Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad vakcinos yra viena sėkmingiausių ir efektyviausių profilaktikos priemonių nuo infekcinių ligų. Iš viso pasaulyje vakcinomis valdomos 26 ligos. Kasmet pasaulyje vakcinacija užkerta kelią 2–3 mln. asmenų mirčių nuo difterijos, stabligės, kokliušo ir tymų.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 2016 m. pasaulyje apie 116,5 mln. naujagimių ir kūdikių buvo paskiepyti nuo difterijos, stabligės, kokliušo, tačiau apie 12,9 mln., tai yra beveik 1 iš 10 kūdikių paskiepyti nebuvo. Neskiepijami naujagimiai ir vaikai susiduria su rimtu pavojumi užsikrėsti mirtinomis ligomis.

Lietuvoje pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių valstybės lėšomis naujagimiai, kūdikiai ir vaikai skiepijami nuo 12 infekcijų – tuberkuliozės, hepatito B, difterijos, stabligės, kokliušo, B tipo Haemophilus influenzae infekcijos, poliomielito, tymų, epideminio parotito, raudonukės, pneumokokinės infekcijos, žmogaus papilomos viruso infekcijos.

Nuo 2016 m. rugsėjo pirmos dienos pagal Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių pradėtas 11 metų mergaičių skiepijimas valstybės lėšomis nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV) infekcijos. Nuo 2011 m. iki 2016 m. per metus nuo ŽPV infekcijos buvo paskiepijama apie 300 mergaičių. 2016 metais nuo ŽPV infekcijos jau pasiskiepijo 3 890 mergaičių, o per 2017 m. pirmą pusmetį – 4 389.

2017 m. pirmą pusmetį nuo tuberkuliozės, hepatito B, difterijos, stabligės, kokliušo, poliomielito, B tipo Haemophilus influenzae infekcijos, tymų, epideminio parotito, raudonukės, pneumokokinės infekcijos buvo paskiepyta mažiau asmenų nei per 2016 m. pirmą pusmetį.

2017 m. pirmąjį pusmetį nuo rotavirusinės infekcijos paskiepyta daugiau naujagimių ir kūdikių palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. 2017 m. pirmą pusmetį buvo paskiepyta daugiau asmenų ir nuo B tipo meningokokinės infekcijos, hepatito A infekcijos ir erkinio encefalito, o nuo C tipo meningokokinės infekcijos ir vėjaraupių – mažiau asmenų.

Vis daugiau žmonių skiepijasi savo lėšomis nuo B tipo meningokokinės infekcijos, erkinio encefalito, hepatito A, taip pat nuo rotavirusinės infekcijos.

ULAC medikai primena, kad nepaskiepyti vaikai rizikuoja užsikrėsti infekcinėmis ligomis, o tai gali sąlygoti ligų protrūkius.

Parengta pagal ULAC

Į viršų