Lietuvis Kasparas Vingilis su ekipažu itin sėkmingai pasirodė vienose svarbiausių ištvermės lenktynių „Ligier JSCup France" antrajame sezono etape „Le Mans Bugatti" trasoje Prancūzijoje – iškovojo pirmąją vietą AM kategorijoje ir bendroje įskaitoje su profesionalų grupe finišavo ketvirti.

19-metis Lietuvos sportininkas yra vienintelis Lietuvos atstovas šioje prestižinėje serijoje. 6 valandas trunkančiose varžybose dalyvauja ekipažai, sudaryti iš dažniausiai trijų vairuotojų, kurie kas 45 keičiasi. Lietuvio komandoje – du profesionalai prancūzai M. Petit ir Maurin, turintys didelę lenktynių patirtį, įskaitant „Le Mano" varžybas. Šiame etape dalyvavo 22 komandos iš Prancūzijos, Italijos, Belgijos, Vokietijos, tarp jų vairuotojai ir iš kitų šalių – Portugalijos, Šveicarijos ir kt.

Strategija pasiteisino

K. Vingilis sakė, kad varžybos buvo labai konkurencingos, be to, papildomų iššūkių kėlė oro sąlygos, todėl labai džiaugiasi iškovotu rezultatu šioje profesionalų lygoje.

„Tikėjomės kažko panašaus, bent užlipti ant podiumo. Pirmame etape Valencijoje taip pat gerai sekėsi, laikėmės tarp lyderių, tačiau koją pakišo techniniai gedimai", – teigė lietuvis. Jo ekipažas, startavęs 11 pozicijoje, jau pirmame rate iškovojo geriausias pozicijas ir per likusias 6 valandas sugebėjo tai išlaikyti.

„Buvo sudėtinga dėl oro būklės – vis praeidavo lietaus debesys, galintys apsunkinti vairavimą trasoje, tačiau mums gerai sekėsi priimti strateginius sprendimus dėl padangų ir vairuotojų pakeitimo ir labai sėkmingai veržėmės į priekį. Per varžybas bet kokiu atveju reikia tam tikrą kiekį sustojimų padaryti, o kai stipriai palyja, reikia priimti sprendimą dėl padangų keitimo – stoti ar ne, nes viskas užtrunka papildomai. Nesinori daryti daugiau nei reikia. Tenka žaibiškai spręsti, ar išbūti ant trasos – bandyti išgyventi, ar stoti, bet sugaišti laiko. Laimi nebūtinai greičiausieji, bet tie, kurie pasirenka geriausią strategiją. Manau, mums labai pasisekė su lietaus situacija, nes išlaukėme – sustojome padangas pakeisti tuo metu, kai reikėjo keistis vairuotojui. Tempėme iki galo, kol dar lietaus nebuvo. Ir tik išvažiavus į trasą pradėjo smarkiai lyti. Tuo tarpu konkurentai, pradėjus lyti ir sustojus padangų pakeitimui, prarado 40 sekundžių", – pasakojo K. Vingilis.

Pranašumas – treniruotės simuliatoriuje

Sportininkas sakė, kad komandai labai svarbus susidirbimas. „Tai mūsų antras etapas, dalyvavome Valensijoje prieš porą savaičių, praleidome nemažai laiko automobiliuose. Tikrai labai „susivažiavome", pamatėme, kaip visi vairuojame, įgijome pasitikėjimo vieni kitais, tada kur kas ramiau. Turime inžinierių, tris mechanikus. Komanda tikrai labai rimtai žiūri į varžybas, turime simuliatorių, kuris leidžia labai realistiškai treniruotis. To neturi kitos komandos. Tai man leido gerai suprasti automobilį ir naujas trasas, kur nesu dalyvavęs", – dalinosi įspūdžiais K. Vingilis.

Lietuvio ekipažas lenktyniavo įžymaus prancūzų lenktynių automobilių gamintojo „Ligier" automobiliu „JS2 R". Pasak K. Vingilio, tai yra atnaujinta, tik trasai skirta senojo „Ligier JS2" gatvinio automobilio, kuris daugmaž 1970 m. dalyvavo „Le Mano" 24 val. lenktynėse, versija. Antrasis varžybų etapas vyko legendinėje Le Mans 4185 m ilgio trasoje. Le Mans Bugatti – „Formulės 1" trasa, esanti šalia Le Mans miesto, Prancūzijoje.

„Ligier JSCup France" 8 etapų varžybos vyksta įžymiose tarptautinėse trasose Ispanijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Portugalijoje, kai kurios jų dubliuojasi su „Formules 1" sezono trasomis. Dažniausiai varžybos trunka 6 valandas, laimi ta komanda, kuri nuvažiuoja toliausiai. Pasak lietuvio sportininko, komanda, laimėjusi AM kategorijoje pirmą vietą, dažniausiai kitame etape pakyla į aukštesnę, profesionalų, kategoriją.

Tikslas – ištvermės varžybų viršūnė

K. Vingilis automobilių sporte yra jau 5 metus, dalyvavo trumpo nuotolio varžybose, sako nuo pat pradžių svajojęs apie ištvermės varžybas. Jis tikisi, kad „Ligier JSCup France" jam bus kelias į „European Ligier Cup", o tuomet aukščiausio lygio „Le Mano" varžybas.

Pakliūti ir dalyvauti „Ligier JSCup France" jam pavyko laimėjus lenktynininkų atrankos programoje „Feed Racing". „Šią programą sukūrė „Formulės 1" čempionas Jacques Villenueve ir jo geras draugas lenktynininkas Patrick Lemarie. Programa skirta padėti lenktynininkams įžengti į lenktynių pasaulį. 2019–2020 metais programoje dalyvavo 80 vairuotojų, iš kurių mane pasirinko. Vairuotojai atrenkami pagal geriausius važiavimo laikus. Dalyvavau „EuroNascar", mane mokino profesionalai", – pasakojo lietuvis.

K. Vingilis tikisi, kad šiuos metus jam ir komandai pavyks užbaigti bendroje varžybų įskaitoje užlipant ant podiumo.

Į viršų