Savaitgalį meningokokinės infekcijos auka tapo Šiaulių lopšelį-darželį „Kregždutė“ lankiusi trejų metų mergaitė. Mažylės gyvybė užgeso šeštadienio vakare Kauno klinikose.

Atsargumo nebūna per daug
Lopšelio-darželio „Kregždutė“ direktorė Nijolė Gudžiūnienė sakė, kad visi darbuotojai prislėgti netekties.  
„Tai buvo guvi, labai gyvybinga, miela trimetė mergaitė, neseniai atšventė gimtadienį. Ji labai retai sirgdavo, todėl žinia apie klastingą ligą buvo sunku patikėti, nesuprantama, kodėl jos kūnelis neatlaikė. Labai užjaučiame šeimą, gedime kartu ir darome viską, kad apsaugotume kitus“, – kalbėjo įstaigos vadovė.

Mažylė darželio nelankė nuo kovo 27 dienos, skundėsi pilvuko skausmu. Vėliau savijauta pagerėjusi. Apie baisiąją diagnozę darželyje sužinota kovo 31 d., kai  mama paskambino auklėtojai.  Kadangi buvo ilgasis šventinis savaitgalis, direktorė internetu išplatino laišką tėvams, kurio tikslas buvo informuoti tėvus apie nelaimę, supažindinti, kur paskaityti apie infekcijos ypatumus. Rekomenduota kreiptis į medikus, stebėti vaikų savijautą. Paprašyta, jei turi galimybių, vaikų antradienį į įstaigą neatvesti, nors darželis pasiruošęs visus priimti, patalpos išvalytos, pavojaus užsikrėsti nėra.

„Meningokokinė infekcija ne gripas, ne peršalimas. Mažai apie ją žino žmonės. Ėmėmės visokio atsargumo, kas priklauso pedagogų bendruomenei. Geriau imtis daugiau atsargumo, negu nepadaryti to, ką galėjome, – kalbėjo direktorė. – Turintiems mažą vaiką neramu, todėl pakvietėme Šiaulių departamento užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus specialistę, kad tėvams atsakytų į visus jiems rūpimus klausimus. Apie nelaimę informuotas Šiaulių visuomenės sveikatos centras, miesto Savivaldybės švietimo skyrius.“

Panikai pagrindo nėra
„Mergaitė darželio nelankė nuo kovo 27 d., pablogėjus savijautai pirmiausia buvo hospitalizuota Šiaulių vaiko ir moters klinikoje, vėliau išsiųsta į Kauno klinikas“, –  sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Rita Švambarienė.

Medikė ramino, kad užsikrėtimo pavojaus darželyje nebėra. Mergaitė buvo kolektyve praėjusios savaitės pradžioje, inkubacinis periodas jau praėjęs. Lygiai savaitę nėra naujų atvejų ir baimės, kad galėjo užsikrėsti ir susirgti daugiau vaikų, neturėtų būti.

Pasak medikės, užsikrėsti gali tik labai artimą kontaktą turintys asmenys bučiuodami, myluodami. Patalpose bakterija žūva per 2 valandas, todėl ypatingos dezinfekcijos nereikia. Užtenka išvalyti patalpas ir paviršius drėgnu būdu, išvėdinti. Visai nėra tikimybės, kad užkratas užsiliktų koridoriuose, salėje ar pakliūtų į kitas grupes.

Nuo ko mergaitė galėjo užsikrėsti, vertinti sunku. Gal buvo prekybos centre, autobuse, gal svečiavosi pas gimines ar draugus, artimai bendravo su sloguojančiais asmenimis.

Kokie yra simptomai?
Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ligai progresuojant ligos eiga sunkėja – išryškėja odos bėrimas. Žinoma, tas požymis rodo, kad atsirado pavojus gyvybei.   

Meningokokinės infekcijos gydymui naudojami antibiotikai. Susirgus rekomenduojama kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, savo šeimos gydytoją, kuris skirs atitinkamą gydymą.

Ar įmanoma apsisaugoti?
Pasak R. Švambarienės, pavojus susirgti yra visiems, ypač susirgus virusinėmis respiracinėmis infekcijomis, nusilpus imunitetui, stresui. Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Dažnai šios bakterijos sukeltomis infekcijomis persergama nesunkiai, galima net nepajusti, negalavimus palaikyti sloga. Sunkūs atvejai palyginti reti. Gali būti, kad bet kuris iš mūsų nešiojame bakteriją, bet nesusergame.

 Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1–10 dienų (vidutiniškai 4 dienos). Susirgimai dažnesni šaltuoju sezonu: rudens-žiemos-pavasario mėnesiais, kai nepastovūs orai, trūksta saulės, pasilpęs daugelio imunitetas. Liga yra pavojingiausia mažiems vaikams iki 4–5metų.  

Lietuvoje pernai registruotas 81 susirgimo meningokokine infekcija atvejis, 11 žmonių mirė. Tai antrasis mirties nuo meningokokinės infekcijos atvejis šiemet.

Kaip ir kitų infekcijų atveju, svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis. Antimikrobinė profilaktika rekomenduojama tik asmenims, glaudžiai kontaktavusiems su ligoniu. Siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką rekomenduojama reguliariai plauti rankas; laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, reguliariai vėdinti ir valyti patalpas.

Tėvams ar globėjams pageidaujant paskiepyti savo vaiką ar pasiskiepyti patiems nuo meningokokinės infekcijos reikėtų kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Į viršų