„2019 m. balandžio 24–30 dienomis Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje minima imunizacijos savaitė. Imunizacija kasmet taupo milijonus gyvybių. Tačiau šiandien pasaulyje vis dar yra beveik 20 mln. nevakcinuotų ir nepakankamai skiepytų vaikų,“ – rašoma Dianos Šiurkienės, Šiaulių m. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos specialistės, vykdančios visuomenės sveikatos stiprinimą, pranešime.

Minint pasaulinę imunizacijos savaitę siekiama skatinti žmones skiepytis. Pagrindinis tikslas – apsaugoti visų amžiaus grupių asmenis nuo infekcinių ligų. 2019 metų Pasaulinės imunizacijos savaitės šūkis „Apsisaugosime kartu: skiepai veikia!“. 2019 m. imunizacijos savaitės kampanija skirta skiepų šalininkams visame pasaulyje – nuo tėvų ir vietos bendruomenių narių iki sveikatos priežiūros specialistų ir mokslininkų, kurie įneša didžiulį indėlį, kad nepritrūktume vakcinų ir būtume apsaugoti nuo skiepais valdomų užkrečiamųjų ligų.

Pagrindinis kampanijos tikslas –  didinti supratimą apie pilnavertės imunizacijos svarbą visam mūsų gyvenimui.

Skiepų nauda neabejotina
Skiepai yra viena svarbiausių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir jų kontrolės priemonių. Prisimenant raupų likvidavimo sėkmę, beveik pamiršus apie tokias pavojingas ligas kaip raupai, kokliušas, difterija, tenka apgailestauti, kad, pasiekus tokių gerų rezultatų, dabar kilo abejonių dėl skiepų svarbos, o skiepijimų apimtys sumažėjo.

Pastaraisiais metais Lietuvoje žymiai išaugo sergamumas tymais. Viena pagrindinių šio protrūkio priežasčių – skiepijimų sutrikimai. Jei iki šiol skiepijimo nuo tymų apimtys siekdavo 98 proc., tai pastaraisiais metais jos krito iki 92 proc., o kai kuriose apskrityse ir gerokai žemiau. Skiepijimo apimčių mažėjimą lėmė ir nepagrįstas neigiamas požiūris į skiepus, jų saugumą ir veiksmingumą.

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) įtraukė priešinimąsi skiepams į dešimties didžiausių grėsmių sveikatai sąrašą ir primena, kad skiepai kasmet išgelbsti mažiausiai 2–3 milijonus gyvybių.

Mitai paneigti
Visuomenė turėtų žinoti, kad mitas apie tariamas  tymų vakcinos ir autizmo sąsajas seniai paneigtas ir pripažintas didžiausia klastote medicinos istorijoje. Daugybė epidemiologinių studijų įvairiose šalyse pateikė nepaneigiamus mokslinius įrodymus, kad skiepai nesukelia autizmo.

Tymų vakcina naudojama masinio skiepijimo programoms jau daugiau nei 50 metų, tad nekyla abejonių dėl jos saugumo ir veiksmingumo.

Naujausi biotechnologijos pasiekimai leidžia kurti rekombinantines vakcinas, kurių sudėtyje nėra nukenksmintų ar susilpnintų patogenų, o yra tik atskiri jų komponentai. Taip kuriamos vakcinos nuo hepatito B viruso, žmogaus papilomos viruso (ŽPV), B tipo meningokoko infekcijos. Lietuvai ypač aktualus skiepijimas nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV), nes šis virusas yra pagrindinė gimdos kaklelio vėžio priežastis, o Lietuvoje mirtingumas nuo šios ligos yra vienas didžiausių Europoje. Šalyse, kuriose masinis skiepijimas nuo ŽPV pradėtas prieš 10 metų, stebimas žymiai mažesnis sergamumas gimdos kaklelio vėžiu.

Šiuolaikinės vakcinos kuriamos laikantis griežčiausių saugumo ir bioetikos reikalavimų, todėl nuogąstavimai dėl jų grėsmės vaikų sveikatai ar netgi ateinančioms kartoms neturi mokslinio pagrindo.

Europos imunologų draugijų federacija (EFIS) ragina medikus ir mokslininkus aktyviau dalyvauti  šviečiamojoje veikloje ir skleisti visuomenėje moksliškai pagrįstas žinias apie skiepus. Didelė atsakomybė už moksliškai pagrįstų žinių sklaidą visuomenėje tenka ne tik gydytojams ir mokslininkams, bet ir žiniasklaidai, valdžios atstovams.
Informacija apie skiepais valdomas užkrečiamąsias ligas teikiama skiepų kabinetuose. Išsamią informaciją apie skiepus suteiks šeimos gydytojai, kurie atsižvelgę į norinčio skiepytis asmens persirgtas ligas, įvertinę sveikatos būklę, rekomenduos reikiamus skiepus.

Nesvarbu, kas esame. Liga nesirenka pagal profesiją, amžių ir lytį. Dažniausiai ji užklumpa pačiu netinkamiausiu metu ir ilgam išmuša žmogų iš gyvenimo ritmo, sugriauna rimtus planus. Tačiau infekcinių ligų galima išvengti. Tereikia laiku pasiskiepyti.

Parengta pagal Šiaulių VSB

Į viršų