Sekmadienį paskelbtas startas sudėtingiausiomis tituluojamoms jachtų lenktynėms „The Ocean Race“. Iš Ispanijoje esančio Alikantės uosto į pusę metų trunkančią kelionę aplink pasaulį išplaukė vienuolika komandų, tarp kurių – ir „Ambersail 2“ įgula iš Lietuvos. Tautiečių ir kitų buriuotojų pasirodymus komentuos šio sporto ekspertai, o ekstremaliausias varžybų akimirkas užtikrins transliacijos „tiesiai iš jūros“.

Šiemet savo penkiasdešimtmetį mininčios „The Ocean Race“ varžybos yra tituluojamos vienu sunkiausių komandinių išbandymų sporto pasaulyje. Daug atletų įgūdžių, ištvermės ir emocinės stiprybės pareikalaujančios varžybos aplink pasaulį šiemet prasidėjo sausio 15 d. Alikantėje, Ispanija. Finišas numatomas liepos 1 d. Genujoje, Italijoje.

Pusę metų truksiančias varžybas ir jachtų lenktynes uostuose ištvermės buriavimo entuziastai gali stebėti „Eurosport“ kanalu ir „discovery+“ platformoje, Lietuvoje pasiekiamoje per „Go3“ televiziją bei „MEGOGO“.

Kaip teigia „Warner Bros. Discovery“ viceprezidentas sporto transliacijoms Scott Young, žiūrovus bus siekiama sudominti ne tik kokybišku jachtų sporto turiniu: „Ištvermės buriavimas taip pat išryškina dvi gyvybiškai svarbias temas – klimato kaitą ir vandenynų būklę. Todėl bendradarbiaudami su „The Ocean Race“ mes ne tik parodome sportininkų pastangas, bet ir informuojame visuomenę apie prastėjančią jūrų „sveikatą“, raginame imtis tvarių pokyčių.“

Varžybos – dar sunkesnės nei prieš tai

Keturioliktųjų „The Ocean Race“ jachtų lenktynių metu įgulos turės įveikti daugiau kaip 32 tūkst. jūrmylių arba daugiau nei 60 tūkst. kilometrų. Per šešis mėnesius aplankydamos devynis miestus skirtinguose žemynuose, įgulos varžysis dviejose jachtų klasėse – IMOCA (penkios komandos) ir VO65 (šešios komandos).

Tarp VO65 klasėje besivaržančių komandų jau galime išvysti ir Lietuvos vardą garsinančią jachtą „Ambersail 2“. Įgulos kapitonas Rokas Milevičius 2015 m. prestižinėse „Volvo Ocean Race“ varžybose su jachta „Team Brunel“ (Olandija) pelnė 2-ąją vietą.

Į didįjį buriavimo renginių trejetą kartu su olimpinėmis žaidynėmis ir „Amerikos taurės“ regata patenkančios „The Ocean Race“ varžybos šiemet išskaidytos į septynis etapus. Ilgiausias jų – beveik 13 tūkst. jūrmylių – jachtų įgulas ves nuo Keiptauno Pietų Afrikoje iki Itažajaus (port. Itajaí) Brazilijoje. Nors šiuos du miestus skiria tik Atlanto vandenynas, varžybų dalyviai aplink pasaulį turės plaukti priešinga kryptimi.

Buriuotojai ištvermę tikrins ir septyniuose „The Ocean Race“ maršruto uostuose rengiamose lenktynėse. Pasak organizatorių, ši varžybų naujiena žiūrovams suteiks išskirtinę galimybę pasinerti į šešis mėnesius trunkančią odisėją dar iki prasidedant varžybų etapams, o dalyviams nulems jų vietą galutinėje varžybų lentelėje esant lygiosioms.

Transliacijos „tiesiai iš jūros“

Žiūrovai visame pasaulyje gali sekti, kaip sekasi vandens stichiją pasiryžusiems įveikti buriuotojams. Jų nuotykius varžybų metu apžvelgs profesionalios ekspertų transliacijos, o geriausią vaizdo ir perdavimo kokybę užtikrina jachtų komandų bei varžybų organizatorių naudojamas 5G ryšys.

