Miestuose ir miesteliuose jau sužibo kalėdinės eglės, švenčių nuotaikos ateina į kiekvienus namus.

Deja, kasmet daliai šeimų Kalėdas ar Naujuosius sutikti tenka ne prie šventinio stalo, o ligoninėje. Nors pavojingiausia namų vieta išlieka virtuvė, manoma, riziką nudegti didina neatsargus elgesys su  elektrinėmis šventinėmis dekoracijomis, pirotechnika, bėdų pridaro netinkamai parinkti vaikų žaislai. Į ką atkreipti dėmesį ruošiantis pačioms ilgiausioms ir laukiamoms šventėms, klausiame Respublikinės Šiaulių ligoninės Vaikų chirurgijos, ortopedijos-traumatologijos centro vedėjo Povilo Venckaus.

Pirkime tik saugius pirotechnikos gaminius
Šiuo metu labai populiarūs fejerverkai, petardos. Centro vedėjas P. Venckus primena, kad  netinkamai laikant ar transportuojant parakas jose sudrėksta, suskyla ir gali sprogti bet kuriuo metu.  Nesaugu juos pirkti  atvirose prekybos vietose, kur drėgna. Nepakenks paprašyti sertifikato, jei kyla įtarimas, jog prekiaujama neoficialiai. Pavojinga naudoti pernykščius pirotechnikos gaminius, laikytus garaže ar kitur.

Būna, kad padauginęs alkoholio žmogus fejerverkus leidžia tiesiog iš rankų arba jų nesugeba tinkamai padėti ant lygaus, stabilaus paviršiaus. Gydytojas įspėja, kad būtina stebėti, kaip vaikai elgiasi su jų mėgstamomis mažytėmis petardomis, nes apdegę pirštukai gali likti nejautrūs.„Paskutiniu metu nelaimių su petardomis ir fejerverkais mažėja, nes žmonės nebenaudoja savadarbių nesaugių gaminių, perka oficialiose prekybos vietose ir laikosi instrukcijų, – teigia gydytojas. – Naujos girliandos taip pat nesukelia grėsmės. Rizika yra, kai žmonės naudoja pasenusias ir palieka vienus vaikus.“

Ką daryti nudegus?
Nudegimai skirstomi į 4 laipsnius: pirmojo, antrojo A, antrojo B ir trečiojo laipsnio. Pirmieji du  laipsniai buityje gana dažni, nesunkiai sugyja per 1–3 savaites ir randų nepalieka.  

„Jei nudegimas nestiprus ir užima nedidelį odos plotą, oda paraudusi, jaučiamas nestiprus perštėjimas, užtenka pažeistą vietą atšaldyti sniegu, vandeniu, ledu, – pataria gydytojas P. Venckus.  – Tokiu atveju galima naudoti vaistinėje pirktas priemones nuo nudegimų, bet nebūtina. Kartais būna paraudusi, patinusi oda arba ant jos iškilusios skausmingos pūslės, pripildytos audinių skysčio ar net kraujo. Pūslių patiems karpyti, tepti kokiais nors preparatais nepatartina, geriau kreiptis į gydytoją.“

Įvairiausių nudegimų per savo ilgametę praktiką matęs gydytojas pastebi, jog didžiausias žaizdas palieka sprogstamieji įtaisai. Jie pažeidžia minkštuosius audinius, žmogus gali prarasti pirštą, plaštaką, akis, nudegti veidą. Kai apdega galūnės, gali būti viso kūno nudegimas. Dar pavojingiau, kai petarda sužaloja minkštuosius audinius, sukelia ir cheminę reakciją, gali iškilti pavojus gyvybei. Taigi visais atvejais, kai ant odos matomos baltos dėmės, o pati oda tampa nejautri arba pajuosta ir apanglėja, būtina nedelsiant kreiptis į gydytojus.

Sunkiausi nudegimai reikalauja chirurginės intervencijos: tenka šalinti mirusius audinius, o odą – persodinti. Reikia kuo skubiau kviesti medikus. Kol medikai atvyks, šaldant odą nudegimo gylį galima sumažinti net vienu laipsniu.

Gydytojo teigimu, jeigu užsidegė drabužiai, neskubėkite jų nuplėšti. Reikia užmesti audeklo gabalą, liepsna užges, negavusi deguonies. Tada  būtina atšaldyti. Galima  vėsinti po šaltu tekančiu vandeniu ne mažiau kaip 20–30 min., kol pranyksta skausmas. Jeigu neatšaldysime, nudegimas įsiskverbs į giliuosius audinius.  

Nenaudoti jokių tepalų ar skysčių. Nebūtina ir tvarstį dėti ant žaizdos, kitaip sakant, negalima dėti jokių dangčio efektą sukeliančių medžiagų. Nei aliejų, nei ko kito. Gerti skysčių taip pat nereikia, nes gali būti reikalinga operacija su nejautra. Liūdna, bet dar pasitaiko net mirtį sukeliančių nudegimų,ypač skaudu, kai nukenčia vaikai.

