Higienos institutas atkreipia dėmesį, kad vienas iš rizikingų elgesio veiksnių – netinkama mityba.

Sveikatos parametrų ir vertinimo institutas (angl.Institute for Health Metrics and Evaluation) (toliau – IHME) nurodo keturiolika labiausiai sveikatą veikiančių maisto medžiagų bei produktų: per mažas daržovių, omega-3 riebalų rūgščių, maistinių skaidulų, kalcio, vaisių, ankštinių augalų, pilno grūdo produktų, riešutų ir sėklų, pieno vartojimas bei per didelis perdirbtos mėsos, saldintų gėrimų, transriebalų, natrio bei raudonos mėsos vartojimas.

IHME duomenimis, nesveika mityba gali tapti veiksniu, keliančiu riziką išsivystyti išeminėms širdies ligoms, insultui, trachėjos, bronchų, plaučių, skrandžio, gaubtinės ir tiesiosios žarnos, lūpos ir burnos ertmės, gerklų, ryklės ir nosiaryklės bei stemplės piktybiniams navikams, cukriniam diabetui, hipertenzinėms širdies ligoms, kardiomiopatijai ir miokardui, reumatinei  širdies ligai, prieširdžių virpėjimui ir plazdėjimui, aortos aneurizmai, ne reumatinei vožtuvų širdies ligai, endokarditui ir lėtinei inkstų ligai.

Darytina išvada, kad žinant, kaip minėti veiksniai gali nulemti mūsų sveikatą, reiktų visiems tapti sąmoningesniems ir dar labiau rūpintis savo mityba.

Parengta pagal HI

Į viršų