Mano viena ausis girdi kiek blogiau, bet su kita ausimi yra viskas gerai

Netiesa. Apie 10 proc. žmonių turi klausos sutrikimų. Pacientai, kurie mano, kad turi vieną "gerą" ausį, dažnai turi dvi "blogas" ausis. Geresnę ausį labiau naudojame pokalbiui telefonu, bendravimui. Tai gali suteikti iliuziją, kad "geresnė ausis" yra sveika, kai ji tokia nėra-ji tiesiog yra geresnė už blogesnę ausį. Dažnai pažeidžiamos abi ausys, bet nebūtinai simetriškai. Po specialisto konsultacijos ir klausos tyrimų paaiškėja, kad dažnai liga yra abipusė.

Bloga klausa būdinga senjorams ir tai yra senatvės požymis

Netiesa. Jau darželyje dalis vaikų turi klausos sutrikimų dėl ausų ligų, o mokykloje - dėl paauglių mėgstamo atsipalaidavimo būdo- garsios muzikos klausymosi. Garsi muzika sukelia negrįžtamus klausos nervo sensorinių ląstelių pakenkimus. Senjorams bloga klausa priklauso nuo amžiaus-kuo daugiau metų, tuo daugiau senjorų negirdi, o klausos sutrikimai yra didesnio laipsnio. Smegenų senėjimo tyrimai atskleidė, kad bloga klausa ir sutrikęs kvapų atpažinimas yra ankstyviausi Alzheimerio ligos požymiai. Bet gera žinia yra tai, kad savalaikis klausos aparatų naudojimas stabdo smegenų senėjimo procesus, nustatė Sinajaus kalno tyrimo centro Niujorke mokslininkai. Ši, labai gera žinia, buvo paskelbta 2017 m. pasauliniame otorinolaringologų suvažiavime Paryžiuje. Tad, klausos sutrikimai galimi bet kuriame amžiuje: nuo darželinukų iki senukų.

Jeigu aš negirdėčiau, mano šeimos gydytojas pasakytų

Netiesa. Su didele pagarba kolegoms, bet šeimos gydytojai klausos sutrikimą nustato tik apie 14 proc.pacientų, tai yra kas septintam pacientui. Kodėl? Gydytojo kabinete paprastai būna tylu, atstumas tarp gydytojo ir paciento nedidelis, tad šeimos gydytojui diagnozuoti klausos sutrikimą yra sudėtinga, nes susidaro iliuzija gero girdėjimo. Deja, netgi stebiu negatyvią situaciją, kai pacientai skundžiasi klausos sutrikimu ir klausia patarimo dėl klausos aparatų reikalingumo, bet medikai atsako-„jūs dar nesate kurčias,tad jums klausos aparatas nereikalingas“. Analogija būtų „jūs dar nesate aklas, kam jums akiniai?“. Kita dažna klaida, tai rekomendacija dėl vieno klausos aparato. Kas pabandė naudotis dviem klausos aparatais, nebenori vieno. Nes binauralinis arba abipusis klausos aparatų naudojimas ženkliai pagerina žodžių suvokimą, kalbos aiškumą. Kitaip tariant mono ar stereo, tik dar didesni skirtumai, bet ne dėl malonumo, o dėl geresnės gyvenimo kokybės.

Geriau truputi negirdėti, negu visi matys mano klausos aparatus

Netiesa. Negirdėjimas yra daug labiau pastebimas nei klausos aparatai. Jei nesupratote anekdoto ar netinkamai atsakysite pokalbyje, aplinkiniai gali susirūpinti dėl jūsų psichinės būklės ir gebėjimo tinkamai bendrauti. Negirdėjimas smarkiai pablogina jūsų gyvenimo kokybę: apriboja bendravimą, skatina saviizoliaciją,
veda link depresijos, silpnėja atmintis. Bloga klausa kartu su kvapų atpažinimo sutrikimu yra ankstyviausi Alzheimerio ligos požymiai. Blogai girdintys žmonės kaltina aplinkinius dėl nesusikalbėjimo ir sako „aš tai gerai girdžiu, bet namiškiai neaiškiai kalba, burba po nosimi“. Modernūs klausos aparatai ne tik stiprina garsus, bet juos gali filtruoti, pašalinti foninį triukšmą tam, kad pašnekovo balsas būtų girdimas labai aiškiai ir skaidriai nepriklausomai nuo supančios nepalankios garsinės aplinkos. Dviejų šiuolaikinių klausos aparatų naudojimas grąžina girdėjimo malonumą, skatina bendrauti, vėl grįžti į pilnavertį gyvenimą. Klausos aparatai gali būti įausiniai, paslepiami ausies landoje ir užausiniai. Girdėkite geriau jau rytoj!

Ar maisto papildai, reklamuojami „stebuklingi“ lašai į ausis, „plečiantys“ vaistai gali atstatyti klausą?

Netiesa. Ne ne ir dar kartą ne. Biblijoje parašyta: “Saugokitės netikrų pranašų, kurie ateina pas jus avių kailyje, o viduje yra plėšrūs vilkai. Jūs pažinsite juos iš vaisių. Argi kas gali priskinti vynuogių nuo erškėčių ar figų nuo usnių?“. Analogija: jeigu žmogus atsiverčia knygą ir nemato raidžių, nepuola į pievą rinkti stebuklingų žolelių, arba gerti tabletes. Akiniai, kontaktiniai lęšiai ar operacija,toks pasirinkimas. Ausų ligų yra įvairių, jų gydymas irgi skiriasi nuo lašiukų iki operacijų. Bet jeigu priežastis yra klausos nervo pažeidimas (labai supaprastintai)-efektyvi pagalba tik viena: klausos aparatai. Rekomendacija: neeikvokite savo sunkiai uždirbtų pinigų netikriems pranašams. Apsiklausinėkite aplink, gaukite daugiau informacijos, pasirinkite gerus klausos aparatus ir geriau girdėkite jau rytoj! Kokybiški klausos aparatai tarnauja net 10 metų.


Butkų klinika
Tel.:  8 687 88 704

Į viršų