Jie gali būti ir skysti, ir kapsulių pavidalo. Skysti žuvų taukai dažniau skiriami vaikams. Beje, dabartinės skystos žuvų taukų formos yra paskanintos ir beveik neturi nemalonaus kvapo. Juos gydytojai rekomenduoja kūdikiams nuo 4 iki 6 savaičių vartoti rachito profilaktikai.

Be to, žuvų taukai stiprina imunitetą, žadina apetitą.

Žuvų taukų kapsules gali vartoti ir vaikai, ir suaugusieji. Jeigu jų koncentracija mažesnė, reikėtų vartoti iki 8 kapsulių per parą, jeigu didesnė – pakanka 1–2 kapsulių per parą.

Vyresnio amžiaus žmonėms bei žmonėms, priklausantiems širdies ir kraujagyslių ligų rizikos grupei, reikėtų profilaktiškai vartoti preparatų, kurių sudėtyje yra omega-3 riebiųjų rūgščių. Tyrimais nustatyta, kad šios rūgštys teigiamai veikia kraujotaką, reguliuoja kraujo spaudimą, trombocitų sukibimą, taigi padeda sureguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, sumažinti aterosklerozės, širdies bei kraujagyslių ligų riziką.

Žuvų taukai – vitaminų A ir D šaltinis. Mitybos specialistai žuvį ir kitas jūros gėrybes rekomenduoja valgyti du kartus per savaitę. O jeigu dažniau, tai dar geriau. Jeigu dar pasirinksime mažai kalorijų turinčią ir virsime be riebalų, ne tik sveikai pavalgysime, bet ir galėsime išlaikyti tinkamą kūno svorį.

Per dieną suaugusiam žmogui rekomenduojama suvalgyti 200 gramų žuvies. Tačiau pagal tyrimus žuvies suvartojimas mūsų krašte yra toli gražu nepakankamas.

Riebalai gali būti „blogieji“ ir „gerieji“. „Blogieji“ yra gyvuliniai taukai, jų reikia stengtis vartoti kuo mažiau. „Gerieji“ taukai ir aliejus yra tie, kurie kambario temperatūroje išlieka skystos būklės ir juose yra būtinosios riebalų rūgštys. Riebalų rūgštys yra skirstomos į omega-6 ir omega-3 riebalų rūgštis.

Į viršų