Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Šiaulių departamento specialistai primena, kad aplinkos temperatūrai pasiekus +5-7 ºC laipsnius, gamtoje suaktyvėja erkės. Lietuvoje erkių aktyvumo periodas dažniausiai prasideda kovo mėnesį ir tęsiasi iki lapkričio (kartais gruodžio) vidurio. Didžiausias erkių aktyvumo pakilimas fiksuojamas gegužės – birželio, antrasis –  rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais. Kad erkių aktyvusis periodas jau įsibėgėja, patvirtina ir Šiaulių departamento specialistų vykdomi erkių paplitimo ir gausos stebėjimai. Šių metų kovo 20 d., vykdant stebėjimus Luponių miške (Šiaulių r. sav.), 1 km maršrute jau buvo aptiktos 5 aktyvios Ixodes rūšies erkės. Šios rūšies erkės yra vienos iš Laimo ligos ir erkinio encefalito platintojų.

Erkių platinamų ligų epidemiologinė situacija Šiaulių apskrityje
2016 metais Šiaulių apskrityje, kaip ir visoje šalyje, buvo stebimas ženklus sergamumo erkių platinamomis ligomis padidėjimas. Per 2016 metus erkių platinamomis ligomis susirgo 300 gyventojų, 2015 metais – 215. Palyginus pastaruosius metus, erkių platinamų ligų užregistruota 85 atvejais daugiau. Sergamumas padidėjo tiek Laimo liga, tiek erkiniu encefalitu: 2016 m. Laimo ligos užregistruota 235 atvejai, 50 atvejų daugiau nei 2015 m., erkinio encefalito – 65 atvejai, 35 atvejais daugiau nei 2015 metais. Bendras Šiaulių apskrities sergamumo erkių platinamomis ligomis rodiklis padidėjo nuo 7,6 iki 10,9 atvejų 10 tūkstančių gyventojų. Kaip ir kasmet, Laimo liga daugiau sirgo moterys (59,6 proc.), erkiniu encefalitu – vyrai (51,0 proc.). Didžiąją dalį susirgusiųjų sudarė 55-64 m. amžiaus asmenys.

Šiais metais Laimo liga susirgo 3 Šiaulių apskrities gyventojai, erkinio encefalito atvejų dar neužregistruota. Pagal ilgametes tendencijas pastebima, kad daugiausia erkių platinamų ligų diagnozuojama birželio – spalio mėnesiais.

Užsikrėtimo erkių platinamomis ligomis vietovės
2016 m. iš visų erkių platinamomis ligomis susirgusių Šiaulių apskrities gyventojų didžioji dalis nurodė, kad infekuotos erkės įsisiurbė miške ir gyvenamojoje teritorijoje, nemažai daliai – gamtoje, poilsiavietėse ar parkuose. Dažniausiai pacientų įvardijamos galimos užsikrėtimo vietos: Salduvės (Šiaulių m. sav.), Talkšos (Šiaulių m. sav.), Rėkyvos (Šiaulių m. sav.), Kurtuvėnų (Šiaulių r. sav.) parkai, Bubių (Šiaulių r. sav.), Kužių (Šiaulių r. sav.) Gruzdžių (Šiaulių r. sav.), Raudėnų (Šiaulių r. sav.), Kuršėnų kaimiškosios (Šiaulių r. sav.), Tytuvėnų (Kelmės r. sav.), Naujosios Akmenės (Akmenės r. sav.), Linkuvos (Pakruojo r. sav.), Klovainių (Pakruojo r. sav.), Rozalimo (Pakruojo r. sav.), Baisiogalos (Radviliškio r. sav.) ir Grinkiškio (Radviliškio r. sav.) seniūnijų miškai bei vietovės. Dalis susirgusiųjų nurodė, kad infekuotos erkės įsisiurbė lankantis kitose Lietuvos administracinėse teritorijose ar kitose Europos šalyse (Latvijoje, Švedijoje, Vokietijoje).

Kaip apsisaugoti nuo erkių platinamų ligų?
Šiaulių departamento specialistai siekiant apsisaugoti nuo erkių platinamų ligų rekomenduoja vykstant į gamtą tinkamai apsirengti – dėvėti uždarus drabužius ilgomis rankovėmis, ilgas kelnes sukištas į batus ar kojines. Pasirinkti šviesesnius drabužius, nes ant jų lengviau pastebima ropojanti erkė, o atviras kūno vietas apsipurkšti erkes atbaidančiomis priemonėmis (repelentais). Sugrįžus į namus būtina atidžiai apžiūrėti savo kūną, išsišukuoti plaukus, nusiprausti po dušu.

Taip pat visuomenės sveikatos specialistai primena, jog siekiant užkirsti kelia erkių plitimui, reikia dažniau pjauti žolę, krūmus bei nekaupti augalinių šiukšlių.

Jei taip nutiko, kad erkė įsisiurbė, pasak Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausiosios specialistės Daivos Kulikauskienės, reikia nedelsiant ją pašalinti.

„Aptikus erkę, būtina ją kuo greičiau ištraukti. Erkės nereikėtų tepti jokiais skysčiais, nespausti jos pilvelio. Pinceto pagalba sučiupti erkę kuo arčiau galvos ir truktelėti atgal. Kalendoriuje pažymėkite erkės įsisiurbimo dieną ir stebėkite bendrą sveikatos būklę. Jeigu per mėnesį pasireiškė į gripą panašūs simptomai (karščiavimas, galvos, raumenų skausmai) ar erkės įsisiurbimo vietoje atsirado raudona dėmė, nedelsiant kreipkitės į savo šeimos gydytoją ir informuokite apie erkės įsisiurbimo dieną. Tai palengvins nustatyti ligos diagnozę. Taip pat primename, kad viena efektyviausių apsisaugojimo nuo erkinio encefalito priemonių – skiepai. Dėl skiepų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją. Deja nuo Laimo ligos skiepų nėra, tad belieka imtis rekomenduotų atsargumo priemonių“, – teigia D. Kulikauskienė.

Į viršų