Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro  duomenimis, 2017 m. Lietuvoje buvo užregistruoti 921 752 užkrečiamųjų ligų atvejai, iš kurių didžiausią dalį  – 96,5 proc.  – sudarė per orą plintančios infekcijos, iš kurių 98 proc. sudarė susirgimai ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir gripu. Likusią sergamumo užkrečiamosiomis ligomis struktūros dalį sudarė: per maistą ir vandenį plintančios ligos ir ligos, kuriomis užsikrečiama per maistą  – 2,32 proc., lytiškai plintančios infekcijos bei virusiniai hepatitai B ir C – 0,11 proc., zoonozės  – 0,36 proc. ir kitos infekcinės ligos  – 0,75proc.

Skiepai  – patikimiausia profilaktika
2017 m. pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, vaikai valstybės lėšomis skiepyti nuo dvylikos vakcinomis valdomų infekcinių ligų (tuberkuliozės, hepatito B, kokliušo, difterijos, stabligės, Haemophillus influenzae B tipo, poliomielito, tymų, epideminio parotito, raudonukės, pneumokokinės ir žmogaus papilomos viruso infekcijų).

Skiepijant pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, didžioji dalis administracinių teritorijų 2017 m. Lietuvoje registravo didesnes nei 90 proc. skiepijimo apimtis. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, geri vakcinacijos rodikliai yra tada, kai paskiepytųjų skaičius šalyje ir jos regionuose siekia 90–95 proc. tikslinės grupės asmenų. Todėl ilgametėje dinamikoje atitinkamos vakcinacijos apimtys leido mažinti sergamumą vakcinomis valdomomis infekcijomis. 2017 m. (lyginant su 2016 m.) sergamumas vakcinomis valdomomis infekcijomis  – kokliušu, tymais, epideminiu parotitu, hepatitu B sumažėjo, o stablige, B tipo Haemophilus influenzae infekcija bei pneumokokine ir meningokokine infekcijomis  – padidėjo. Pernai užregistruoti trys stabligės, du  – tymų, 45  – epideminio parotito, 21 –  kokliušo atvejis. Difterijos, poliomielito, raudonukės susirgimų atvejų neregistruota. Tačiau 2017 m. užregistruotas 81 meningokokinės infekcijos atvejis ir tai daugiau nei 2016 m. (75). Į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių 2004 m. įtraukus Haemophilus influenzae B tipo vakciną, kasmet registruojamas labai mažas sergamumas šio mikroorganizmo sukelta infekcija  – 2017 m. registruoti 8 atvejai.

Mažėja žarnyno infekcijų
Pasak ULAC apžvalgos, pernai, lyginant su užpernai, bendras žarnyno infekcinių ligų sergamumo rodiklis sumažėjo 9,5 proc. Salmoneliozė ir kampilobakteriozė yra dažniausios žarnyno infekcinės ligos, kurių sergamumas pernai, lyginant su užpernai, sumažėjo atitinkamai 6,1 proc. ir 18,3 proc. 2017 m. Lietuvoje iš viso užregistruota 10 410 virusinių žarnyno infekcijos atvejų, iš kurių dažniausi sukėlėjų Rotavirus ir Norovirus sukelti susirgimai. 2017 m. užregistruoti 83 rotavirusinės infekcijos ir 9 norovirusų sukelti protrūkiai. Didžiausias sergamumas rotavirusiniu enteritu ir norovirusine infekcija yra registruojamas vaikų iki 3 m. amžiaus grupėje.

Parazitų sukeltos ligos
Lietuvoje 2017 m. užregistruoti 1 348 susirgimai parazitinėmis ligomis ir tai dešimtadaliu mažiau nei 2016 m. Apie tris ketvirtadalius visų 2017 m. registruotų parazitinių ligų sudarė enterobiozė.

Pernai, lyginant su 2016 m., registruotas mažesnis sergamumo erkiniu encefalitu bei Laimo liga rodiklis –  atitinkamai: 24 proc. ir 1,7 procento.

Riziką kelia lytinės ligos ir tuberkuliozė
2017 m., lyginant su 2016 m., sumažėjo sergamumas gonorėja, padidėjo – chlamidioze, o sergamumas sifiliu išliko stabilus.

2017 m. buvo užregistruoti 1387 tuberkuliozės atvejai. Pernai atliekant tuberkulino mėginius, tuberkuliozė buvo diagnozuota 32 vaikams, iš jų 5 vaikams nustatyta atvira tuberkuliozės forma.

Teisės aktų nustatyta tvarka Lietuvoje privalomai registruojamos 82 užkrečiamosios ligos.

Daugiau informacijos apie kitas ligas, jų tendencijas pagal amžių, lytį, gyvenamąją vietą galima rasti ULAC leidinyje ,,Sergamumo užkrečiamosiomis ligomis Lietuvoje 2017 m. apžvalga“.

Parengta pagal ULAC

Į viršų