Šiaulietė Zita kreipėsi į „Šiaulių naujienų“ redakciją, kad pasiguostų susidūrusi su informacijos stoka ir praradusi galimybę gauti kompensaciją už dantų protezavimą, nes neįsigilino į taisykles. Moteris papasakojo, kad abu su vyru stojo į eilę dėl dantų protezavimo, gavo pirmąjį laišką, kuriame pranešta, kad į eilę abu įtraukti. Laiške nebuvę jokių nurodymų, kokiose gydymo įstaigose gali protezuotis. Atliko protezavimą jų požiūriu patikimoje įstaigoje pas patyrusį specialistą, o kai kreipėsi į Ligonių kasą, buvo atsisakyta kompensuoti, nors jau turėjo rankose antrąjį TLK laišką, kuriame pranešama, kad kompensacija paskirta. Priežastis: paslaugą suteikusi įstaiga neturi sutarties su Ligonių kasa ir nėra įtraukta į antrame laiške pateiktą sąrašą. Gali būti, kad moteris ne visai tiksliai nurodė veiksmų eiliškumą, bet rezultatas nedžiugina: pensininkų šeima patyrė nuostolių per 800 eurų.

Į „Šiaulių naujienų“ klausimus sutiko atsakyti Šiaulių teritorinės ligonių kasos Administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Irena Budrienė. Ji redakcijai atsiuntė Šiaulių TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėjos Dalios Miniauskienės paaiškinimus apie protezavimo išlaidų kompensavimo tvarką.

– Kas turi teisę protezuoti dantis nemokamai?
– Teisę į dantų protezavimo paslaugas, teikiamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis, turi šios gyventojų grupės: sulaukusieji senatvės pensijos amžiaus, pripažintieji nedarbingais arba iš dalies darbingais, vaikai iki 18 metų.

– Kur pirmiausia žmonės turėtų kreiptis norėdami susitvarkyti dantis?
– Šiems žmonėms dėl dantų protezavimo reikia kreiptis į įstaigą, kuri turi sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK) ir kurioje jie prirašyti, kur lankosi pas savo šeimos gydytoją.

Šioje įstaigoje pildomas prašymas įtraukti į dantų protezavimo eilę, o duomenys perduodami TLK, kuri tvarko gyventojų, laukiančių dantų protezavimo paslaugų, sąrašus.

Jei įstaigoje odontologo nėra, pacientą įstaiga turi informuoti, kur teikiamos nemokamos odontologinės paslaugos joje prirašytiems žmonėms.

Taigi pirmiausia reikia kreiptis į savo gydymo įstaigos, prie kurios esate prisirašę, gydytoją odontologą, kuris nustato, ar  gali būti teikiamos kompensuojamos dantų protezavimo paslaugos.

– Kokius dokumentus reikia pateikti, kad būtume įtraukti į nemokamo protezavimo eilę?
– Gydymo įstaigai, kurioje yra prisiregistravęs, pacientas turi pateikti šiuos dokumentus: prašymą įrašyti į dantų protezavimo laukiančiųjų sąrašus, asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (pasą arba tapatybės kortelę), dokumentą, įrodantį teisę gauti dantų protezavimo paslaugas (pensininko arba neįgaliojo asmens pažymėjimą), gydytojo odontologo išvadą dėl dantų protezavimo reikiamumo.

Paciento dokumentus gavusi įstaiga pateikia gautą prašymą ligonių kasai, kuri įtraukia pacientą į savivaldybės gyventojų, laukiančių dantų protezavimo paslaugų, sąrašą. Sąrašas sudaromas pagal prašymų užpildymo datą.

– Ar pacientas gali pradėti dantų protezavimą nesulaukęs, kol ateis jo eilė?
– Kiekvienas asmuo, įtrauktas į laukiančiųjų protezavimo sąrašą, gauna pirmąjį pranešimą apie savo numerį eilėje. Šiuo atveju gydymo įstaigų sąrašas nesiunčiamas. Gavęs pirmąjį pranešimą iš ligonių kasos, žmogus gali nelaukti, kol ateis eilė, ir pats pasirinkti pageidaujamą gydymo įstaigą, teikiančią dantų protezavimo paslaugas, ten atlikti protezavimą bei sumokėti už tai savo lėšomis. Atlikus protezavimą, į ligonių kasą būtina pristatyti mokėjimo dokumentus ir pateikti prašymą dėl kompensavimo. Sulaukus eilės, lėšos pervedamos į nurodytą sąskaitą.

