Portugalijoje vykstantį „Eurovizijos“ konkursą stebi  projekto „Draugystė veža!“ nugalėtojai, kurių būryje yra ukmergiškiai Vida ir Darius Svetlikauskai.  Jų išvyką į konkursą inicijavo Nacionalinis transplantacijos biuras.

Sutuoktiniai Svetlikauskai į Lisaboną atvyko neatsitiktinai: šiemet konkursas rengiamas šalyje žmogaus, kuris pernai „Eurovizijoje“ dainavo jau sirgdamas itin sunkia širdies liga. Medikų prognozės buvo bauginančios: Salvadorui Sobraliui būtina skubi širdies transplantacija – tik ji gali išgelbėti jo gyvybę. Nepaisydamas sunkios ligos, Salvadoras pelnė milijonų „Eurovizijos“ žiūrovų simpatijas, laimėjo konkursą, o praėjusių metų gruodį sulaukė ir savojo širdies donoro! Taip gražiai baigėsi dramatiška istorija Portugalijoje. O prieš dvejus metus Lietuvoje Vida gyvenimo džiaugsmą ir sveikatą padovanojo savo vyrui Dariui – žmona vyrui paaukojo vieną savo inkstą.

„Vida ir Darius – gyvosios organų donorystės ambasadoriai. Todėl būtų buvę nedovanotina nesuteikti šiems žmonėms galimybės nuvykti į Lisaboną ir bent iš tolo gyvai pamatyti Salvadorą Sobralį“, – sako Nacionalinio transplantacijos biuro laikinoji vadovė Audronė Būziuvienė.

Šią kilnią idėją palaikė socialinės akcijos „Draugystė veža!“ iniciatorė Žydrė Gedrimaitė. Ji neabejoja, jog Lisabonoje 6 poros iš socialinės akcijos „Draugystė veža!“  konkurso metu turės galimybę paskleisti ir organų donorystės idėją. Ne tik Europai, bet ir visam pasauliui.

Parengta pagal Nacionalinį transplantacijos biurą

Į viršų