Visame pasaulyje žinomos fotografės ir vaikų teisių ambasadorės Anne Geddes paroda „Apsaugokime mūsų ateitį: meningokokinę infekciją išgyvenusių asmenų portretai“ eksponuojama ir Šauliuose. Jautriais fotografijos darbais, kurie atskleidžia herojų stiprybę ir grožį, siekiama gilinti tėvų ir globėjų žinias apie meningokokinę infekciją bei naujausias ligos prevencijos galimybes.   

Prasidėjus šaltajam metų sezonui, kai padidėja meningokokinės infekcijos rizika, Lietuvoje netyla kalbos apie  šią klastingą ligą. Ypač daug atgarsio sulaukia tragiškai pasibaigusios istorijos. Po skaudžios penkiamečio šiauliečio mirties nuo žaibinės meningokokinės infekcijos formos, sveikatos apsaugos ministras paskelbė, kad nuo kitų metų vidurio valstybės lėšomis nuo meningokokinės B tipo infekcijos žadama skiepyti visus vaikus iki ketverių metų.

Fotomenininkė savo darbais nesiekia šokiruoti
Apie tai, kad reikia naudotis mokslo pažanga ir kad vakcina nuo meningokokinės infekcijos turi būti prieinama kuo didesnei visuomenės daliai, kalba ir garsi australų fotografė Anne Geddes.

„Tereikia pažvelgti į bet kurį iš šių vaikų ir jūs suprasite, kokios sukrečiančios yra meningokokinės infekcijos pasekmės. Nesu sutikusi mamos ar tėčio, kurie nenorėtų apsaugoti savo vaiko. Kiekvienai mamai būtų didžiausias košmaras matyti tokį siaubingą išgyvenimą, tenkantį jos vaikui. Todėl manau, jog turime padėti tėvams suprasti, kokia sudėtinga liga yra meningokokinė infekcija, ir tuo pačiu padėti jiems sužinoti apie galimybes apsaugoti savo vaikus“, – sako fotografė A. Geddes.

Fotomenininkė savo darbais nesiekia šokiruoti. A. Geddes tikslas – atskleisti vaikų stiprybę ir grožį, kalbėti apie klastingos ligos grėsmes bei šiandien medicinos ir mokslo pažangos dėka turimas prevencijos priemones.

Klastingą ligą ir medikams sunku atpažinti
Europoje labiausiai paplitusi B serogrupės bakterija Neisseria meningitidis, ji sukelia daugiau nei 80 proc. visų meningokokinės infekcijos atvejų kūdikiams. Lietuva Europos Sąjungoje pirmauja pagal šios grupės meningokokinės infekcijos atvejus.

Šiaulių vienos klinikų šeimos gydytoja Šarlota Kriaučiūnienė sako, kad meningokokinė infekcija yra labai klastinga liga, iš pradžių ji dažnai atrodo kaip eilinis peršalimas: gali skaudėti gerklę, pakyla temperatūra.

„Tokią būklę labai lengva sumaišyti su eiline virusų sukelta viršutinių kvėpavimo takų infekcija. O būklė pasikeisti gali ir per kelias valandas, – sako gydytoja ir pabrėžia, kad karščiuojantį vaiką visada reikia atidžiai stebėti, – kartais vaikus pas gydytoją atveda su eiliniais peršalimo simptomais, tačiau mes nežinome, kas atsitiks po paros ar net po kelių valandų. Taigi tėvai turi būti budrūs. Geriau be reikalo kreiptis dar kartą, negu nesikreipti visai arba kreiptis pavėluotai.“

Klasikiniai meningokokinės infekcijos simptomai tokie, kaip kaklo sustingimas, šaltos rankos ir kojų pėdos, jautrumas šviesai ir hemoraginis bėrimas (raudonomis arba violetinėmis dėmėmis), atsiranda vėlesniuoju ligos etapu, kuomet gyvybę išsaugantis gydymas gali būti uždelstas.

„Savo medicininėje praktikoje turėjau patirties, kuomet lankiau sergantį paauglį namuose. Situacija neatrodė grėsminga, berniukas buvo žvalus, būklė buvo panaši į eilinį peršalimą. Anuomet kiekvieną sykį dar nedarydavome skubių  tyrimų, ypač lankant pacientus namuose. O po dienos sužinojau, kad vaikas pateko į ligoninę, nes būklė pasikeitė per pusę paros“, – pasakoja gydytoja Š. Kriaučiūnienė ir lengviau atsidūsta, kad tuo atveju tėvai greitai sureagavo ir nedvejodami vėl kreipėsi į medikus, taigi ši istorija baigėsi sėkmingai.

Dalis vaikų pasveiksta nuo meningokokinės infekcijos be rimtų pasekmių. Tačiau net ir taikant tinkamą gydymą 1 iš 10 atvejų gali baigtis mirtimi, o 1 iš 5 po šios ligos išgyvenusių pacientų gali išsivystyti fizinė ar protinė negalia visam gyvenimui.

Kiekvienas fotografijos darbas pasakoja stiprybės istoriją
Kai Bernadetai buvo treji metukai, jos tėtis Danilo grįžęs namo iš darbo rado savo dukrą smarkiai karščiuojančią. Mergaitę iškart nugabeno į ligoninę, kur jai nustatė meningokokinę infekciją. Danilo ir jo žmona Mary turėjo priimti vieną sunkiausių sprendimų savo gyvenime – ar amputuoti mažametės dukros kojas, ar prarasti jos gyvybę. Po kelių sudėtingų savaičių ligoninėje mergaitė ėmė sveikti.

Sulaukusi šešerių metų Bernadeta buvo pirmoji herojė, kurią fotografavo garsi vaikų teisių ambasadorė A. Geddes. Vėliau fotografė įkvepiančių išgyvenimo istorijų ieškojo visame pasaulyje ir meniniuose darbuose įamžino 15 vaikų iš 8 pasaulio šalių: Australijos, Kanados, Brazilijos, Vokietijos, Airijos, Ispanijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Amerikos Valstijų.   

A. Geddes fotografijos darbų parodą „Apsaugokime mūsų ateitį: meningokokinę infekciją išgyvenusių asmenų portretai“ galima pamatyti Šiaulių arenoje iki lapkričio19 dienos. Lietuvoje paroda organizuojama bendradarbiaujant Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrui bei sveikatos priežiūros bendrovei.

Į viršų