Lietuvos vežimėlių krepšinio rinktinė gruodžio 4-12 d. Ispanijos sostinėje Madride sieks to, kas iki šiol mūsų šalies komandai dar nebuvo pavykę. Minimalus nacionalinės komandos tikslas – išsaugoti vietą Europos čempionato A divizione. Į elitinį diviziną Lietuvos ekipa sėkmingo pasirodymo B diviziono pirmenybėse dėka, lietuviai pateko tarp turnyro prizininkų ir užėmė antrą vietą.   

„Nuotaikos kovingos, nepaisant to, kad žinome, į kokį lygį patekome. Jis visai kitoks nei B divizione. Mūsų tikslas yra ten išlikti, o jeigu pasiseks, tai gal net aukštesnę vietą užimti. A divizione kartą jau esame buvę, maždaug įsivaizduojame, kas mūsų laukia. Žinome, ką turime padaryti, ta linkme ir dirbame.

Žinome, kad esame A diviziono ekipa, nes ten nuvažiavę nebuvome labai prasti, kelias rungtynes mes ten pralaimėjome labai nedideliu skirtumu. Vietomis tiesiog pritrūko sėkmės. Parodėme, kad galime kovoti“, – prieš kelionę į Madridą sakė Lietuvos rinktinės žaidžiantysis treneris Vytautas Skučas.

Lietuvos rinktinė A grupėje susitiks su Ispanijos, Prancūzijos, Lenkijos, Vokietijos ir Šveicarijos ekipomis. B grupėje varžysis Didžioji Britanija, Austrija, Izraelis, Nyderlandai, Italija ir Turkija.

„A diviziono komandos savo šalyse turi stiprius čempionatus, kuriuose yra didelė konkurencija. Todėl jų rinktinės stiprios, žaidėjai greiti, krepšinis kokybiškas. Toks esminis skirtumas tarp A ir B divizionų.Mes neturime tokio stipraus čempionato kokie yra Ispanijoje, Prancūzijoje ar Vokietijoje.

Kokie mūsų ginklai? Dažniausiai varžovai nelabai mus pažįsta, o tuo galima pasinaudoti. Mes neblogai žaidžiame pozicinį krepšinį, jie mus bando presinguoti, o mes tą presingą sulaužome. Galime varžovams pasiūlyti netikėtumų, nes jie dažniausiai būna mūsų nematę“, – pasakojo V. Skučas.

Nors svarbiausia rinktinės užduotis – neiškristi atgal į B divizioną, bet krepšininkai nori kilti aukščiau.

„Iškristi? Ne, kur jau čia iškrisime... Neiškrisime, eisime toliau. Manau, mes turime greičio, gerų metikų. Žiūrėsime, kaip sudėliosime viską, kaip mums seksis“, – sako žaidėjas Haroldas Tukanas.

Į ketvirtfinalį pateks po keturias geriausias kiekvienos grupės komandas. Už atkrintamųjų varžubų borto liksiančios rinktinės kovos dėl išlikimo A divizione.

Lietuvos rinktinė vieną iš pasirengimo čempionatui etapų surengė neseniai duris atvėrusiame naujajame Druskininkų sporto centre. Šiam centrui buvo suteiktas specialus lipdukas su paralimpiečių simboliu gile. Ženklas reiškia, jog objektas yra pritaikytas sportuoti žmonėms, turintiems negalią.

Lipduką ant centro užklijavo žaidžiantysis treneris V. Skučas, padedamas kelių savo komandos draugų.
„Sąlygos čia yra tiesiog pasaka. Labai gera krepšinio salė, treniruoklių salė, apgyvendinimo patalpos. Na, viskas, ką bepaminėtum, yra labai gerai“, – naują sporto centrą gyrė V. Skučas.

„Įspūdingas kompleksas, viskas pritaikyta mums, judantiems vežimėliais. Tiek sporto, tie poilsio sąlygos yra pačios geriausios. Net krepšinio salėje geriau pataikau į krepšį nei namie“, – šypsojosi H. Tukanas.

Gilės lipduku žymimi sporto objektai visoje šalyje dalyvauja Lietuvos paralimpinio komiteto projekte „Mes draugiški negaliai“. Projekto tikslas – padidinti fiziškai aktyvių neįgaliųjų skaičių Lietuvoje.

Jau 2022 m. Lietuvos paralimpinis komitetas pristatys mobiliąją programėlę, kurioje bus integruotas sporto objektų, pritaikytų žmonėms su negalia, virtualus žemėlapis.

Į viršų