyrimai parodė, kad katechinai – viena iš pagrindinių arbatos sudedamųjų dalių – yra vėžinių susirgimų priešininkai. Be to, jie gydo ne tik vėžį. Tyrimai rodo, kad arbata gali sumažinti kraujagyslių užsikimšimo galimybę, mažina žalingo mažo tankio cholesterolio kiekį ir aukštą kraujo spaudimą.

Žinoma, tai nereiškia, kad jūs galite valgyti labai riebų maistą užsigerdami jį keliais puodeliais arbatos per dieną, vartodami arbatą kaip priešnuodį. Bet jei reguliariai gersite žaliąją arbatą ir valgysite kruopščiai parinktą maistą, gerokai padidės tikimybė, kad cholesterolio kiekis jūsų kraujyje bus normalus.

Kavos gėrimo tradicijos
Japonijos Kioto universiteto mokslininkai pastebėjo, kad cukraus kiekis žmonių, sergančių diabetu, kraujyje sumažėdavo, kai  jie dalyvaudavo „chanoqu“, vadinamojoje arbatos gėrimo ceremonijoje. Tyrimai, atliekami su pelėmis, rodo, kad žaliojoje arbatoje esantis polisacharidas padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Laimė, tokį pat poveikį turi ir žmonėms.

Gurkšnodami žaliąją arbatą išvalome iš organizmo daugelį nuodingų medžiagų.

Žinoma, kad kuo didesnė galingųjų antioksidantų ir vitaminų C ir E koncentracija gyvūnų organizme, tuo ilgiau jie gyvena.

Profesorius Okuda teigia, kad žalioji arbata yra puikus antioksidantas. Be to, katechinai, esantys žaliosios arbatos sudėtyje, 20 kartų stipresni antioksidantai nei, pavyzdžiui, vitamino E.

Katechinai – ir puiki sterilizacijos priemonė. Jie naikina, žudo daugelį bakterijų, nuodijančių mūsų maistą. Tarp jų  net stafilokokas ir botulizmo sukėlėjus.

Taigi turinį omenyje tai, kad mūsų vartojamo maisto užterštumas, kasmet didėja, protinga išgerti puodelį žaliosios arbatos po kiekvieno valgymo. Netgi jeigu jūs gersite labai stiprią arbatą, ji nepakenks gerosioms bakterijoms, kurios reikalingos virškinimui.

Žalioji arbata ir burnos ertmė
Katechinai taip pat padeda sunaikinti bakterijas, esančias burnos ertmėje, kurios kenkia dantims ir dantenoms. Taigi, jeigu geriate žaliąją arbatą, jūsų burnos ertmė visada bus švari ir gaivi.

Kitas japonų mokslininkas – profesorius Shimamura nustatė, kad katechinai, esantys žaliosios arbatos sudėtyje, padeda nukenksminti gripo virusą, kai arbata skalaujama burnos ertmė. Kuo ilgiau gargaliuojame – tuo geresnis efektas.

Dar tiriama, ar žaliosios arbatos antivirusinis efektas gali padėti kovojant su AIDS. Atliekant tyrimus buvo pastebėta, kad katechinai slopina AIDS viruso aktyvumą.

Matyt, vienuolis Eisai, prieš kelis amžius aprašęs nepaprastą žaliosios arbatos galią, tikrai buvo teisus.

Reikia pažymėti žaliosios arbatos sudedamąsias dalis: tai katechinai, kofeinas, vitaminas C, B grupės vitaminai, flagvonoidai, polisacharidai, fluoras, vitaminas E, theaninas.

Reikia paminėti ir tai, kad kofeino kiekis žaliojoje arbatoje nėra didelis, daug mažesnis negu tokiame pat kiekyje kavos.

Į viršų