Žaislai – žudikai
Pavojingiausi žaislai, mediko nuomone, su magnetukais. Teko operuoti ne vieną vaiką. Nurijus magnetukų, jie sulimpa, suspaudžia žarnas, įvyksta žarnų perforaciją. Neseniai mergaitė nurijo 2 magnetukus, kuriuos žaisdama dėliojo ant liežuvio, tai jie laimingai pasišalino iš žarnyno.

Pavojingos mažiesiems yra vyresniųjų broliukų ar sesučių dėlionės, smulkūs konstruktoriai. Įstringa stemplėje, o dar sunkiau, kai pakliūva  į kvėpavimo takus. Operuoti dažniausiai tenka iš virškinamojo trakto.

Vaikų chirurgijos, ortopedijos-traumatologijos centro vedėjas P. Venckus geranoriškai pataria: „Perkant žaislus vaikams reikia prisiminti visus šeimos narius. Vyresniojo džiaugsmas gali virsti mažojo skausmu. Linkiu visiems švęsti namuose, saugiai, džiugiai, laimingai.“

Ką būtina žinoti perkant žaislus
Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) pataria, į ką atkreipti dėmesį parenkant vaikams žaislus. Žaislas turi būti paženklintas, su instrukcija, nurodyta, kokio amžiaus vaikui skirtas.

Iki 3 metų vaikams žaislas netinka, jei yra smulkių nuplėšiamų detalių. Neturi būti aštrių briaunų ir tarpų, kur galėtų įstrigti vaiko pirštelis. Vaikui netinka dūžtantys žaislai, nes gali sužeisti ne tik rankas, bet ir akis (eglutės taip pat turėtų būti puošiamos nedūžtančiais žaisliukais).

Tempiamų žaislų virvelės (ir drabužių taip pat) negali turėti detalės, sudarančios kilpą, kad neužsismaugtų. Medinių žaislų paviršius turi būti glotnus, be atplaišų. Burniniai žaislai (švilpukai, dūdelės) su nuimamais antgaliais pavojingi net vyresniems nei 3 metų vaikams, nes gali užspringti. Nepatartina pirkti šaunamųjų žaislų su kamuoliukais, timpomis, nes gali sužeisti akis. Dviratukai, paspirtukai turi būti stabilūs, atitikti vaiko ūgį ir svorį. Ypač pavojingi žaislai, kuriuose yra 2 ar keli magnetukai.

Kenksmingi sveikatai žaislai
VVTAT specialistai paskutiniu metu  yra nustatę ir pareikalavę pašalinti iš rinkos keletą nesaugių gaminių. Laikinai uždrausta teikti, siūlyti tiekti į rinką ir demonstruoti vaikišką kremą „Detskij“, 40 ml, brūkšninis kodas 4600697192161. Produktas gali būti pavojingas dėl konservanto methylisothiazolinone.  

Uždrausta teikti į rinką pavojingą lėlę „Miracalous“ item No. HT0066 brūkšninis kodas 695582588681.  Lėlė pagaminta iš plastiko,  aprengta raudonos spalvos su juodais taškeliais drabužiais. Kilmės šalis Kinija. Ftalatų kiekis viršija leistiną normą, žaislas pavojingas sveikatai.  Pavojingas Baltarusijoje gamintas kimštinis žaislas „Hare Benia“ – rožinės spalvos minkštas kimštinis dirbtinio kailio zuikutis su baltos spalvos ausimis, snukučiu iš standžiojo plastiko juodos spalvos akimis, rožinės spalvos nosimi. Kojose išsiuvinėta širdelė.  Tempimo bandymo metu  atsiskyrė zuikučio akys ir nosis, kurios visiškai telpa į mažų dalių cilindrą.

Triratuko „Trike“ T300 EKIRT  bandymų metu nustatyta, kad į triratuko tiesiogiai pedalais varomo priekinio rato angas visiškai telpa 5 mm skersmens matavimo strypas – tokiu būdu vaikas gali įterpti galūnę į plyšį ir susižeisti. Sąraše yra dar kelios lėlės, kurių sudėtyje rasta per didelė ftalatų koncentracija. Dėl tos pačios priežasties Šiauliuose uždrausta pardavinėti  kinų gamybos pripučiamą varlę bei lėlę-kūdikį. Pirkėjai rinkdami šventines dovanas turguose turėtų būti labai atidūs.

Kilus įtarimų, jog produktas yra nesaugus, reikėtų nedelsiant kreiptis į Valstybinės vartotojų teisių tarnybos Šiaulių apskrities skyrių, nurodant kur, kada ir koks produktas įsigytas, kokie pavojai pastebėti bei, pageidautina, pridėti produkto, pakuotės ir ženklinimo nuotraukas. Įsigiję nesaugų produktą vartotojai turi teisę susigrąžinti pinigus. Svarbiausia, kad suaugusiųjų neatidumas netaptų nelaimės priežastimi. Tegu šventės būna linksmos ir saugios.

Į viršų