Pažįstama šeima ruošiasi devynmečio sūnelio gimtadieniui. Susirinks šeimos draugai, nemažas būrys giminaičių. Išdidžiai praveria automobilio bagažinę. Joje puikuojasi nealkoholinio alaus ir vyno pakuotės, įvairiausių rūšių sultys, pakraštyje pūpso keli vaikiško šampano buteliai. ,,Švęsim blaiviai”, – giriasi. Žinau, kad tėvelis neseniai išsikapstė iš bėdos – alkoholio nebegeria. Džiugu. O kam šampanas? Sūneliui ir jo draugams?

Į dienraščio klausimus, kuo geriau vaišinti savo vaikus, atsakė Šiaulių miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistė Asta Ivoškienė.

– Daugiausia vaikus ir jaunuolius žavi gražios pakuotės ir nesigilinama į gėrimų sudėtį. Kurių gėrimų labiausiai nepatartumėte pirkti vaikams ir kodėl – sulčių, sulčių gėrimo, nektaro?
– Deja, prekės išvaizda vartotojui yra labai svarbi, o gamintojas ir taikosi į jautriausią vietą. Tačiau tėvų reikalas yra pasirūpinti savo vaikų sveiku ir saugiu maitinimu, tad patartina prieš duodant vaikui gėrimą, paskaityti, kas parašyta gaminio etiketėje.

Sveikiausias gėrimas tiek vaikui, tiek suaugusiajam yra vanduo. Tinka ir mineralizuotas vanduo, ir paprasčiausias vanduo iš čiaupo, jeigu jis saugus. Galiu užtikrinti, kad Šiaulių mieste vandentiekio vanduo yra visiškai tinkamas vartoti. Geriau jį gerti šiek tiek nusistovėjusį, kambario temperatūros. Kai vaikai nuo mažų dienų įpranta gerti vandenį, jiems savaime suprantama, kad troškulį reikia malšinti vandeniu. Dar galima vaikui siūlyti nesaldytą žolelių ar vaisių arbatos.

Iš esmės visi kiti gėrimai, išskyrus gryną vandenį, yra maistas. Grynose vaisių sultyse gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų, tačiau yra ir fruktozės, kuri yra itin kaloringa. Todėl mažiems vaikams vaisių sultis patartina skiesti vandeniu santykiu 1:1. Nektaruose, vaisių sulčių gėrimuose ir limonaduose yra kur kas mažiau naudingų medžiagų, užtat dar daugiau (pridėtinio) cukraus.

Kas vaikams netinka? Daug saldiklių turintys gėrimai, gazuoti gėrimai, kava, juoda ir žalia arbata, energiniai gėrimai. Dažnai vaisių sulčių gėrimuose yra dažiklių, saldiklių ir kitų priedų. Limonadų sudėtyje yra vos 3–15 procentų vaisių, o cukraus – mažiausiai 12 procentų, dažnai juose yra dažiklių, saldiklių ir kvapiųjų medžiagų, kurios vaikų sveikatai ypač pavojingos.

– Ne paslaptis, kad paaugliai mėgsta energinius gėrimus. Nors juos nepilnamečiams parduoti draudžiama, bet tenka matyti, kad suaugusieji mėgsta jais „pakelti tonusą“ ir net savo vaikams nedraudžia. Koks šių gėrimų poveikis?
– Nuo 2014 m. lapkričio 1 d. Lietuvoje įsigaliojo draudimas jaunesniems kaip 18 metų asmenims parduoti, nupirkti ar kitaip perduoti energinius gėrimus. Už energinių gėrimų pardavimą jaunesniems kaip 18 metų asmenims gresia 57–115 eurų bauda. Jei kiti asmenys nupirktų energinių gėrimų nepilnamečiams, jie būtų baudžiami 14–57 eurų bauda.

Energiniuose gėrimuose esančios stimuliuojančios medžiagos gali ne tik padidinti ir taip didesnį vaikų bei paauglių aktyvumą, bet ir sukelti agresiją ar net smurto protrūkius. Energiniai gėrimai yra pavojingi dėl didelės kofeino koncentracijos. Paprastai kofeinas suteikia žvalumo, padeda lengviau sutelkti dėmesį, gerina trumpalaikę atmintį, didina fizinį aktyvumą, nes stimuliuoja centrinę ir periferinę nervų sistemą.

Bet pabrėžiu, kad kofeinas yra psichoaktyvioji medžiaga, galinti sukelti psichikos ir elgesio sutrikimų. Vartojant kofeiną nuolat ir didesniais kiekiais gali išsivystyti priklausomybė, o nutraukus jo vartojimą – pasireikšti abstinencijos simptomai. Kofeino poveikiui jautresni vaikai, vyresnio amžiaus asmenys, moterys (ypač nėščiosios), sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis. Suaugusiems pavojinga iš karto suvartoti daugiau nei 200–500 mg kofeino, o vaikams – daugiau nei 75 mg.

Energiniuose gėrimuose yra nemažai ne tik kofeino, bet ir kitų tonizuojamuoju poveikiu pasižyminčių sudedamųjų dalių, kurių kiekiai smarkiai viršija rekomenduojamą dienos normą (pvz., taurino, B grupės vitaminų, gvaraninių paulinijų, kampuotųjų pupenių ar ženšenio ekstrakto ir kt.). Tad tėvai ar kiti suaugusieji, leisdami vaikui vartoti energinius gėrimus, ne tik žaloja jų sveikatą, tačiau ir daro teisės pažeidimą.

– Šventėms tėvai perka vaikiško šampano ar kitokių gražių gėrimų. Ar tai neskatina kopijuoti tėvų šventimo įpročių?
– Vienareikšmiškai – taip. Tai ir yra tikroji alkoholinių gėrimų gamintojų užmačia – užsiauginti būsimą vartotoją, kad ir kaip „nekaltai“ viskas atrodytų.