Pasak Šiaulių TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėjos Dalios Miniauskienės, tuo laikotarpiu galima kreiptis ir į privačią įstaigą, nesudariusią sutarties su TLK, tačiau turinčią licenciją teikti odontologinės priežiūros paslaugas.

– Ar tokios pat taisyklės galioja vaikams?
– Vaikams, įtrauktiems į sąrašą, dantys protezuojami be eilės.

– Kaip elgtis gavus antrąjį laišką?
– Jei už savo lėšas neprotezuojama ir laukiama eilėje, sulaukus eilės, gaunama ligonių kasos pažyma (antrasis pranešimas) apie teisę gauti dantų protezavimo paslaugas. Pridedamas sveikatos priežiūros įstaigų, su kuriomis ligonių kasa yra sudariusi sutartis dėl dantų protezavimo paslaugų išlaidų kompensavimo, sąrašas.

Gavęs tokią pažymą žmogus turi ne vėliau kaip per tris mėnesius nuo jos išsiuntimo datos kreiptis į vieną iš sąraše nurodytų gydymo įstaigų, kur ir bus atliekamas protezavimas.

Sulaukus savo eilės, pasirinkti kitą, ne sąraše nurodytą gydymo įstaigą, negalima. Ši galimybė yra tik tiems, kurie, nelaukdami eilės, protezuojasi už savo lėšas ir laukia kompensacijos.

– O jeigu žmogus tuo metu serga ar dėl kokių nors kitų priežasčių negali protezuotis dantų?
– Asmenys, norėdami pasinaudoti teise sustabdyti dantų protezavimo paslaugų teikimą, per 3 mėnesius nuo TLK pažymos apie teisę gauti dantų protezavimo paslaugas išdavimo dienos arba tada, kai nebegali tęsti pradėto dantų protezavimo, turi kreiptis į TLK ir užpildyti prašymą sustabdyti dantų protezavimo paslaugų teikimą. D. Miniauskienė nurodo, kad reikia TLK pristatyti gydytojo pažymą apie sveikatos būklę.

Jei asmuo pasinaudoja teise sustabdyti dantų protezavimo paslaugų teikimą, protezavimo  išlaidos kompensuojamos per 4 metus nuo pirmos TLK pažymos apie teisę gauti dantų protezavimo paslaugas išdavimo dienos.

Jei per tris mėnesius nesikreipiama dėl dantų protezavimo paslaugos atidėjimo, žmogus išbraukiamas iš sąrašo ir praranda teisę gauti kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas.

– Gal savo eilę kompensacijai gauti paprasčiau perleisti artimam šeimos nariui?
– Perleisti savo dantų protezavimo paslaugų eilės kitiems žmonėms negalima. Teisę į kompensaciją  įgyja tik konkretus asmuo, kuris priklauso tam tikrai apdraustųjų grupei ir kuriam gydytojas odontologas yra nustatęs, kad dantų protezavimas  reikalingas. Pasak D. Miniauskienės, vietoj dantų protezavimo eilėje esančios močiutės, senelis protezuoti dantų tikrai negali.

– Tarkim, po 3–4 metų protezai sulūžo, atsirado kokių nors defektų. Ar gali pacientai kreiptis dėl kompensacijos pakartotinai?
– Sulūžus protezams, atsiradus kitoms problemoms, pirmiausia patariama kreiptis į gydymo įstaigą, kurioje protezavimas buvo atliktas, ir ten aptarti galimą situacijos sprendimą. Asmenys pakartotinai į TLK sąrašą gali būti įrašyti ne anksčiau kaip po 3 metų nuo dantų protezavimo paslaugų išlaidų kompensavimo dienos.

– Ar kompensuojama visa protezavimo išlaidų suma?
– Dantų protezavimo paslaugų išlaidos kompensuojamos iš PSDF biudžeto asmenims pagal faktines dantų protezavimo išlaidas, bet konkreti suma apskaičiuojama individualiai. Yra numatytos ribinės sumos.

– Ar kompensacija paveldima pacientui mirus?
– Jei apdraustasis, savo lėšomis sumokėjęs už dantų protezavimo paslaugas, miršta nesulaukęs kompensacijos, teisę į kompensaciją Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka įgyja jo paveldėtojai. Norėdami gauti kompensaciją, jie per 90 dienų nuo palikimo priėmimo dienos turi kreiptis į TLK. Paveldėtojams kompensacija pervedama atėjus mirusiojo asmens eilei gauti dantų protezavimo paslaugas.

Į viršų