Šeštadienį Kėdainiuose prasidėjo 2021 metų Europos kiokušin karatė taurės varžybos, kuriose sportininkai kovoja dėl paskutinių kelialapių į 2022 m. Lenkijoje vyksiantį pasaulio čempionatą.

Tikslo link keliaus 14 lietuvių
Pirmąją varžybų dieną vyko aštuntfinalio ir ketvirtfinalio kovos, po kurių paaiškėjo, kad pusfinalyje Lietuvai atstovaus 14 sportininkų: Viktorija Dambrauskaitė, Simona Urbutytė (abi – svorio kategorija iki 50 kg), Evelina Bidžanova, Gerda Pekarskaitė, Valentyna Krumin (visos – 50-55 kg), Eliza Rackevič (55-60 kg), Julija Balčiūtė, Aneta Meškauskienė (abi – per 60 kg), Laurynas Vaičikauskas (65-75 kg), Julius Urbonas, Dominykas Juškevičius, Justinas Kvietka (visi – 75-85 kg), Paulius Žimantas ir Antanas Klibavičius (abu – per 85 kg).

Po 2 varžovus pirmąją turnyro dieną teko veikti trims lietuviams. E. Rackevič nugalėjo belgę Shanty Jacobs ir ukrainietę Anastasiją Duziak, L. Vaičikauskas įveikė prancūzą Alexisą Warthą ir baltarusį Mikitą Ruseckį, o J. Kvietka pranoko šveicarą Sachą Decosterdą ir ukrainietį Andrijų Jatsiuką.

Teisę atstovauti Lietuvai pasaulio čempionate šiemet Tbilisyje (Sakartvelas) vykusiame Europos čempionate jau užsitikrino Rūta Brazdžionytė, Brigita Svinkūnaitė, Juras Sokolovas, Edgardas Sečinskis ir Eventas Gužauskas.

Šeštadienį taip pat vyko katos rungties varžybos, kuriose aukso medaliais džiaugėsi Šveicarijos, Rumunijos ir Ukrainos sportininkai. Lietuvai sidabrą pelnė Dianą Mačiūtė ir jos vadovaujamo klubo „Okinava“ komanda (D. Mačiūtė, Rima Lisinskaitė, Rūta Vaičekauskaitė), bronzą - Raminta Makackaitė, Tomas Zienius, Matas Sasnauskas ir klubų „Shodan“ (Rima Borusaitė, Joana Tydikaitė, Monika Tydikaitė) bei „Katana“ (Justina Zykutė, S. Urbutytė, R. Makackaitė) komandos.

Kelią į pasaulio čempionatą prasiskynė dar 5 lietuviai
Kėdainiuose sekmadienį pasibaigusiose 2021 metų Europos kiokušin karatė taurės varžybose, keturi lietuviai tapo čempionais, o kelialapius į 2022-ųjų pasaulio čempionatą iškovojo penki mūsų šalies atstovai.

Nugalėtojų titulus iškovojo bei kelialapius į planetos pirmenybes pelnė Evelina Bidžanova, Aneta Meškauskienė, Justinas Kvietka ir Paulius Žimantas.

Pastarajam svorio kategorijos per 85 kg finale pralaimėjęs Antanas Klibavičius 2022 metais taip pat vyks į pasaulio čempionatą, nes tokią teisę pelnė abu vyrų varžybų finalininkai.

Turnyro ketvirtfinalyje šeštadienį P. Žimantas įveikė lenką Arturą Dymarcziką, o pusfinalyje stipriu smūgiu užbaigė kovą su vengru Andrasu Davidu anksčiau laiko.

A. Klibavičius pakeliui į finalą pranoko olandą Timą Berndseną, o pusfinalyje – vengrą Adamą Davidą.

Lemiamoje kovoje P. Žimantas atliko du „wazari“ įvertintus smūgius ir kova taip pat buvo nutraukta anksčiau laiko.

„Su treneriu prieš kovą pasitarėme, kaip ir ką reikia daryti, viskas ir pavyko“, – po finalo sakė P. Žimantas.

75-85 kg svorio kategorijos aštuntfinalyje J. Kvietka  įveikė šveicarą Sachą Decosterdą, ketvirtfinalyje – ukrainietį Andrijų Jatsiuką, pusfinalyje – kraštietį Dominyką Juškevičių, o finale – vengrą Gergely Fekete. Trečiąją vietą šioje svorio kategorijoje su D. Juškevičiumi pasidalino Julius Urbonas, pusfinalyje neprilygęs Vengrijos atstovui.

J. Kvietka po finalo džiaugėsi iškovotu kelialapiu į pasaulio čempionatą bei dėkojo visiems, kas jį palaikė ir padėjo pasirengti varžyboms.

„Pasaulio čempionate taip pat sieksiu pirmosios vietos, stengsiuosi Lietuvai atnešti garbę“, – žadėjo sportininkas.

Moterų 50-55 kg svorio kategorijos finale E. Bidžanova susitiko su kita Lietuvos atstove Valentina Kurmin ir sugebėjo efektinga smūgių serija iškovoti pergalę vos per keletą sekundžių.

Turnyro ketvirtfinalyje vilnietė įveikė rumunę Oaną Pavel, o pusfinalyje pranoko olandę Cheyenne Dokter.

