Žiemai jau įpusėjus, greičiausiai dar ne visi spėjo pasimėgauti žiemos sportų malonumais. Kai kurie dar tik ruošiasi slidinėti į kalnus. Įpusėjus sezonui prasideda ir išpardavimai, tad  įsigyti žiemos inventoriaus galima kur kas pigiau. Tačiau yra tam tikros taisyklės perkant būtent šią prekių kategoriją.

Prekybos centro internete „Varlė.lt“ produkto vadovė Laura Aksomitaitė pataria kaip ir ką reikia matuoti ir taupant laiką nusipirkti būtent jums tinkamiausią slidinėjimo inventorių internetu.

Pagrindinės taisyklės perkant snieglentę ar slides internetu

Žiemos sporto mylėtojai žino, kad be kokybiško ir gero inventoriaus užsiimti žiemos sportu bus sudėtinga. Ekspertės teigimu, žiemos inventoriaus pirkimas turėtų prasidėti nuo kokybiškos avalynės: „Būtent nuo batų priklausys didžioji dalis slidinėjimo komforto, todėl į jų paieškas nereikėtų numoti ranka ir skirti daug dėmesio surasti tinkamiausiems. Nors dauguma batų yra gaminami iš specialios medžiagos, kuri prisitaiko prie pėdos formos, bet reikia žinoti ir apie specialius priedus, kurie slidinėjimą padarys dar malonesnį“.

  1. Nesivaikykite „karščiausių pasiūlymų“ arba „metų modelio“ statuso, renkantis slidinėjimo inventorių. Pirkite tik tą modelį, kuris atitinka jūsų gebėjimų lygį ir poreikius.
  2. Dauguma snieglenčių batų turi vieną iš 3 varstymo sistemų: tradicinę, užtraukiamų raištelių arba BOA. Yra tokių modelių, kurie turi kelis skirtingus derinius viename.
  3. Dažniausiai snieglentininkai ir slidininkai renkasi pusę ar vienu dydžiu didesnius batus nei įprasta avalynė, dėl visų vidinių bato apsaugų ir medžiagų storio. Bet kokiu atveju kulnai turi tvirtai priglusti, o pirštai turėtų jausti bato priekį, kaip pasilenkiate į priekį ir svorį perkeliate ant kulno.
  4. Tiek slidės, tiek snieglentės būna skirtingų čiuožimų lygių, todėl išsifiltruokite tik jūsų lygio įrangą ir taip jūsų paieška gerokai susiaurės.
  5. Batai ir apkaustai turi derėti su lenta bei slidėmis, todėl jei jau turite juos iš anksčiau, prieš pirkdami įsitikinkite, kad skirtingos inventoriaus dalys tikrai derės tarpusavyje.
  6. Nors daugėja „unisex“ lentų ir slidžių, bet dauguma modelių vis dar skirti moterims arba vyrams. Taip daroma dėl skirtingų ūgių bei svorių. Vyriškos lentos ir slidės dažniausiai būna platesnės ir ilgesnės.
  7. Pirkdami internetu nepamirškite pasinaudoti interneto galimybėmis ir atlikite paiešką, persiskaitykite atsiliepimus bei palyginkite kainas jus dominančių produktų.

Kaip teisingai matuoti galvą renkantis šalmą bei akinius

Ne ką mažiau svarbūs yra apsauginiai priedai, kurie ne tik užtikrinsit jūsų saugumą, bet ir gali suteikti papildomo komforto.

„Tam, kad galėtumėte laisvai judėti ir jaustis šiltai, jums reikalinga specialiai žiemos sportui skirta apranga ir apsauga. Saugotis reikia ne tik nuo šalčio, traumų, bet ir saulės. Todėl joks slidininkas negali apsieiti be slidinėjimo akinių. Rekomenduojama dėvėti ir papildomą slidinėjimo apsaugą, pavyzdžiui liemenę, nugaros ar smakro apsaugą, specialias pakietintas pirštines“, - pastebi L. Aksomitaitė.

  1. Norėdami sužinoti kokio dydžio šalmo jums reikia, paimkite matavimo juostą ir apvyniokite aplink galvą ties kaktos sritimi. Šalmas turi laikytis lygiai ir ne daugiau kaip dviejų pirštų atstumu nuo antakių viršaus. Jis turi dengti bei saugoti kaktą, netrukdydamas regėjimui.
  2. Patogiausi šalmai yra turintys reguliacinį ratuką gale, kuris keičia vidinio kiauto apimtį.
  3. Išbandykite šalmą su savo akiniais – tarp akinių viršaus ir šalmo neturi būti tarpo, kad į vidų nepatektų šaltas oras ir sniegas. Ne visi akiniai bei šalmai dera kartu, todėl reikia ieškoti tokio derinio, kuris pilnai priglustų.
  4. Labai svarbu, kad akiniai turėtų 100 % apsaugą nuo UV spinduliuotės, kuri ypač pavojinga dėl šviesos atsispindėjimo nuo sniego. Rinkitės tik tuos akinius, kurie apsaugą nuo skirtingų ultravioletinių spindulių tipų – UVA, UVB ir UVC.
  5. Šalmas turi tvirtai laikytis ant galvos, net kai pasmakrės dirželis nėra užsegtas.
  6. Vienų galvos apvalesnės, kitų pailgesnės, todėl ir šalmai priglus skirtingai. Apvalesnių galvų turėtojai gali susidurti su tuo, jog nors galvos ir šalmo išmatavimai atitinka, bet šalmas netinka. Tokiu atveju reikia ieškokite azijietiškų slidinėjimo šalmų, kurie yra kuriami apvalių galvų formoms.
  7. Įsitikinkite, kad šalmas atitinka saugos standartus. Saugus šalmas turi turėti lipduką atitinkantį griežčiausius ASTM F2040, CE EN 1077 arba Snell RS-98 saugos standartus.
  8. Nėra skirtumo tarp slidinėjimo ir snieglentininkų šalmo. Kartais snieglentininkams skirti šalmai gali būti šiek tiek apvalesni, panašūs į riedlenčių šalmą.
  9. Vaikai gali dėvėti suaugusiųjų šalmą, viskas priklauso nuo galvos dydžio ir apimties. Niekada nepirkite vaikui šalmo, kurį jis gali „priaugti“, šalmas turi būti tinkamas šiandien.

Pranešimą paskelbė: Jovita Jarutienė, UAB RYŠIAI SU VISUOMENE

Į viršų