Ketvirtus metus iš eilės bėgimo trasoje varžėsi 600 ūsuočių. Keturių vilniečių bendraminčių sumanyta akcija „Ūsai bėga“, skirta paskatinti vyrus judėti ir netylėti, dalytis patirtimi ir sutelkus jėgas padėti kovojantiems prieš prostatos ir sėklidžių vėžį. Vilniaus universiteto Botanikos sode Kairėnuose 2 kilometrų ilgio bėgimo trasoje vyrai demonstravo per mėnesį užaugintus ūsus ir barzdas, o moterys juos palaikė prisisegę ar nusipiešę ūsus.

„Mokslo įrodyta, kad aktyvus gyvenimo būdas gelbsti ne tik nuo širdies ir kraujagyslių ligų, bet ir nuo prostatos vėžio. Aš kaip gydytojas, ne tik palaikau sergančiuosius, bet ir turiu rodyti pavyzdį“, – teigė vienas iš „Ūsai bėga“ dalyvių Nacionalinio vėžio instituto Onkourologijos skyriaus vedėjas dr. Albertas Ulys.

Sekmadienį akcijos dalyviai skelbė palaiką „Barzdoto lapkričio“ idėją, kai vyrai buvo kviečiami visą mėnesį auginti ūsus ar barzdas – vyriškumo simbolį – ir šitaip palaikyti sergančiuosius prostatos ar sėklidžių vėžiu, raginti draugus, bičiulius, artimuosius ir pažįstamus laiku pasitikrinti sveikatą.  „Neseniai kalbėti apie vyrų sveikatą ir organus, kurie yra žemiau diržo, buvo gėda. Dabar vyrai vis dažniau išdrįsta pripažinti, kad ir jiems reikia drąsos, neretai bičiulių palaikymo, bendruomeniškumo ir, žinoma, žinių. Jie ima suprasti, kad, laiku pasitikrinus sveikatą ar pakeitus įsisenėjusius įpročius, galima išsaugoti ne tik sveikatą, gyvybę, bet ir šeimą“, – sakė Barzdų klubo prezidentas Valdas Samkus.

Ūsuočiai Botanikos sode varžėsi 2 kilometro ilgio trasoje. Per valandą kiekvienas galėjo įveikti tiek ratų, kiek norėjo ir kiek leido jėgos. Kas negalėjo bėgti, galėjo eiti. Kartu su ūsuočiais bėgo ir Barzdų klubo nariai bei Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos atstovai, gydytojai, bėgimo klubų nariai ir jiems simpatizuojantys, palaikantys sveiko gyvenimo būdo idėją.

Dėl mokslo laimėjimų prostatos vėžys tapo nebe mirtina, o lėtine liga – laiku pasitikrinus sveikatą, o tai padaryti labai paprasta – tereikia duoti kraujo prostatos specifinio antigeno kiekiui nustatyti, galima anksti nustatyti ligą ir ją išgydyti.

Kasmet 3 tūkst. Lietuvos vyrų nustatomas prostatos vėžys. Ankstyvosios priešinės liaukos vėžio diagnostikos dėka, vis daugiau vyrų liga nustatoma anksti, kai galima net tik sėkmingai ją gydyti, bet ir pasveikti. Vis dėlto, ne visi vyrai ateina pasitikrinti. „Iš 440 tūkst. 50–70 metų  vyrų, PSA testą kasmet atlieka tik 119 tūkst. vyrų. Valstybė tam skiria didžiules lėšas, tačiau vyrai tuo nesinaudoja“, – apgailestavo Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas Paulius Rakštys.

10 proc. vyrų Lietuvoje, kurie pirmąkart kreipiasi į gydytojus, nustatomas išplitęs vėžys. Taip yra todėl, kad net 70 proc. stipriosios lyties atstovų vis dar nežino apie prostatos vėžio riziką – kad didesnė tikimybė susirgti yra vyresniems kaip 50 metų vyrams, tiems, kurių artimiausi šeimos nariai sirgo prostatos, kiaušidžių bei kitų organų vėžiu, taip pat nutukusiems. Taip pat vyrai mažai žino ir apie ligos simptomus.

Mūsų šalies ligoniams dabar prieinamas gydymas moderniausiais vaistais,  onkologai ruošiasi taikyti naujausias gydymo technologijas. Šiuolaikiniai gydymo metodai leidžia 8 iš 10 sergančių vyrų tikėtis gyventi mažiausiai 10 metų. Vis dėlto, geriau nesusirgti, nei susirgus gydytis. Todėl lapkritis visame pasaulyje skelbiamas prostatos vėžio žinomumo mėnesiu – „Movember‘2018“. Lietuvoje visuomeninė organizacija  „Ūsuotas Vilnius“ ir Barzdų klubas per Movemberį surengė ir akciją „Pažinkime ūsuotą ir barzdotą Vilnių“, kurios metu vilniečiai ir sostinės svečiai buvo raginami keliauti po Senamiestį ir atrasti skulptūras su ūsais bei barzdomis.  

 „Movemberis“, – tai darinys iš dviejų angliškų žodžių – moustache – ūsai ir november – lapkritis. Australijoje gimusio judėjimo metu vyrai ne tik kviečiami auginti ūsus, bet ir raginami remti prostatos, sėklidžių vėžio, bei kitų vyrams būdingų ligų ir savižudybių tyrimus, ankstyvą ligų diagnostiką ir veiksmingą gydymą, šitaip galiausiai sumažinant mirčių skaičių. Taip pat „Movemberio“ metu žmonės skatinami pasidomėti šeimos sveikata, ypač ar artimi žmonės yra sirgę  vėžiu, ir gyventi sveikiau. „Movemberio“ akcijos organizuojamos 21 pasaulio šalyje.

Į viršų