Pasaulinę sergančiųjų Parkinsono liga dieną skiriamas dėmesys sergantiesiems, plečiamas žmonių supratimas apie ligą, siekiama skatinti naujus mokslinius tyrimus, gydymo naujovių atsiradimą. Šiauliečiai ją minėjo kaip Purpurinės tulpės dieną.

Trumpai apie ligą
Parkinsono liga – tai lėtinė progresuojanti neurologinė liga, kurios metu nyksta tam tikros galvos smegenų srities, dalyvaujančios judesių kontrolėje, ląstelės. Dažniausiai ligoniai skundžiasi rankų arba kojų drebėjimu.

Deja, neretai užmirštama ir tinkamo dėmesio nekreipiama į tai, kad  pirmieji simptomai gali būti raumenų sukaustymas, sustingimas, judesių sulėtėjimas, todėl vėluojama pradėti gydymą. Liga  vienodai pakerta tiek vyrus, tiek moteris. Vidutinis pacientų amžius yra 55–60 metų, bet liga  jaunėja.

Nuo visiško neįgalumo gali išgelbėti ankstyva diagnostika ir tinkamas gydymas.

Draugijos simbolis – purpurinė tulpė
Šiaulių Parkinsono draugija, vadovaujama Zitos Vaidilienės, vienija Šiaulių apskrities sergančiuosius. Vykdydama įvairius projektus  draugija rūpinasi neįgaliųjų užimtumu. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos salė pilnutėlė: susirinko didžiulė palaikymo komanda: ne tik Seimo ir Šiaulių miesto savivaldybės, bet ir kone visų Šiaulių miesto draugijų atstovai, kolegos iš Telšių, Akmenės. Beveik visų jų rankose – tulpių žiedai.  

Sveikindama susirinkusius Z. Vaidilienė paaiškino: „Nedaugelis žino, kad sergančiųjų Parkinsono liga solidarumo gėlė – purpurinė  tulpė. Prieš 25 metus vienas Nyderlandų sodininkas, sergantis Parkinsono liga, išvedė naują  tulpės veislę. Raudona tulpė gavo šį vardą, pagerbiant anglų gydytoją D. Parkinsoną, kuris beveik prieš 200 metų pirmasis išsamiai aprašė šią ligą. 2005 metais, pažymint Pasaulinę Parkinsono liga sergančiųjų dieną Liuksemburge, raudona tulpė buvo patvirtinta Parkinsono ligos pasauliniu simboliu.“

Tad renginyje įteikta daugybė Seimo, Savivaldybės padėkų aktyviems savanoriams, kadangi draugijos nariai ne tik šventes rengia, bet ir Maisto banko veikloje, ir miesto tvarkymo akcijose dalyvauja, bendradarbiaudami su kitomis organizacijomis vykdo įvairius projektus. Daugiausia pagyrų skambėjo draugijos pirmininkės adresu už bendradarbiavimo nuoširdumą, už puikų veiklos koordinavimą. Pasveikinti draugijos nariai, kurių gimtadienis – balandžio mėnesį. Renginio pabaigoje  koncertavo Parkinsono draugijos kapela, ansamblis, šokėjų grupė, svečiai – jaunieji muzikantai.

Tai mums rūpi
Su didžiule pagarba buvo sutiktas gydytojas neurologas Antanas Lukošaitis. Jis pavadintas draugijos globėju, sergančiųjų tėvu. Gydytojas ne sveikinimus žarstė, o išsakė viltį, kad mokslo pažanga lekia šuoliais ir netrukus atsiras dar modernesnių gydymo bei diagnostikos metodų, galbūt pavyks šią ligą įveikti.

Paragino raštu kreiptis į Seimo narius, kad būtų panaikinta diskriminacinė nuostata:  Parkinsono liga sergantiems vaistai kompensuojami tik 80 proc. A. Lukošaitis pastebėjo, kad šildymo sezonu kai kurių ligonių būklė ryškiai pablogėja, nes jie nebeišgali primokėti už vaistus, kurie jiems būtini. „Turime reikalauti, kad vaistai sergantiems Parkinsono liga būtų kompensuojami 100 proc., – sakė neurologas.  – Į raštišką kreipimąsi per 1 mėnesį turime gauti atsakymą.“

Egidijus Elijošius,  Šiaulių universiteto Specialiosios pedagogikos katedros darbuotojas, išsakė nuogąstavimą dėl nesuprantamo valstybės požiūrio: sveikatos edukologų, kineziterapeutų, fizioterapeutų, ergoterapeutų rengimas mažinamas, nors jų poreikis nuolat didėja, visuomenei senstant. E. Elijošius  siūlė visoms draugijoms ieškoti daugiau socialinių jungčių, o ne atskirose grupėse pagal amžių ir sveikatą kalbėtis apie problemas, o vienytis.

Žinoma, vienijimuisi reikalingos sąlygos, todėl salėje viltingai buvo plėtojama idėja, kad visuomeninėms organizacijoms, draugijoms reikia kurti bendrus erdvius namus, į kuriuos kelio neužtvertų nepatogus susisiekimas, statūs laiptai.

Buvo kviečiama dalyvauti parko tvarkymo akcijoje, tačiau entuziazmą prislopino nepagarba neįgaliųjų darbui: rudenį sugrėbti lapai taip ir likę neišvežti.

Geras žodis – prasmingiausias atlygis
Tai Šiaulių Parkinsono draugijos veiklos formulė. Padėkoti kiekvienam, paremti vienas kitą, išklausyti, padėti. „Bendrystė – mūsų stiprybė ir viltis“, – sakė pirmininkė Z. Vaidilienė.

2018 04 17 08

Gydytojas neurologas A. Lukošaitis pastebėjo, kad šildymo sezonu kai kurių ligonių būklė ryškiai pablogėja, nes jie nebeišgali primokėti už vaistus, kurie jiems būtini.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų