Osteoporozė – kaulų liga, kuri pasižymi kaulų tankio mažėjimu, maža kauline mase, kaulų trapumu. Skirtingai nei artritai, osteoporozė neturi ryškių ankstyvų požymių. Deja, bet dažnai apie osteoporozę sužinoma tik tada, kai liga jau būna labai progresavusi ir dėl to išsivysto sunkiausia jos komplikacija – kaulų lūžiai.

Osteoporozės sukeltų lūžių gydymo išlaidos yra milžiniškos. Dėl kaulų lūžių sumažėja pacientų judrumas, padidėja priklausomybė nuo aplinkinių, mažėja pasitikėjimas savimi.

Neteisinga manyti, kad tai išimtinai moterų liga. Vyrai irgi serga osteoporoze, bet rečiau negu moterys ir suserga maždaug dešimtmečiu vėliau. Gydymas gali padėti išvengti pakartotinio lūžio ir su tuo susijusios negalios.

Osteoporozės rizikos veiksnių gali būti labai daug. Dažniausiai šia liga serga vyresni nei 50 metų amžiaus ir dažniau pasitaiko sergančių moterų nei vyrų. Ligos atsiradimui gali turėti įtakos ir žmogaus genetika, sudėjimas ir svoris. Dažnai osteoporozė pasireiškia ir dėl fizinio aktyvumo stokos ar žalingų įpročių. Gali liga iššaukti ir kitos lėtinės ligos bei jų reiškiniai.

Anot gydytojų, pagrindinė osteoporozės priežastis yra moteriškų lytinių hormonų trūkumas. Kita vyresniam amžiui būdinga osteoporozės priežastis yra vitamino D trūkumas ir antrinis hiperparatiroidizmas. Labai dažnai osteoporozę sukelia kortikosteroidų vartojimas, kuris, deja, yra neišvengiamas sergant kai kuriomis ligomis. Vitamino D seniems žmonėms trūksta dažnai, ypač jo trūksta ligotiems, prastai besimaitinantiems, mažai judantiems vyresnio amžiaus asmenims. Vitamino D trūkumas pažeidžia ne tik kaulus, bet ir raumenis. Nusilpę raumenys padidina griuvimų, o tuo pačiu ir lūžių riziką. Šia liga serga ir jauni žmonės.

Pagal priežastis osteoporozė skirstoma į pirminę ir antrinę. Pirminė arba senatvinė osteoporozė būdinga vyresniems abiejų lyčių individams, tačiau moterys ja serga kelis kartus dažniau. Liga pasireiškia maždaug 1 iš 3 moterų vyresnė nei 50 m. ir 1 iš 5 vyrų, vyresnių nei 50 m.

Antrinė osteoporozė gali išsivystyti dėl įvairių kitų: skydliaukės, inkstų, plaučių, žarnyno, genetinių ligų. Kartais ją sukelia nuo kitų ligų vartojami vaistai.

Osteoporozės išsivystymą galime patys atitolinti arba netgi išvengti šios ligos, jeigu pasirūpinsime savalaikėmis profilaktinėmis priemonėmis.

Pagrindiniai osteoporozės profilaktikos principai yra pakankamas kalcio ir vitamino D kiekis bei fiziniai pratimai. Gydytojai sako, jog siekiant išvengti šios ligos reikėtų atsisakyti ir žalingų įpročių.

Į viršų