– Ar tinkamas gėrimas nepilnamečiams nealkoholinis alus, gira. Kodėl?
– Kalbant apie galimybę vaikams vartoti nealkoholinį alų, kitus gėrimus, vėlgi veikia ta pati „prijaukinimo“ schema. Koks būtų tikslas vaikui duoti gerti šių gėrimų? Juk jie pirmiausia skirti suaugusiems, jeigu dėl tam tikrų aplinkybių (vairuoja, dirba, gydosi nuo alkoholizmo ir pan.) jie negali vartoti gėrimų „su laipsniais“.

Žinoma, nuo nealkoholinio alaus vaikas neapsvaigs, galvos neskaudės, tėvai ir mokytojai nebars, policija nesikabinės. Tačiau ilgainiui jis įpras prie skonio, kad gali gerti kiek nori, be pasekmių. Taigi užauga perspektyvus alkoholio vartotojas. Juolab kad paprastai nealkoholinius gėrimus gamina alkoholio pramonės atstovai, taigi ant jų pakuočių visada puikuojasi alkoholio gamintojo prekinis ženklas, kuris veikia vartotojo pasąmonę.

Kitas dalykas – tai gėrimas, kuris nepalankus vaiko sveikatai dėl anksčiau mano išvardytų priežasčių – cukraus, saldiklių, kvapiklių, kitų kenksmingų maisto priedų jų sudėtyje.

Visada primenu, kad vaikai mokosi iš suaugusiųjų. Tad jeigu rūpi vaiko sveikata, tėvai privalo patys laikytis sveikos gyvensenos principų ir natūraliai juos perduoti savo atžaloms. Neverta tikėtis, kad vaikas su pasimėgavimu gers vandenį, jeigu šeimos vyresnieji „atsigeria tik nuo giros ar alaus“.

Natūralių sulčių taip pat  nepadauginti
Kad natūralios šviežiai spaustos sultys naudingesnės, niekas neabejoja. Tik klystame sultis vertindami  labiau nei vaisius ar daržoves, iš kurių jos yra išspaustos. Dažnai žmonės  tiki, kad sultys yra savotiškas koncentratas, į kurį patenka visos reikalingiausios medžiagos ir vitaminai, o ne tokios naudingos dalys nueina į išspaudas.

Gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė sako, kad yra atvirkščiai – daugiausia naudingų organizmui medžiagų gauname valgydami vaisius ar daržoves, o ne gerdami jų sultis.

„Visada pirmenybę geriau teikti vaisiams, uogoms bei daržovėms, o ne jų sultims. Juose yra taip organizmui reikalingų skaidulų, kurios ne tik būtinos gerai virškinimo sistemos veiklai bei sveikatai, bet ir mažina cholesterolio kiekį organizme, yra probiotikų (gerųjų bakterijų) maistas, taigi, svarbios ir imuninei sistemai. Sultyse jų nėra arba lieka žymiai mažesnis kiekis. Spaudžiant sultis dalis naudingų medžiagų žūva dėl mechaninio poveikio, sąlyčio su metalu ir oru. Pavyzdžiui, dėl sąlyčio su oru labai greitai oksiduojasi vitaminas C“, – teigia gydytoja dietologė L. Romeraitė-Kuklierienė.

Kita vertus, jei yra problemų su kramtymu, rijimu, sultys gali būti naudingos. Taip pat, jei vaikai nemėgsta kokių nors daržovių ar vaisių, sultyse galime užmaskuoti jų skonį mėgstamomis, darydami sulčių mišinius.

„Tik vertėtų nepamiršti, kad gerti sultis, ypač vaisių, reikėtų labai saikingai, ne daugiau 150–200 ml per dieną. Be to, vaisių sultys yra kaloringos, bet dėl jose vyraujančių paprastųjų angliavandenių, vaisių cukraus fruktozės ir skaidulų trūkumo sotumo jausmą suteikia tik trumpam. Todėl nesunku jų perdozuoti, o dėl to gali atsirasti antsvoris ar net nutukimas“, – aiškina gydytoja.

Daržovių ar vaisių kokteiliai – gaivus maistas
Vis dėlto kai  karštis kamuoja ir apie rimtą maistą nesinori nė girdėti, vasariški vaisių ir daržovių kokteiliai dažnai pakeičia pusryčius, o kartais net ir vakarienę. Pasak mitybos specialistų, kiekvienas ingredientas savaip naudingas organizmui – vieni jų suteikia energijos, kiti atgaivina, o kai kurie netgi padeda saldžiau miegoti.

„Vargu ar pagalvodami apie gaivų glotnutį, įsivaizduojame jį pagamintą iš agurko, nors būtent agurkas turi sąlyginai neutralų skonį, o kokteiliams gali suteikti neįtikėtinos gaivos, – pažymi vieno prekybos tinklo  maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas. – Šiam glotnučiui reikės 1 puodelio nuskusto ir smulkiais gabalėliais supjaustyto agurko, pusantro puodelio šaldyto arba šviežio pjaustyto mango, pusės puodelio pieno, pusės žaliosios citrinos  sulčių ir tarkuotos jos žievelės, 2–3 šviežių mėtos lapelių. Viską sutrinkite ir mėgaukitės. Šis kokteilis puikiai tiks atsigaivinti karštą vasaros dieną.“

Išmonei ribų nėra, tad kam vaikytis spalvotų pakuočių ir pasiduoti „aklo vartojimo“ madai? A. Ivoškienė, Šiaulių visuomenės sveikatos biuro specialistė, primena: vaikai mokosi iš mūsų, suaugusiųjų.

Į viršų