Pirmadienį Respublikinėje Šiaulių ligoninėje lankėsi LR sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Susitikime  su ligoninės centrų, klinikų vadovais aptarti pokyčiai, vykstantys gydymo įstaigoje nuo praėjusių metų rudens, naujoji valdymo struktūra, nemažai dėmesio skirta šiuo metu įgyvendinamiems ir planuojamiems investiciniams projektams. Po susitikimo ministras A. Veryga atsakė į žurnalistų klausimus apie sveikatos apsaugos pokyčius ir problemas.

Pasak ministro, pagrindinis vizito tikslas – pamatyti, kaip sekasi naujam vadovui ir jo komandai, kadangi kelerius metus įstaiga turėjo įvairių problemų ir finansinių sunkumų.

„Rezultatai, apie kuriuos teko šiandien išgirsti, labai geri. Ligoninė juda į priekį, vykdomos pertvarkos ir naujovės yra gera žinia pacientams ir darbuotojams“, – sakė A. Veryga. Ministro teigimu, vienas rimčiausių numatomų projektų Šiauliuose – 30 lovų geriatrijos skyriaus steigimas. Tam reikės 1,7 mln. eurų. Visuomenė sensta, o geriatrijos ir ilgalaikės slaugos paslaugų labai trūksta.

Rimta problema, ir ne tik Lietuvoje, ministro teigimu, yra infekcinių ligų protrūkiai. „Jei kasmet paskiepytume pusantro tūkstančio daugiau vaikų, Lietuva pasiektų skaičius, kurie padėtų suvaldyti ligų rizikas“, – teigė ministras.

Žurnalistai teiravosi, ar pajudės šalies ligoninių pertvarka, kuri prieš rinkimus sustabdyta.

„Labai mažai kas nuo manęs priklauso, – atsakė ministras. – Prezidentė vetavo įstatymus, kurie būtų leidę pajudėti toliau efektyvinant gydymo įstaigas, jas tinklinant, planuojant pacientų srautus, kaip buvo padaryta Estijoje. Šiandien neturime teisinių prielaidų tam, kad paprasčiau būtų sodinti prie bendro stalo ligoninių vadovus, merus. Nedrįsčiau net spėlioti, kada galėtume pokyčių sulaukti.“

Ministras sakė, kad per kelis dešimtmečius padaryta klaidų. Įvardijo, kad klaidomis galima pavadinti didžiules investicijas į akušeriją, šildymo sistemas, operacines – viską, ko dabar regionuose nebereikia: „Niekas tuomet negalvojo, kad taip sumažės gimstamumas. Turime paradoksalią situaciją – išlaikome beveik  tuščias patalpas užuot teikę gyventojams slaugos, ilgalaikės globos, geriatrijos paslaugas, kurių trūksta.“

Ministras A.Veryga sakė, kad šalies gydymo įstaigose bendraudamas su žmonėmis išgirsta įvairių mitų ir baimių. „Pagrindinė baimė – kad uždarys ligoninę. Šis mitas neturi realaus pagrindo. Keista, kad slaugos paslaugos imamos stigmatizuoti. Kodėl nepadarius to, ko visuomenei labiausiai reikia? Jei trūksta slaugos vietų, kodėl jų nepadaryti?“– kalbėjo ministras. A. Veryga tikisi baimes ir mitus išsklaidyti, gyvai kalbėdamasis su žmonėmis, todėl suplanuotas ne vienas vizitas į gydymo įstaigas rajonuose.

Į viršų