Praėjusiais metais priimtos naujovės, skirtos mažinti vaistų kainas, kuriomis buvo įvesti griežtesni reikalavimai vaistų gamintojams, pasiteisino. Tai patvirtino Sveikatos apsaugos ministerijos  atlikta vaistų kainų analizė. Lyginant 2017 ir 2018 m. pirmųjų ketvirčių vaistų kainas matoma, kad vidutinė pacientų priemoka vienam receptui sumažėjo beveik 1 euru. O iš viso pacientai per pirmus tris šių metų mėnesius sumokėjo 2,7 mln. eurų mažiau, nei praėjusiais metais per tą patį laikotarpį.

SAM specialistai atkreipia dėmesį, kad tuo atveju, jei nebūtų įvesti griežtesni vaistų kainų reikalavimai, šiuo metu, tikėtina, jog paciento priemokos būtų augusios bent 6 proc., nes panašus kainų augimas vykdavo visais ankstesniais metais. Tad įvedus tam tikras kainų lubas įvyko priešingai – priemokos sumažėjo net 18 proc.

Šie kainos reikalavimai galioja tiems vaistams, kuriuos gamina trys ar daugiau gamintojų, šiems vaistams buvo įvestas reikalavimas sumažinti kainas iki tam tikros ribos. Nustatytą ribą viršijantys vaistai neįtraukiami į Kompensuojamųjų vaistų kainyną. Svarbu žinoti, kad dėl to nė vienos veikliosios medžiagos vaistai nebuvo išbraukti iš Kainyno, o dauguma gamintojų sumažino jų kainas.

Įtakos vaistų kainų mažėjimui turėjo ir Farmacijos įstatymo pakeitimas, kuriuo vadovaujantis šiuo metu vaistų kainos yra perskaičiuojamos net 4 kartus per metus, o ne vieną kartą, kaip buvo iki tol. Dėl dažnesnio kainų perskaičiavimo jau 2017 m. buvo sutaupyta apie 5 mln. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų, o 2018 m. sutaupyta jau 8 mln. eurų. Šis ženklus PSDF lėtų sutaupymas leido pradėti kompensuoti naujus vaistus, kuriems iki tol ne vienerius metus vis pritrūkdavo lėšų.

Kompensuojama daugiau vaistų
Sėkmingai įgyvendinus kainų mažinimo priemones, 2017 m. pradėta kompensuoti 17 naujų vaistų – moterų ir vyrų nevaisingumui gydyti, miokardo infarktui, plaučių embolijai, prieširdžių virpėjimui, giliųjų venų trombozei, lėtiniam C hepatitui ir kitoms ligoms gydyti ir 6 naujas medicinos pagalbos priemones, skirtas epilepsijos priepuoliams mažinti, šlapimo nelaikymo problemoms spręsti.

Be to, 2018 m. pradžioje jau priimti sprendimai kompensuoti 14 naujų vaistų proveržiniam skausmui, esant onkologiniam susirgimams, mažinti, anafilaksiniam šokui malšinti, lėtinei limfocitinei leukemijai, Hodžkino limfomai, astmai, melanomai, kai nenustatyta BRAF teigiama mutacija, kiaušidžių ir (arba) kiaušintakių, plaučių ir krūties vėžiui ir kitoms ligoms gydyti.

Svarbu paminėti tai, kad nusprendus pradėti kompensuoti vaistus šioms ligoms gydyti, iki tol rezerviniame vaistų sąraše buvę vaistai buvo perkelti į kompensuojamųjų vaistų sąrašą. Tai labai svarbus laimėjimas, nes iki tol ilgą laiką žmonėms reikalingi vaistai buvo įrašomi į rezervinį sąrašą, o jiems kompensuoti vis pritrūkdavo lėšų. Tad dabar galima mūsų šalies pacientams pasiūlyti vis daugiau naujų efektyvių vaistų gydymui vien dėl to, kad vaistų kainos mažėja ir žmonės už juos moka mažiau.

Planuojama, kad šiuos vaistus kaip kompensuojamuosius vaistinėse pacientai galės įsigyti nuo liepos 1 dienos.

Parengta pagal SAM

Į viršų