Be to, „The Ocean Race“ etapų startų ir regatų uostuose metu varžybų dalyvius „persekios“ dvi greitosios valtys su stabilizuotomis kameromis. Kiekvieną dalyvių veiksmą bus taip pat galima stebėti iš ore skraidančio transliuotojų sraigtasparnio.

Kvapą gniaužiančias „The Ocean Race“ varžybų akimirkas komentuoja jau anksčiau šį darbą išbandęs buriavimo ekspertas Niall Myant Best, kuris taip pat veda oficialią lenktynių tinklalaidę „Off Watch“. Prie jo varžybų etapų startuose prisijungs ir reporterė, žurnalistė Natasha Gonzalez.

Savo buriavimo patirtimi su „Eurosport“ kanalo ir „discovery+“ platformos žiūrovais dalinsis ir šio sporto žvaigždė Samantha Davies. Pasak jos, dalyvių laukia sudėtingiausias lenktynių maršrutas per visą „The Ocean Race“ istoriją, todėl laiko nuobodžiauti neturės ne tik jachtų įgulos, bet ir namuose varžybas stebintys žiūrovai.

„The Ocean Race“ lenktynių maršrutas

1 etapas. Alikantė, Ispanija (sausio 15 d.) – Žaliasis Kyšulys (sausio 22 d.)
2 etapas. Žaliasis Kyšulys (sausio 25 d.) – Keiptaunas, Pietų Afrikos Respublika (vasario 9 d.)
3 etapas. Keiptaunas, Pietų Afrikos Respublika (vasario 26 d.) – Itažajus, Brazilija (balandžio 1 d.)
4 etapas. Itažajus, Brazilija (balandžio 23 d.) – Niuportas, Rod Ailandas, JAV (gegužės 10 d.)
5 etapas. Niuportas, Rod Ailandas, JAV (gegužės 21 d.) – Orhusas, Danija (gegužės 30 d.)
6 etapas. Orhusas, Danija (birželio 8 d.) – Haga, Nyderlandai (birželio 11 d.)
Praplaukimas. Kylis, Vokietija (birželio 9 d.)
7 etapas (finalas). Haga, Nyderlandai (birželio 15 d.) – Genuja, Italija (birželio 25 d.)

„The Ocean Race“ lenktynės uostuose

Sausio 8 d. – Alikantė, Ispanija
Vasario 24 d. – Keiptaunas, Pietų Afrikos Respublika
Balandžio 21 d. – Itažajus, Brazilija
Gegužės 20 d. – Niuportas, Rod Ailandas, JAV
Birželio 4 d. – Orhusas, Danija
Birželio 13–14 d. – Haga, Nyderlandai
Liepos 1 d. – Genuja, Italija

Apie „Warner Bros. Discovery“:

„Warner Bros. Discovery“ („Nasdaq“: WBD) yra lyderiaujanti pasaulinė žiniasklaidos ir pramogų bendrovė, užsiimanti aukštos kokybės televizijos serialų ir filmų kūrimu bei jų transliavimu televizijoje, interneto platformose ir kine. Bendrovės prekės ženklai, kasdien įkvepiantys, informuojantys ir linksminantys auditoriją, yra pasiekiami daugiau nei 220 šalių ir 50 kalbų. Tarp jų – „Discovery Channel“, „discovery+“, „CNN“, „DC“, „Eurosport“, „HBO“, „HBO Max“, „HGTV“, „Food Network“, „Investigation Discovery“, „TLC“, „Magnolia Network“, „TNT“, „TBS“, „truTV“, „Travel Channel“, „MotorTrend“, „Animal Planet“, „Science Channel“, „Warner Bros. Pictures“, „Warner Bros. Television“, „Warner Bros. Games“, „New Line Cinema“, „Cartoon Network“, „Adult Swim“, „Turner Classic Movies“ ir kiti. Norėdami gauti daugiau informacijos, apsilankykite www.wbd.com.

Pranešimą paskelbė: Rytis Gerlikas, UAB "coagency"

Į viršų