Nuo šių metų liepos 1d. skiepai nuo meningokokinės B tipo infekcijos įtraukti į Lietuvos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Tai reiškia, kad nemokamai bus pradedami skiepyti 2 mėnesių amžiaus kūdikiai – valstybės lėšomis bus skiepijami kūdikiai, gimę nuo 2018 m. gegužės 1 d.

Skiepai yra efektyviausia apsisaugojimo nuo meningokokinės infekcijos priemonė. Vakcina nuo meningokokinės infekcijos yra svarbi, nes Lietuvoje sergamumas meningokokine B tipo infekcija yra vienas didžiausių Europoje.

Meningokokinė infekcija –  grėsminga liga
ULAC duomenimis, Lietuvoje kasmet meningokokine infekcija suserga 70–80 asmenų ir 5–11 asmenų kasmet miršta. Laiku diagnozavus ligą, dalis žmonių pasveiksta, tačiau net ir taikant tinkamą gydymą 1 iš 10 susirgimo atvejų gali baigtis mirtimi, o 1 iš 5 šią ligą išgyvenusiems pacientams gali išsivystyti fizinė ar protinė negalia.

Meningokokinė infekcija klastinga ir itin pavojinga, nes jos pirmi simptomai dažnai yra nespecifiniai ir panašūs į peršalimo, todėl net ir gydytojui gali būti sunku diagnozuoti šią ligą ankstyvuoju laikotarpiu, o liga progresuoja labai greitai ir gali baigtis mirtimi praėjus 24-48 valandoms nuo pirmųjų simptomų atsiradimo.

Vakcinacija – patikima apsauga
Augantis besiskiepijančių savo lėšomis nuo meningokokinės B tipo infekcijos gyventojų skaičius rodo didėjantį susirūpinimą ir siekį apsisaugoti nuo šios ligos.

Pirmoji vakcina nuo dažniausiai pasitaikančios B tipo meningokokinės infekcijos Europos vaistų agentūroje registruota 2013 m., Lietuvoje skiepijimai pradėti 2014 m. ir tais metais buvo paskiepyti 338 asmenys, o per 2017 m. paskiepyti 21 323 asmenys arba beveik 57 proc. daugiau nei 2016 m.

Iš viso per ketverius metus Lietuvoje nuo meningokokinės infekcijos paskiepyta 36 307 žmonių.

Parengta pagal ULAC

Į viršų