Gydymo įstaigos, aptarnaujančios 90 proc. visų Lietuvos pacientų, yra prisijungusios prie e. sveikatos sistemos ir gali medicininius dokumentus tvarkyti elektroniniu būdu. Likusios raginamos kuo greičiau jungtis prie e. sveikatos sistemos, nes vertinant įstaigas ir įstaigų vadovus bus atsižvelgta į tai, kiek privalomų teikti medicininių dokumentų yra teikiami elektroniniu būdu.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad nuo kovo 1 dienos e. sveikatos sistemoje turi būti tvarkomi duomenys, susiję su paciento ambulatorinio apsilankymo aprašymu, stacionaro epikrize, e. recepto išrašymu, vaiko gimimo pažymėjimu, medicininiu mirties liudijimu, vairuotojo sveikatos patikrinimo medicinine pažyma.

38 proc. gydymo įstaigų naudojasi e.sveikata
SAM apklausos duomenimis, e. sveikatos sistema naudojasi ir aktyviai teikia pacientų sveikatos duomenis į centrinę e. sveikatos sistemą (ESPBI IS), išrašo e. receptus, medicinines pažymas apie 38 proc. gydymo įstaigų. Dar 46 proc. gydymo įstaigų aktyviai tam ruošiasi – derina duomenų mainų sutartis, sveikatos priežiūros specialistai dirba tęstinėje aplinkoje, mokosi dirbti su e. sveikatos sistema. Šios, besiruošiančios įstaigos, aptarnauja mažesnius srautus pacientų.

Sutartis yra sudariusios 429 sveikatos priežiūros įstaigos
„Tai, kad beveik visų pacientų duomenys jau gali būti tvarkomi elektroniniu būdu – puikus rezultatas. Tačiau nors prie e. sistemos dar neprisijungusios gydymo įstaigos aptarnauja mažai pacientų, labai raginame jas kuo greičiau pereiti prie šiuolaikinių darbo metodų. Juolab kad nuo kitų metų, kaip yra numatyta  Sveikatos priežiūros įstaigų įstatyme, galės būti reitinguojamos tik aktyviai šia sistema besinaudojančios gydymo įstaigos, o nuo to priklausys ir jų vieta bendrame šalies sveikatos sistemos žemėlapyje“, – teigia sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

RC duomenimis, e. sveikatos sistemos naudojimas pastebimai ėmė augti dar 2016 m. viduryje, o 2017-ieji buvo proveržio metai: medicininių įrašų, išrašomų e. receptų skaičius kas mėnesį augo dešimtimis kartų. Iki kovo mėnesio duomenų teikimo sutartis yra sudariusios 429 sveikatos priežiūros įstaigos, dar 121 išreiškė norą tokias sutartis sudaryti. Toks sveikatos priežiūros įstaigų aktyvumas rodo jų pasiryžimą dirbti ir naudotis e. sveikatos sistemos privalumais.

Vis dėlto apklausos duomenimis, 15 proc. įstaigų dar nėra pradėję pasiruošimo darbų, nes jų teigimu, netvarko minėtų pacientų duomenų. Dalis gydymo įstaigų žada artimiausiu metu kreiptis dėl duomenų mainų sutarties pasirašymo ir pradės naudotis e. sveikatos sistema.

Registrų centras pasirengęs padėti
„Tuos, kurie kantriai laukė kovo 1 d., norime patikinti, kad sprendimas yra veikiantis, o mes – pasirengę dirbti toliau, kad jis būtų visiems priimtinas ir patogus. Naujai besijungiančioms įstaigoms teks pasivyti jau dvejus metus aktyviai dirbančias įstaigas, o RC yra pasirengęs pagelbėti, paaiškinti, mokyti, keistis patirtimi ir informacija, todėl kviečiame visus medikus naudotis sistema ir dalyvauti ją tobulinant. Kartu dėkojame visiems, kurie aktyviai prisidėjo sistemą kuriant ir tobulinant, nes bendras darbas yra apibrėžtas ir sistemos pavadinime – Elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros IS“, – sako laikinai einanti Registrų centras direktorės pareigas Ieva Tarailienė.  

Sveikatos ministerija atsižvelgs į medikų pasiūlymus
SAM ir RC dėkoja gydymo įstaigoms, pateikusioms siūlymus, kaip pagerinti naudojimąsi e. sveikatos paslaugomis bei sveikatos priežiūros specialistų darbą šia sistema, ir užtikrina, kad į šiuos pasiūlymus bus atsižvelgta.

SAM taip pat primena, kad gydymo įstaigos, pasirašiusios sutartis su VĮ Registrų centru, gali naudotis ESPBI IS duomenų mainų posisteme arba portalu www.esveikata.lt nemokamai.

Įstaigos, nespėjusios pasirašyti duomenų mainų sutarties, gali kreiptis telefonu: (8 5) 23 64 577 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Parengta pagal SAM

Į viršų