„Pirma mano kova buvo ne visai tokia, kokios norėjau, vis gi laimėjau. Antrąją kovą laimėjau per pagrindinį laiką, o finale ir to neprireikė, – po kovos kalbėjo čempionė. – Mano veiksmai finale buvo parengta taktika, kurią tobuliname treniruotėse. Smagu, kad viskas pavyko.“

Moterų svorio kategorijoje per 60 kg A. Meškauskienė po atkaklių kovų paeiliui palaužė norvegę Marleen Gregusson, švedę Sanne Larson ir tautietę Juliją Balčiūtę. Pastaroji sportininkė džiaugėsi pergalėmis prieš ukrainietę Anastasiją Chrustaliovą ir vengrę Csenge Toth.

„Kuo sunkesnė kova – tuo saldesnė pergalė. Varžovė buvo labai stipri, bet aš šiandien šiek tiek stipresnė, – po finalo dar sunkiai gaudydama kvapą kalbėjo A. Meškauskienė. – Džiaugiuosi, priešakyje – dar daug darbo.“

Pusfinalyje sekmadienį taip pat kovojo Viktorija Dambrauskaitė, Simona Urbutytė (abi – svorio kategorija iki 50 kg), Gerda Pekarskaitė, (50-55 kg), Eliza Rackevič (55-60 kg) ir Laurynas Vaičikauskas (65-75 kg), tačiau jiems į finalus prasibrauti nepavyko.

Po Europos taurės varžybų tapo aišku, kad pasaulio čempionate Lenkijoje 2022 m. Lietuvai atstovaus 10 sportininkų. Šiemet Tbilisyje (Sakartvelas) vykusiame Europos čempionate tokią teisę pelnė Rūta Brazdžionytė, Brigita Svinkūnaitė, Juras Sokolovas, Edgardas Sečinskis ir Eventas Gužauskas.

Europos čempionų titulai – E. Gužauskui ir vengrei L. Mezo
Kėdainiuose įvykusio 2021 metų Europos pilno kontakto karatė čempionato nugalėtojais sekmadienį tapo lietuvis Eventas Gužauskas ir vengrė Lili Mezo.

E. Gužauskas turnyrą pradėjo dvikova su rusu Aleksandru Rafikovu, o ketvirtfinalyje susitiko su ukrainiečiu Konstantinu Inozemcevu, kurį akmeniškis nugalėjo šių metų Europos kiokušin karatė čempionato pagal svorio kategorijas finale. Šį kartą tituluotas lietuvis taip pat įrodė savo pranašumą.

Pusfinalyje E. Gužauskas palaužė vieną pajėgiausių Rusijos kovotojų Viktorą Beliajevą, o finale jo laukė gerai pažįstamas kitas akmeniškis, taip pat Vladimiro Silvaško auklėtinis Paulius Žimantas.

Pastarasis sportininkas sekmadienio rytą laimėjo dvi kovas Europos kiokušin karatė taurės turnyre ir pelnė kelialapį į kitais metais vyksiantį pasaulio čempionatą pagal svorio kategorijas. Tai nesutrukdė P. Žimantui antrojo turnyro ketvirtfinalyje palaužti rusą Vitalijų Bolotovą, o pusfinalyje itin intriguojančioje dvikovoje su vilniečiu Edgardu Sečinskiu atlikti „wazari“ įvertintą smūgį ir prasibrauti į finalą.

E. Gužauskas lemiamoje kovoje su P. Žimantu įrodė, kodėl šiuo metu gali būti laikomas pajėgiausiu Lietuvos karatistu. Po galingo jo smūgio teisėjai skyrė „ippon“ įvertinimą ir kova buvo nutraukta anksčiau laiko.

„Smagu, kad buvo akmenietiškas finalas, abu esame iš to paties krašto, – po kovos kalbėjo E. Gužauskas. – Manau, buvo graži kova, o Pauliaus pergalės dar tikrai laukia ateityje. Jis dar tikrai bus čempionas.“

Moterų varžybose P. Žimanto kelią pakartojo Aneta Meškauskienė. Taip pat antrą dieną kovojusi ir šiandien Europos taurės turnyre nugalėtoja jau tapusi sportininkė pateko į finalą, tačiau jame nusileido kylančia karatė žvaigžde vadinamai vengrei L. Mezo.

Turnyro ketvirtfinalyje A. Meškauskienė susitiko su klaipėdiete Julija Balčiūte, su kuria teko kautis ir Europos taurės turnyro finale. Tuomet svorio kategorijos virš 60 kg nugalėtoja paaiškėjo tik po dviejų pratęsimų, o pilno kontakto karatė turnyre taip pat vyko labai lygi kova. Joje lemiama tapo absoliučios svorio kategorijos čempionatuose galiojanti taisyklė, kad tarp kovotojų esant reikšmingam svorių skirtumui po lygios kovos pergalė atitenka lengvesnei sportininkei. Pergalė po pratęsimo būtent dėl šios taisyklės atiteko A. Meškauskienei.

Pusfinalyje būsimai vicečempionei vėl teko lipti ant svarstyklių, tačiau svorio skirtumas su vengre Csenge Toth nebuvo didelis. Sportininkėms teko kovoti dar vieną pratęsimo kėlinį, o po jo teisėjų dauguma pergalę ir kelialapį į finalą skyrė A. Meškauskienei.

Į viršų