Artėjant vasaros atostogų sezonui, Šiaulių teritorinė ligonių kasa  sulaukia gyventojų klausimų, kokias sveikatos priežiūros paslaugas, lankantis Europos šalyse, apdraustajam garantuoja Europos sveikatos draudimo kortelė, o kokiais atvejais žmogui tenka mokėti pačiam.

Specialistai primena, kad ESDK patvirtina apdraustųjų teisę laikinai viešint Europos Sąjungos šalyse, Islandijoje, Lichtenšteine, Norvegijoje ir Šveicarijoje gauti būtinosios medicininės pagalbos paslaugas, kurių išlaidas visiškai arba iš dalies apmoka ligonių kasos.   

Privalomojo sveikatos draudimo fondo  biudžeto lėšomis apmokama būtinoji medicinos pagalba yra teikiama ūmiai susirgus, paūmėjus lėtinei ligai ar gavus traumą, pavyzdžiui, pajutus stiprų krūtinės skausmą, lūžus galūnei ir panašiai.

Pasiteiraukime, ar įstaiga priklauso nacionalinei sveikatos sistemai
Tokiais atvejais, kai prireikia greitosios pagalbos, tyrimų, tenka gulėti ligoninėje, reikėtų turėti ESDK – Europos gydymo įstaigose pateikus asmens tapatybės dokumentą ir šią kortelę, pacientams iš Lietuvos už minėtas būtinosios medicininės pagalbos paslaugas mokėti nereikia.  

Europoje prireikus būtinosios medicininės pagalbos, reikėtų kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigas, dalyvaujančias lankomos šalies nacionalinėje sveikatos sistemoje ir turinčias sutartį su tos šalies ligonių kasomis arba kitomis atitinkamomis institucijomis. Tokios sveikatos priežiūros įstaigos gali būti ir viešosios, ir privačios, todėl patartina pirmiausia pasiteirauti, ar įstaiga priklauso nacionalinei sveikatos sistemai. Už gydymą kitose įstaigose (kurios nepriklauso nacionalinei sveikatos sistemai) pacientui gali tekti sumokėti pačiam, net ir turint ESDK.

Priemokos ir kompensavimo tvarka nevienoda
Specialistai taip pat primena, jog ESDK neužtikrina paciento priemokų (mokesčių) ir transportavimo išlaidų kompensavimo, jei dėl nelaimingo atsitikimo ar ligos užsienyje jam tenka vykti namo, taip pat negarantuoja planinės sveikatos priežiūros paslaugų išlaidų apmokėjimo.

Kadangi sveikatos apsaugos sistema skirtingose Europos valstybėse nėra tokia pati, tai skiriasi ir paslaugų teikimo sąlygos. Kai kurių šalių gyventojai patys sumoka dalį gydymo, įskaitant ir būtinąją pagalbą, išlaidų. Tokia pat tvarka galioja ir ten viešintiems žmonėms – jie taip pat turi primokėti lankomoje šalyje nustatytą medicinos paslaugų išlaidų dalį, kuri nėra kompensuojama. Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje ar Belgijoje, pirma reikia patiems susimokėti už gydymą, tik tada dėl būtinųjų gydymo paslaugų išlaidų kompensavimo galima kreiptis į vietos draudimo įstaigą.  

ESDK apdraustiesiems garantuoja nemokamas (apmoka ligonių kasos) būtinosios medicininės pagalbos paslaugas pagal lankomos šalies tvarką,  todėl pravartu iš anksto pasidomėsite šalies, į kurią ketinate vykti, sveikatos sistema. Tai galima padaryti apsilankius ligonių kasų interneto svetainėse.

Galima kreiptis vėliau
Jeigu žmogus nėra draustas privalomuoju sveikatos draudimu  – nustoja mokėti  PSD įmokas ar dėl kitų priežasčių netenka apdraustojo statuso, už paslaugas jis turi mokėti pats.

Jei į kitą ES šalį žmogus išvyksta be ESDK kortelės ir jam prireikia būtinosios medicinos pagalbos paslaugų, už šias paslaugas tenka sumokėti pačiam, o vėliau kreiptis į TLK dėl kompensacijos išmokėjimo. Prireikus ligoninės paslaugų, reikėtų kreiptis į TLK dėl sertifikato, laikinai pakeičiančio kortelę, išdavimo. TLK darbuotojai nedelsdami išsiųs šį dokumentą gydymo įstaigai, ir pacientui nereikės pačiam mokėti už būtinosios medicinos pagalbos paslaugas ligoninėje.

Norintieji gauti ESDK turi kreiptis į teritorinę ligonių kasą asmeniškai ar per įgaliotą asmenį, paštu, internetu ar el. paštu pateikti prašymą kartu su asmens tapatybės dokumentu. Kortelė išduodama nemokamai, ne vėliau kaip per 14 kalendorinių dienų.

Parengta pagal Šiaulių TLK

Į viršų