Ne viena šeimininkė naudoja ne tik dažniausiai vartojamus klasikinius aliejus – alyvuogių, saulėgrąžą ar rapsų, bet ir kitus. Juk kiekvienas aliejus pasižymi tik jam būdingomis savybėmis, savitais skonio ypatumais. Todėl vartodami skirtingų rūšių augalinius aliejus savo valgiaraštį –  tiek šventinį, tiek kasdienį – galime padaryti įvairesnį, gardesnį ir, be abejo, sveikesnį. Pavyzdžiui, įvairioms salotoms gardinti tinka avokadų,  moliūgų sėklų, sezamo ir kiti aliejai. O vynuogių kauliukų aliejus, veikiamas aukštos temperatūros, nekeičia skonio ir kvapo, todėl idealiai praverčia, kai reikia kepti.

Iš riešutų branduolių išgaunamas migdolų aliejus įvairiems patiekalams, pagardams bei padažams suteikia ypač subtilų skonį bei kvapą. Ir ne tik. Šis aliejus jau viduramžiais buvo laikomas viena iš vertingiausių produktų gaminant maistą bei dėl tam tikrų savo afrodiziakinių savybių įtraukiamas į meilės eliksyrų gamybos receptūrą.
Taigi, ką žinome apie nerafinuotą pirmojo spaudimo migdolų aliejų?  Kaip jame išsaugotas gamtos dovanotas veikliąsias medžiagas galima pasitelkti sveikatindami ir gražindami savo organizmą?

Į Viduržemio pajūrio šalis migdolo medis atkeliavo iš Azijos labai seniai – buvo puikiai žinomas senovės Graikijoje ir Romoje.

Migdolo medis išauga iki 6–10 metrų aukščio. Jo lapai – pailgi, smailūs, žiedai pavieniai, vaisiai rožiniai, stambūs. Sėkla – saldi, malonaus migdolų kvapo.

Migdolų sėklų aliejuje yra oleino ir linolo rūgščių, gliceridų, baltyminių medžiagų, sacharozės ir glikozido amigdalino. Saldžiojo migdolo sėklos maistui gali būti vartojamos tiek žalios, tiek keptos. Beje, keptas saldus arba sūdytas migdolas – tai itin subtilaus skonio skanėstas. Saldžiomis sėklomis galima gardinti tortus, pyragaičius, šokoladą, saldainius.

Migdolų aliejus, spaudžiamas šaltojo presavimo būdu, nuo seniausių laikų naudojamas ne tik maisto, bet ir farmacijos, įeina į įvairių preparatų, padedančių įveikti uždegiminius procesus, odos niežėjimas ir kita, sudėtį, kosmetikos pramonėje, pasitelkiamas gaminant įvairias odos ir plaukų priežiūros priemones.

Migdolų aliejuje gausu ne tik vitamino E, jaunystės bei grožio eliksyro, bet ir kitų vertingų medžiagų.

Nerafinuotame pirmojo spaudimo subtilaus riešutų skonio migdolų aliejuje gausu baltymų, mineralinių medžiagų, vitaminų A, E, B grupės, mononesočiųjų riebalų rūgščių. Daugiausiai šiame produkte yra vitamino E. Neretai jis vadinamas jaunystės ir grožio eliksyru, nes saugo odos ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, stabdo ankstyvą odos senėjimą, padeda išsaugoti odos drėgmę. Be to, vitaminas E stiprina imuninę sistemą, mažina riziką susirgti onkologinėmis ligomis. Į migdolų aliejaus sudėtį įeinantis vitaminas A taip pat labai svarbus mūsų odos sveikatai, grožiui ir geram regėjimui.

Migdolų aliejus turtingas įvairių augalinių sterolių. Augalinių sterolių poveikis įrodytas moksliškai: jie mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Didelis jo kiekis – vienas iš rizikos veiksnių, prišaukiančių koronarinę širdies ligą.

Migdolų aliejus gali būti puikus sviesto pakaitalas. Be to, šį aliejų galima labai plačiai pritaikyti gaminant įvairius patiekalus – tiek šaltuosius, tiek karštuosius. Migdolų aliejus itin tinka salotoms, užkandžiams, kepiniams. Juo galima gardinti košes, pilti į šviežiai išspaustas sultis.

Migdolų aliejus ne tik gardus, bet ir veiksmingas grožiui.

Migdolų aliejus vertinamas dėl savo unikalios ir turtingos sudėties. Šiame aliejuje, kaip minėta, gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių, todėl tinka visiems odos tipams, bet ypač praverčia, kai oda greitai susierzina, ją kamuoja saugumas, jautrumas, alergija. Su migdolų aliejumi galima pasigaminti efektyvių tonizuojamų kaukių problemiškai veido odai – plonai, sausai, linkusiai šerpetoti.

Į viršų